Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Quando ritorni come prima e quanto ci vuole per recuperare completamente dal parto?

Het herstel van je lichaam na de bevalling

Het herstel van je lichaam na de bevalling

Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Om te ‘ontzwangeren’ zoals ze dat zo mooi zeggen. Wanneer is je lichaam volledig hersteld van de bevalling, mag je weer sporten en ben je eindelijk weer op je oude gewicht? Dit, en tips voor een zo snel mogelijk herstel.

Je loopt al zo lang rond met dat zware lichaam. Je kan niet wachten tot je weer normaal bent, gewoon jezelf. Maar waar moet je aan denken, wanneer ben je weer op normaal gewicht? Wanneer kun je eindelijk weer sporten en hoelang moet je lichaam herstellen na de bevalling?

Herstel na de bevalling

Het vraagt nogal veel van je lichaam, zo’n zwangerschap. En natuurlijk de bevalling. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: voordat je weer helemaal de oude bent, dat kan even duren. Negen maanden op, negen maanden af, zeggen ze wel eens. Het verschilt enorm per persoon. Hoewel in principe na drie dagen de zwangerschapshormonen uit je lichaam verdwenen zijn, wordt er ruimte vrijgemaakt voor een hoop nieuwe hormonen die weer voor nieuwe gevoelens en emoties zorgen. Ook qua lichaam heeft de ene mama een vol jaar nodig om te herstellen, terwijl de andere nergens last van lijkt te hebben. Hoewel je misschien anders zou denken, duurt het herstel van keizerschede en natuurlijke geboorte ongeveer even lang. Hoelang je precies moet herstellen, is afhankelijk van hoe zwaar jouw bevalling was, van de (mentale of lichamelijke) schade die je hebt opgelopen, hoe gezond je tijdens je zwangerschap geleefd hebt en gewoon van jou als persoon: je algemene gezondheid, voeding en eventuele stressfactoren die van invloed zijn op het herstel. Wat wel redelijk gelijk is bij de bevallen vrouwen, zijn de kwalen na afloop.

Lichaamskwalen na de bevalling:

Naweeën Tot drie of vier dagen na het bevallen kun je last houden van krampen – licht of stevig en te vergelijken met menstruatiepijn. Dit gebeurt omdat de krimpende baarmoeder weer in oude vorm probeert terug te gaan. Dit gaat gepaard met bloedverlies, omdat elke keer als jouw baarmoeder samentrekt, hij meteen wordt gezuiverd. Bloedverlies Ook door de wond van de placenta, verlies jij bloed. Dit kan zo’n vier tot zes weken aanhouden. Het begint vaak felrood, eventueel met stolsels, maar neemt af in kleur, dichtheid en hoeveelheid. Net zoals een menstruatie. Is je afscheiding weer wit, dan weet je dat de plaats waar de placenta heeft gezeten, volledig genezen is. Gebruik het speciale kraamverband uit het kraampakket vlak na de bevalling. Is jouw pijn te heftig? Neem een paracetamol, warme kruik, douche om de pijn te verlichten. Tot het bloedverlies gestopt is, mag je niet in bad en geen tampon gebruiken i.v.m. infectiegevaar van de baarmoeder. Lekkende urine Een harde lach of gewoon een simpele nies. Het kan zijn dat er wat plas ontsnapt. Heel vervelende, maar een bekende klacht onder onlangs bevallen moeders. Je bekkenbodem is zo opgerekt dat je blaas en plasbuis het zwaar te verduren hebben. Het duurt even tot dit weer normaal is. Om het proces te versnellen kun je oefeningen doen voor je bekkenbodemspieren. Pijn in de vagina Uitgescheurd of ingeknipt tijdens de bevalling? Grote kans dan dat je last hebt van de hechtingen of wond. Ook als je niet gehecht bent, kan de vagina beurs aanvoelen. Of kun je pijn ervaren tijdens het plassen. Het is een kwestie van tijd.. Laat je wonden voorzichtig helen en ga zitten op harde ondergronden voor het snelste herstel. Dus niet op dat lekkere dikke kussen, maar op de koude, harde, houten stoel. Haaruitval Zat jouw haar ook zo goed tijdens je zwangerschap? Minder vettig en een volle kop? Vaak verlies je minder haar als je zwanger bent. Na de bevalling, als de hormonen uit je lichaam gaan, wordt het weer normaal. Ook verlies je al je extra haar. Je kan de eerste weken dus last hebben van haaruitval. Lees meer over je haaruitval. Aambeien Het kan zijn dat je last krijgt van aambeien tijdens je zwangerschap of na de bevalling. Het kan ontstaan door het persen, het kan geen kwaad maar is wel vervelend. Je kan langs de huisarts gaan voor medicijnen, maar je ook zorgen voor beweging, gezonde voeding en het drinken van veel water. Stel wc-bezoeken verder niet uit en neem de tijd om naar de wc te gaan. Merk je dat je nog niet helemaal hersteld bent van de bevalling? Je bent nog moe, hebt pijn, hebt last van rondgierende hormonen. Doe vooral erg rustig aan! Je lichaam kan nog niet veel aan… Onderschat het niet! Til dus geen zware boodschappen, slaap genoeg en eet gezond.

