Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Maagzuur als je zwanger bent – dit kun je ertegen doen

Zwangerschapsmasker: voorkom de vlekken in je gezicht

Zwangerschapsmasker: voorkom de vlekken in je gezicht

Zwangerschapsmasker: voorkom de vlekken in je gezicht!

Op zonnige dagen lopen zwangere vrouwen extra kans om pigmentvlekken in hun gezicht of nek op te lopen. Dit wordt een zwangerschapsmasker genoemd. Wat doe je er tegen, kom je er nog vanaf en mag je eigenlijk wel de zon in gaan?

Wat is een zwangerschapsmasker?

De officiële naam is ‘melasma’: een pigmentstoornis in het gezicht waardoor donkere vlekken ontstaan. Het komt voor bij veel zwangere vrouwen en ontstaat vooral op de wangen, het voorhoofd, rond ogen en boven of op je lippen. Hoe de vlekjes precies uitzien, is verschillend. Kleine, groot, donker, wat lichter. Soms ontstaan ze ook op andere plekken op je lichaam, zoals je hals of armen, afhankelijk van welke plek van je lichaam in contact is geweest met de zon. De zwangerschapskwaal niet schadelijk of besmettelijk. Wel is het erg vervelend! Zo’n 50 tot 70% van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken en niet bij iedereen trekt het weg. Heb je een redelijk donkere huidskleur? Dan is de kans op een zwangerschapsmasker bij jou groter!

Zorg ervoor dat je altijd zonnebrand in je tas hebt, just in case!

Hoe ontstaat het?

Pigment is een bruine kleurstof in je huid en wordt aangemaakt door zonlicht. Hoe meer je in de zon zit, hoe meer pigment je aanmaakt. Daarom word je dan ook bruin. Het kan zijn dat het proces verstoord wordt en dat je huid op sommige plekken extra pigment aanmaakt. Deze plekjes worden donkerder en zo ontstaan pigmentvlekken. Dit kan samenhangen met veel of onbeschermd in de zon zitten, met ouderdom van de huis of met hormonale veranderingen. Daarom komt het dan ook vaak voor bij zwangere vrouwen. Het zwangerschapsmasker hangt samen met de zwangerschapshormonen die door je lijf gieren: progesteron en oestrogeen - ze stimuleren de aanmaak van pigment. Nieuwe pigment- en moedervlekken ontstaan en bestaande vlekken worden groter of donkerder. Ook je normale huidskleur kan de komende maanden iets donkerder zijn dan voorheen. Dit zie je onder andere terug bij je tepels en op de middellijn van je buik (de zwangerschapsstreep). Naast je hormonen speelt ook erfelijkheid een rol. Had jouw moeder last van een zwangerschapsmasker tijdens haar zwangerschap? Grote kans dat jij dat dan ook hebt!

Wanneer ontstaat het?

Tijdens je hele zwangerschap kunnen de vlekken ontstaan, maar meestal gebeurt het in het tweede of derde trimester. Het kan zelfs na de geboorte van je baby ontstaan, omdat het even duurt voordat de hormonen uit je lichaam zijn. Het hele jaar loop je risico, maar het risico is het grootst als de uv-straling sterk is. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan is de kans dat de vlekken weer (wat donkerder) terugkomen.

Samen spieken bij je baby op een zomerse avond?

Maak zelf thuis echo`s

Hoe voorkom ik het zwangerschapsmasker?

Het masker helemaal voorkomen? Dan zit er niks anders op: je zal zoveel mogelijk uit de zon moeten blijven. Even naar de winkel voor boodschappen? Smeer een flinke laag zonnebrand op (minimaal factor 30). Nog beter: draag een petje of zomerhoed zodra je in het zonlicht komt. Stop voor de zekerheid een fles zonnebrand in je tas, zodat je altijd bescherming bij je hebt zodra de zon doorbreekt! Kies de komende maanden voor schaduw, ga niet onder de zonnebank en bedek je lichaam zoveel mogelijk. Zo blijf jij vrij van een zwangerschapsmasker! Ga je toch de zon in? Smeer jezelf dan om de twee uur in met een hoge factor!

Hoe kom je er vanaf?

Ook al let je nog zo goed op, soms is het niet te voorkomen. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de vlekken gelukkig vanzelf na een paar maanden. Bij anderen is het helaas permanent. Gebruik tijdens je zwangerschap niet allerlei gekke crèmepjes tegen de vlekken. Deze kunnen schadelijke stofjes bevatten voor je ongeboren baby. Wacht de aankomende maanden af en kijk of het vanzelf wegtrekt. Meestal duurt het een maand of drie voordat de vlekken weer weg zijn. Tot die tijd: make-up-en of gewoon vol trots je zwangerschapsvlekken dragen! Trekt het niet weg na de geboorte? Ga dan opzoek naar een goede crème tegen pigmentvlekken. De volgende ingrediënten hebben een werkzaam effect. Overleg met je huisarts wat voor jou de beste optie is!
  • Hydrochinon bleekt je huid op een gelijkmatige manier. Ideaal dus. Je krijgt het via je huisarts! Gebruik dit echter niet tijdens de zwangerschap!
  • Azelaïnezuur ook weer een zalf met blekend effect. Ook dit wordt voorgeschreven!
  • Vitamine A-zuur is op recept verkrijgbaar. Crèmes die vitamin A-zuur bevatten worden ook weer afgeraden als je zwanger bent!
  • Niacinamide kan helpen bij oppervlakkige pigmentvlekken als de hoeveelheid in de crème tussen de 2 en 5% is.
  • Vitamine C crèmes kunnen ook je zwangerschapsmasker verminderen als de concentratie boven de 5% is.
Een andere optie is een laserbehandeling met speciale laser voor pigmentvlekken. Er bestaat helaas het risico dat de vlekken nog donkerder terugkomen. Ook kun je gaan voor een medische peeling. De bovenste huidlaag wordt verweekt waardoor die afschilfert. Is jouw gezicht weer helemaal de oude en vlekvrij? Pas dan op met de zon. De vlekken kunnen namelijk altijd terugkomen. Last van misselijkheid, harde buiken of benieuwd naar andere zwangerschapskwaaltjes? Zwanger en toch genieten van de zon? Dat doe je zo!