Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Suis-je enceinte?

Zwanger? Wanneer kan ik testen?

Zwanger? Wanneer kan ik testen?

Kun jij niet langer wachten en wil je weten of je zwanger bent? Een zwangerschapstest geeft jou het verlossende antwoord. Maar welke test kies je en wanneer kun je dan eindelijk testen?

Voel jij je ineens misselijk, ben je moe en heb je gevoelige borsten? Dit zouden zomaar eens vroege zwangerschapssymptomen kunnen zijn! Tijd voor een zwangerschapstest zouden we zeggen! Eigenlijk is het niet meer dan een eenvoudige urinetest, die checkt of het zwangerschapshormoon hCG in je urine zit.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Maar wanneer kun je die test dan doen? Als je zwanger probeert te raken, of als je net een heftige nacht erop hebt zitten met een one-night-stand, doe je deze het liefst zo snel mogelijk. Toch moet je even geduld hebben. Meteen na de innesteling van de vrucht, maakt je lichaam hCG aan. Het gehalte hCG is echter niet meteen hoog genoeg om aan te kunnen tonen in een test. Maar de aanmaak gaat snel en de hoeveelheid van het hormoon verdubbelt elke twee dagen. Dit duurt ongeveer tot de tiende week van de zwangerschap, vanaf dan blijft de hoeveelheid hCG in je lichaam gelijk. Het is daarom ook dat je dan wat minder last krijgt van de zwangerschapskwaaltjes. Vanaf de dag waarop je ongesteld moet worden, is er genoeg hCG in je lichaam om positief te kunnen testen. Test je eerder? Dan heb je kans dat je onterecht een negatieve uitslag krijgt, maar wél zwanger bent.

Dé zwangerschapsaankondiging voor je familie, een live echo van je kindje!

Maak zelf thuis echo`s

Welke zwangerschapstest moet ik kiezen?

Een zwangerschapstest kun je gemakkelijk halen bij de apotheek, drogist of online bestellen. In principe werken ze allemaal hetzelfde en zijn ze op basis van je urine. De verschillen tussen de testen zitten voornamelijk in de gevoeligheid van de test, de manier van aflezen van het resultaat en de manier waarop de test in contact komt met urine. De meeste zwangerschapstesten kosten rond de €5 euro per stuk. Je hebt:
  • Vroege zwangerschapstesten: Kun jij echt niet meer wachten tot je verwachte menstruatie? Er zijn extra gevoelige testen te koop, waar je al vier dagen voor je verwachte menstruatie het hCG hormoon mee kan aantonen. Nadeel is dat zestig procent van alle bevruchtingen eindigt in een vroege miskraam. Je kan dus positief testen, maar alsnog ongesteld worden een paar dagen later. Daarnaast is deze test een stuk prijziger.
  • Midstream zwangerschapstesten: Dit is de meest populaire test vanwege het eenvoudige gebruik. Je houdt het uiteinde een paar seconden in je urine tijdens het plassen en plaatst een beschermingskap eroverheen en legt de test een paar minuten neer. Er verschijnt altijd één controle streepje. Verschijnt er een tweede streepje? Dan ben je zwanger!
  • Digitale zwangerschapstest: Het grootste verschil met de midstream test, is dat hier een tekst verschijnt. ‘Zwanger’ of ‘Niet zwanger’; een stuk duidelijker dus. Daarnaast geeft de test aan hoe ver je ongeveer zwanger bent. Deze laatste functie is echter niet altijd even betrouwbaar. Nadeel van de test: het is een stukje duurder.
  • Zwangerschapstest met strip: Het wordt ook wel ‘dipstick’ genoemd, omdat je het staafje als het ware dipt in een bakje met urine. Omdat het opvangen van plas best vervelend kan zijn, en omdat de uitslag niet altijd duidelijk is, is deze test minder populair dan de midstream.
Er zijn nog meer zwangerschapstesten, maar die zouden we niet aanraden. Een midstream of digitale test is enorm betrouwbaar. En Clearblue doet het altijd erg goed, als we een merk moeten aanraden. Maar ga jij voor het Kruitvat of Etos huismerk, dan is dat ook helemaal prima. De werking is immers hetzelfde.

Hoe betrouwbaar is de zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest is nooit 100% betrouwbaar, want daarvoor heb je een bloedtest nodig. Omdat hCG alleen in het lichaam van zwangere vrouwen voorkomt, is er echter nauwelijks twijfel mogelijk als de test positief is. De meeste merken zwangerschapstesten geven dan ook aan dat ze 99% betrouwbaar zijn. Een erg hoog percentage. Test jij negatief, maar blijk je later toch zwanger te zijn? Dan was het gehalte hCG dus nog niet hoog genoeg toen je de test deed. Probeer dus niet vroegtijdig te testen, maar heb even geduld.