Wanneer weer op mijn oude gewicht?

Nog een buikje? Je wil dat de kilo’s eraf vliegen, maar dat gaat niet bij iedereen even gemakkelijk. Gemiddeld kom je tijdens een zwangerschap 12 kilo aan, waarvan 3,5 kilo vet is. Met een beetje geluk zijn die kilo’s weg zodra je stopt met het geven van borstvoeding, maar het kan ook heel anders gaan. Volg vooral geen streng dieet, want je hebt je voedingsstoffen en een hoop energie nodig voor je herstel. Gun je lichaam de tijd om langzaamaan te herstellen. Slaap genoeg, beweeg en eet gezond, veel meer kun je niet doen. Het komt wel goed, echt.

Wanneer weer seks?

Je verloskundige zal je waarschijnlijk voorzien van advies voor na je bevalling. Grote kans dat dit is: geen seks de eerste zes weken na de bevalling. De hechtingen zijn immers nog niet opgelost, de wonden nog niet genezen en de baarmoedermond nog niet goed gesloten. De kans op infectiegevaar is voor die zes weken nog te groot. Zolang je nog last hebt van bloedverlies, mag je in ieder geval geen seks hebben! Maar ook erna hebben veel vrouwen, en soms ook mannen, helemaal geen zin in seks. Dit kan even aanhouden en is heel normaal, de zwangerschap, bevalling en het hebben van een kind kan nou eenmaal invloed hebben op je libido. Lees meer over geen zin in seks na de bevalling. Ben je wel weer klaar voor de eerste keer seks, maar is het even geleden? Bekijk onze tips! Besef wel dat je zodra je weer menstrueert, je gewoon vruchtbaar bent. We nemen aan dat je niet meteen weer zwanger wil raken, dus be safe!

Wanneer weer sporten

Kun je niet wachten tot je weer de sportschool in mag of een blokje om kan op je renschoenen? Wanneer je weer kan sporten, hangt af van de bevalling die je gehad hebt. Had je een bevalling zonder complicaties, dan kun je een weekje later al beginnen met rustige, lichte buikspieroefeningen op bed. Pas na zes weken kun je weer wat zwaardere oefeningen doen, thuis, in de sportschool of bijvoorbeeld bij zwangerschapsyoga of bootcamp. Zodra je wonden helemaal geheeld zijn en je geen bloedverlies meer hebt, kun je ook baantjes gaan trekken in het zwembad. Na een keizersnede moet je ietsjes langer herstellen. Na zo’n acht weken kun je langzaamaan weer beginnen met oefeningen. Luister vooral naar je lichaam. Wat kun je wel en niet aan? Intensievere sporten als hardlopen, voetbal en tennis, moet je wat langer geduld voor hebben. Met of zonder klachten - je bekkenbodem heeft drie maanden nodig om genoeg hersteld te zijn om de klappen van het sporten op te vangen. Heb je twijfels over hoe je het beste kan herstellen? Raadpleeg vooral je verloskundige en doe niks geks! Hoe rustiger aan je doet, hoe beter en hoe sneller je weer de oude bent! Dus heb je reden om je af en toe als een prinsesje te gedragen. Laat de zware boodschappen voor je tillen, laat je verzorgen en sta niet zelf elke nacht op zodra het gehuil weer begint. Een huilbaby? Zo ga je ermee om! Laten uithuilen of meteen troosten? Wat is beter?