Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Maagzuur als je zwanger bent – dit kun je ertegen doen

Zwangerschapssuiker: wat is het?

Zwangerschapssuiker: wat is het?

Je gaat naar de verloskundige en krijgt onverwacht te horen dat je zwangerschapssuiker hebt. Is dat even balen! Wat is het precies en hoe ga je ermee om?

Zwangerschapssuiker wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Het is eigenlijk gewoon een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat. Ongeveer 5% van alle zwangere vrouwen krijgt er last van. Over het algemeen is het niet ernstig, maar soms kan het wel gevaarlijk voor mama en baby zijn. Herken je dus de symptomen, ga dan langs je verloskundige of huisarts. Vaak geeft het echter geen klachten en kom je er pas achter bij de verloskundige.

Je (of de verloskundige) kan het herkennen aan:

  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Snelle groei van de baarmoeder
  • Veel vruchtwater
  • Een grote baby

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo`s

Je kindje loopt geen risico met afwijkingen geboren te worden door de zwangerschapssuiker!

Oorzaken zwangerschapssuiker

Als je zwangerschapssuiker hebt, maak je te weinig insuline aan om de bloedglucosespiegel te reguleren. Doordat je zwanger bent zijn je hormonen in de war, waardoor het hormoon insuline geremd kan worden. Normaal neemt de bloedglucosespiegel toe na het eten van koolhydraten en maakt je lichaam meer insuline aan als je zwanger bent. Maak je lichaam minder insuline aan, en lukt het je lichaam niet meer de koolhydraten op te vangen, dan wordt je glucosespiegel niet gereguleerd. Zwangerschapssuiker is het gevolg.

Verhoogd risico

Zwangerschapssuiker is meestal niks waar je zelf iets aan kan doen. Het hangt dus samen met de aanmaak van insuline en je kan een verhoogd risico hebben op deze tijdelijke vorm van diabetes.
  • als diabetes in de familie zit
  • als je in je vorige zwangerschap diabetes had (30-50% verhoogde kans)
  • bij overgewicht (BMI> 27kg/m2)
  • als je een zwaar kind hebt gekregen (+ 4500 gram)
  • als je meerdere miskramen, overmatig vruchtwater of groeivertraging hebt gehad

De gevolgen

Je hoeft niet bang te zijn dat jouw kindje met afwijkingen geboren wordt door de zwangerschapssuiker. Dat is namelijk niet zo. Wel zijn er de volgende risico’s:
  • Je baby groeit sneller dan normaal. De kans is groter dat jouw baby een hoog gewicht heeft, wat gevolgen kan hebben op de verloop van de bevalling.
  • Je loopt het risico op infecties in nieren, blaas, baarmoederhals en de baarmoeder
  • Je hebt veel vruchtwater
  • Je baby wordt te vroeg geboren
  • Je baby ontwikkelt zwakkere longetjes: de rijping van de longen verloopt langzamer door de schommelingen in de bloedglucosespiegel. Je kindje kan dus wat zwakkere longetjes hebben.
  • Te lage bloedglucose bij de baby

Aanpassen van voeding

In veel gevallen kun je zwangerschapsdiabetes tegengaan met gezonde voeding. Gezegd wordt dat in plaats van drie grote maaltijden per dag, je beter meerdere kleine maaltijden kunt eten. Ook wordt aangeraden de koolhydraten (pasta, aardappelen, brood) te beperken, zeker de snelle koolhydraten (witbrood, witte pasta, snoep, koekjes enz.) Ook is het aan te raden de suikers en vetten te beperken. Jam of een schaaltje vla is oké, maar drink bijvoorbeeld geen grote hoeveelheden frisdrank of koffie en thee met suiker. Heb je moeite met het aanpassing van je voeding? Vraag een doorverwijzing naar de diëtiste. Wil jij precies weten hoe het zit? Lees dan meer over wat je wel en niet moet eten bij zwangerschapsdiabetes! Niet altijd is een aanpassing van de voeding voldoende om de suikerspiegel omlaag te krijgen. In dat geval krijg je tijdens je zwangerschap extra insuline. Zodra je bevallen bent, kun je hier in de meeste gevallen mee stoppen.

Na de bevalling

Na de bevalling kun je weer normaal gaan eten, maar blijf een beetje op je (gezonde) voeding letten. Je kan stoppen met insuline en/of bloedglucose verlagende medicatie. Zes weken na de bevalling zul je nogmaals getest worden om te kijken of het om blijvende diabetes gaat. Dit is het geval bij ongeveer 6% van de zwangeren waarbij diabetes ontdekt is. Heb jij zwangerschapssuiker gehad, dan heb je een grotere kans op het ontwikkelen van normale diabetes. Sport daarom voldoende, let op je voeding en laat je eens per twee jaar testen op diabetes.
Last van harde buiken tijdens je zwangerschap? Lees er meer over!
Verlies jij bloed tijdens je zwangerschap? Bekijk wat er aan de hand kan zijn.