Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
gravidanza cosa mangiare e cosaevitare

Wat mag ik wel en niet eten nu ik zwanger ben

Wat mag ik wel en niet eten nu ik zwanger ben

Wat mag ik wel en niet eten nu ik zwanger ben?

Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent? De meningen zijn erover verdeeld en de één is net wat strenger voor zichzelf dan de ander. Wat mag je eten en kan het kwaad als je af en toe toch één verboden hapje neemt?

Je mag als zwangere steeds minder en de eetadviezen blijven veranderen. Vroeger was een glaasje wijn zo nu en dan best oké. Een sigaretje tijdens je zwangerschap? Ook dat kon gewoon. Dat bijvoorbeeld rauw vlees, cafeïne en tonijn niet goed voor jou en de baby waren, dat wist niemand. Er was gebrek aan onderzoek naar gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Sinds er wel onderzoek naar wordt gedaan en we weten dat er risico’s zitten aan het binnenkrijgen van bepaalde voedingsstoffen, word je toch scheef - of zelfs boos - aangekeken door de omgeving als jij toch een trekje van een sigaret neemt of als je een hapje sushi neemt. Want als je de risico’s kent en weet dat het invloed kan hebben op de gezondheid van je baby, waarom zou je het dan riskeren?

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo`s
Rauw vlees of ei! Ken jij de toxoplasmoseparasiet? Die wil je in ieder geval niet kennen. De ziekte, toxoplasmose, is namelijk gevaarlijk voor je baby en wordt veroorzaakt door een parasiet in bijvoorbeeld rauw vlees, kattenpoep, ongewassen fruit en groenten. Eet dus geen rauw vlees, maak geen kattenbak schoon en was groenten en fruit dus goed tijdens je zwangerschap! Melk, kaas en rauwe vis! Een bacterie die je tijdens je zwangerschap niet moet binnenkrijgen, is de listeriabacterie. De kans is heel klein, maar mocht je de bacterie binnenkrijgen, dan kun je flink ziek worden en kan dit gevaarlijk zijn voor de baby. Het kan zelfs zorgen voor een miskraam. Daarom moet je opletten met rauwe, verse melk van de boer, verse kazen, paté, voorverpakte gerookte of rauwe vis. Je dood de bacterie door de producten te verhitten. Doorbakken vis, of gesmolten kaas op je pizza is dus helemaal prima. Sushi eten? Kies voor de sushi zonder rauwe of gerookte vis, dan zit je altijd veilig. Rauw ei Eet alleen hard gekookte eieren of gebakken eieren. Pas ook op dat de kip helemaal doorbakken is en dat je een mes na het snijden van de rauwe kip goed afwast. Salmonella is extra gevaarlijk voor jou en je baby nu je zwanger bent! Leverworst & vitamine A Te veel van iets is nooit goed, te veel vitamine A voor een zwangere vrouw al helemaal niet. Je mag dan namelijk niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Pas op met lever(worst) en orgaanvlees, aangezien deze vleessoorten een hoge doses bevatten. Slik jij tabletten voor vitamine A? Stop hier dan mee of neem tabletten voor zwangere vrouwen. Kruiden Niet alle kruiden lijken even goed voor je baby te zijn, dus eet ze met mate. Houd je va appeltaart, pepernoten en stroopwafels? Eet er niet teveel van, want kaneel kan – als je er heel veel van binnenkrijgt – schadelijk zijn. Andere kruiden waar je mee moet oppassen zijn: venkel, anijs, nieszaad, moederkruid, salie, rabarber, gember, meidoorn, basilicum, dragon, nootmuskaat. Alcohol Kleine kans dat je dit nog niet weet. Maar alcohol? Nope, ook niet één glaasje!

Kan het kwaad, zo'n 'verboden hap'?

Kon jij het niet laten en heb je toch een stukje gerookt vlees gehad? Of heb je per ongeluk iets gegeten dat eigenlijk op de ‘verboden’ lijst staat? Maak je geen zorgen, één keertje kan niet zoveel kwaad en de kans dat er gevolgen zijn voor jou of je baby is erg klein. Het zijn ten slotte vooral richtlijnen voor een zo gezond mogelijke ontwikkeling van de baby. In Nederland is de kans op infectie door voeding sowieso erg klein. Maar probeer wel de volgende keer op te letten en het te laten staan! Want je bent meer vatbaar voor bacterie-infecties als je zwanger bent doordat de hormoonveranderingen je afweersysteem aantasten. Mocht je nou koorts, uitslag, hoofdpijn, spierpijn, darmproblemen krijgen of je misselijk of lusteloos voelen, neem dan wel even contact op met je dokter.

Wat moet ik juist wel eten?

Je eet nu voor twee, wat zeker niet wil zeggen dat je je maar moeten laten. Integendeel. Het is heel belangrijk dat je gezond eet en van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Eet dus volgens de schijf van vijf, eet regelmatig en wissel af tussen genoeg producten. Wat verder goed is: 1 of 2 keer per week vette, gebakken vis omdat vetzuren goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren baby’s. Eet genoeg fruit, groenten, vlees en volkoren brood om je vitamines en ijzer aan te sterken, zo voorkom je bloedarmoede. Melkproducten zijn belangrijk door de calcium. Het zorgt voor een goede botopbouw van de baby.

Kort samengevat eet je het volgende dus niet of zo weinig mogelijk:

 • rauw of gerookt vlees
 • rauwe of gerookte vis
 • rauw ei
 • rauwe kiemgroenten
 • verse melk (van de boer)
 • kaas gemaakt van verse melk<
 • roofvissen (zwaardvis, haai, tonijn)
 • lever, leverworst, paté
 • Ongeveer 1 kop koffie per dag
 • maximaal 2 keer vette vis per week
 • geen overmatig gebruik van kruiden
 • kruidenpillen
 • alcohol
Twijfel je toch nog wel eens over wat je wel en niet mag eten? De app ZwangerHap helpt jou de dag door! Vind je het moeilijk om bepaalde dingen niet te eten of drinken en wil je nog wel eens cheaten? Vraag je partner om op je te letten ?

Zwanger? Hij voelt zich betrokken en jij voelt je begrepen. Ontdek de Babywatcher.

Maak zelf thuis echo`s
Last van misselijkheid, harde buiken of benieuwd naar andere zwangerschapskwaaltjes?