Zo misselijk nu je zwanger bent. Wat doe je eraan?
Zo misselijk nu je zwanger bent. Wat doe je eraan?
Zwanger: wat te doen tegen die vreselijke misselijkheid?
Hét teken dat je zwanger bent: misselijkheid. Helaas hoort het er gewoon bij. Je kan geluk hebben en geen last hebben van deze zwangerschapskwaal. Maar je kan ook pech hebben en het een paar weken lang moeten ondergaan. Gelukkig zijn er trucjes om die misselijkheid wat te verminderen.
Het wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. Veel zwangere vrouwen zijn namelijk misselijk in de ochtenduren. Zeker bij het opstaan kan er ineens een golf misselijkheid opkomen. Dit komt doordat je nog een lege maag hebt. Ook in de middaguren en avonduren kan de misselijkheid ineens toeslaan. Geen pretje als je op je werk zit, waar ze nog helemaal niet weten dat je zwanger bent. De mate van misselijkheid verschilt per persoon, de een heeft er veel last van, bij de ander valt het mee en weer een ander ervaart zelfs helemaal geen misselijkheid. Zo’n zestig tot tachtig procent van de zwangere vrouwen heeft er wel last van. Het begint meestal rond de vijfde week van je zwangerschap. Gelukkig komt het einde al redelijk snel in zicht, want rond de vijftiende week neemt de misselijkheid meestal weer af. Maar het kunnen erg zware weken zijn!Waarom ben je misselijk?
Het is nog niet helemaal duidelijk waar de misselijkheid precies vandaan komt. Wel blijkt de mate van misselijkheid overeen te komen met de hoeveelheid hCG in het lichaam: een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt. Ook wordt er meer oestrogeen aangemaakt en ontwikkel je een sterker reukvermogen, wat ook weer bijdraagt aan de misselijkheid. Alle stofjes in je lichaam zijn in ieder geval heel hard aan het werk om alles klaar te maken voor die kleine in je buik. Dit voel je.Wanneer is je misselijkheid te erg?
De misselijkheid is dus heel normaal. Maar kun jij niks meer binnenhouden, val je sterk af, verlies je veel vocht, val je flauw of heb je ook last van duizeligheid? Je kan dan last hebben van Hyperemesis Gravidarum (HG): een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid waarbij je veel moet overgeven en geen eten of drinken meer kan binnenhouden. Ga vooral even langs de huisarts!Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!
Maak zelf thuis echo`sTips om de misselijkheid te verminderen
- Je voelt de misselijkheid vaak al meteen opkomen na het ontwaken uit je slaap. Leg daarom voor het slapengaan een cracker of beschuitje naast je bed en eet deze meteen als je wekker gaat. Blijf vervolgens nog een half uurtje liggen.
- Eten helpt tegen de misselijkheid. Eet dus over de hele dag steeds een klein beetje. Ook als je geen trek hebt, blijf eten. Het helpt, echt waar! Maar eet niet te veel, en het liefst gezond, want je moet natuurlijk rekening houden met je gezondheid en die van de baby.
- Uit onderzoek is gebleken dat eiwit- en koolhydraatrijke maaltijden lijken te helpen. Kies dus voor muesli, brood, rijswafels, tofu, avocado, linzen, noten, peulvruchten.
- Laat de koffie staan tot na je zwangerschap. Dan kun je het hard gebruiken.
- Drink wat koolzuurhoudend water nadat je gegeten hebt.
- Drink steeds kleine beetjes, zodat je geen vol gevoel krijgt. Drink ook niet bij je maaltijd, maar tussen de maaltijden door.
- Probeer eens een gembertablet, een gembersnoepje, gemberthee, gemberjam of gember uit een potje. Yep, gember kan je wellicht uit je lijden verlossen!
- Heb je al een vitamine B6 supplement in huis gehaald? Nee? Ga gauw halen dan!
- Cola op een nuchtere maag (geen light) kan oplossing bieden voor de rest van de dag.
- Vermijd zuur, pittig, zwaar en vet voedsel. Dit kan namelijk de maagwand irriteren en voor extra misselijkheid zorgen.
- Blijf uit de buurt van voedsel met luchtjes waar je misselijk van wordt. Of überhaupt van luchtjes waar je misselijk van wordt. Heeft jouw partner teveel gedronken en kun je die lucht niet verdragen? Stuur je partner gewoon naar de bank!
- No stress. Doe alles op je gemak en zorg goed voor jezelf en de baby. Ook dan kan je misselijkheid wat afnemen.
Het is een goed teken!
Heb je nou toch veel last van misselijkheid? Bekijk het dan positief. Het wijst op een hoog hCG gehalte en dus een lager risico om een miskraam te krijgen. Als je misselijk bent, is dit dus eigenlijk een teken dat jouw baby’tje zich goed ontwikkelt. Heb jij geen last van misselijkheid? Maak je geen zorgen. 20 tot 25% heeft dit niet en brengt toch een gezond kind ter wereld. Eigenlijk heb je dan dus ontzettend veel geluk. Wist jij trouwens al dat je meer kans maakt op het krijgen van een meisje als je de eerste weken erg misselijk bent? Ben jij ook zo benieuwd of je een jongen of meisje krijgt? Lees meer over de manieren om hier invloed op te hebben!Last van bruine afscheiding? Dit kan het betekenen!