Steeds meer wijzigingen van de achternaam
Draag jij jouw achternaam vol trots? Zo niet, dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen in Nederland veranderen hun achternaam, blijkt uit nieuwe cijfers van Dienst Justis.
In 2012 werden 1269 naamsveranderingen goedgekeurd. Vorig jaar waren het er 2057. Een forse stijging dus. Een naamswijziging onderga je niet zomaar. Het kost €835 euro en je moet aan strenge voorwaarden voldoen. De namen die veranderd worden, zijn doorgaans dus goed doordacht. De redenen voor een naamswijziging zijn verschillend. Denk aan namen waarmee je gepest wordt. Zo zijn de namen ‘Poepjes’ en ‘de Dood’ steeds meer aan het uitsterven. Ook hangt het vaker samen met het beroep. Scheele is bijvoorbeeld niet de beste naam voor een opticien. Toch is het aantal achternamen in Nederland toegenomen; er zijn zo’n 300.000 achternamen. Deze stijging heeft te maken met immigratie. Er zijn steeds meer buitenlandse namen in Nederland bijgekomen.
Naamswijziging na scheiding of door slechte band ouders
Een verklaring voor de stijging van het aantal naamswijzigingen heeft Dienst Justis niet. Wel blijkt dat de meeste wijzigingen gedaan worden, om zo de achternaam van de moeder aan te nemen in plaats van die van de vader. Dit kan zijn wanneer het contact tussen vader en dochter/zoon verbroken is of als de band met de moeder sterker is. Ook na een scheiding kan de moeder ervoor kiezen de achternaam van de kinderen te veranderen. Uiteraard past zij ook haar eigen naam aan. Aangezien het aantal scheidingen in Nederland toenemend is, kan dit gedeeltelijk een verklaring zijn voor het toegenomen aantal wijzigingen van de achternaam.
De achternaam van je kind
Sinds 1998 is het mogelijk zelf te kiezen welke achternaam je kind krijgt: die van jou of je partner. In Nederland krijgt 87 procent van de kinderen de naam van de vader. De achternaam die je kiest, geldt voor alle kinderen die je met diezelfde partner krijgt, om zo de eenheid van de familienaam te behouden. Ben je getrouwd? Dan krijgt de kind automatisch de naam van de vader. Mocht je het daar niet mee eens zijn, dan kan dit aangegeven worden bij de burgerlijke stand. Ongetrouwd? Dan krijgt het kind de naam van de moeder, tenzij de vader het kind erkent: hij legt samen met de moeder een verklaring af dat het kind zijn achternaam draagt. Een dubbele achternaam is in Nederland niet toegestaan. Je kind krijgt dus of jouw achternaam, of die van jouw partner. In veel andere landen is dit wel toegestaan. Begin 2019 is echter een motie ingediend in de Tweede Kamer om de Nederlandse wet te veranderen. Mogelijk is een dubbele achternaam dus wel toegestaan in de toekomst.
Lees meer over de motie voor dubbele achternaam.
Benieuwd naar hoe vaak en waar
jouw achternaam het meest voorkomt?