Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
overgang kind grote bed

De overstap naar het grote bed: is jouw kind er klaar voor?

De overstap naar het grote bed: is jouw kind er klaar voor?

De overstap naar het grote bed

Is jouw kind er klaar voor?

Jouw kleintje wordt al zo groot! Wordt het niet eens tijd voor de overgang naar het grote bed? Hoe weet je of jouw kind er klaar voor is?

Van ledikant naar groot bed. Het is een teken dat jouw kleine helemaal zo klein niet meer is! Is jouw peuter tussen de 2.5 en 3 jaar oud en ongeveer 90 cm lang? Dan kan hij zomaar eens toe zijn aan de overstap naar junior of groot bed. Het hangt echter niet alleen af van de leeftijd en lengte. Je kind moet namelijk wel toe zijn al de vrijheid van het grote bed. Andere kindjes vinden de veiligheid en geborgenheid tussen de spijlen juist fijn en blijven liever nog even klein.

Aan deze signalen herken je dat je kind toe is aan meer vrijheid:

 • Je kind probeert uit bed te ontsnappen
Probeert jouw kind steeds vaker uit bed te klimmen? Het kan een teken zijn dat hij klaar is voor een groot bed en toe is aan meer slaapruimte om zich heen. Maar dat hoeft niet, het kan ook zo zijn dat het matras in de ledikant te hoog ligt. Is dat niet het geval? Let dan op de volgende signalen.
 • Je kind vraagt naar het grote bed!
Heeft jouw kind al vragen gesteld over het grote bed? “Wanneer krijg ik net zo’n groot bed als jullie?” of misschien heeft één van zijn vriendjes al een groot bed en wil hij er ook eentje. Zo te horen is je kindje er dus wel klaar voor!

Probeert jouw kind al uit het bedje te ontsnappen? Het kan een teken zijn dat hij of zij toe is aan een groter bed!

 • Je kind luistert braaf naar je
“Schat, wacht je even op me in de gang?” Luistert jouw kind altijd als je hem iets vraagt? Grote kans dat je kind dan ook het verantwoordelijkheidsgevoel heeft om in bed te blijven liggen als je hem dat opdraagt!
 • Je kan je kind alleen laten
Kun jij jouw kind al geregeld zonder toezicht alleen laten en voelt dit gewoon goed? Sommige kindjes zijn net wat onafhankelijker dan andere. Doet jouw kind wel eens korte dutjes op de bank of in jouw bed? Dan is hij misschien ook wel klaar om een hele nacht door te brengen in zijn eigen grote bed.
 • Je kind reageert enthousiast
Heb je het je kind al eens gevraagd? Zo merk je vanzelf of je kindje er klaar voor is. Slaat de paniek in zijn ogen of wordt hij verdrietig, omdat hij een groot bed eng vindt of zijn eigen bed niet kan missen, dan is hij er duidelijk nog niet aan toe. Toon begrip en stel het nog even uit. Wel kun je hem er al langzaamaan op voorbereiden. Springt hij een gat in de lucht zodra je uitlegt dat hij misschien klaar is voor een grote-mensen-bed, dan zit de kans er dik in dat hij eraan toe is.
 • Je kind is te groot voor het bed
Zie je dat je kind geen bewegingsvrijheid meer heeft in bed? Dan wordt het sowieso tijd voor een grotere! De nachtrust is heel belangrijk en in een bed met veel vrijheid slaap je nou eenmaal beter.

Zo bereid je je kind voor op de eerste nacht in het grote bed:

 1. Ga samen naar de winkel om een nieuw bed uit te zoeken
 2. Betrek je kind bij je beslissing! Heb het er samen over en blijf praten over zijn eerste nacht in het grote bed
 3. Maak het bed ‘gezellig’. Laat je kind leuk beddengoed kiezen en leg zijn favoriete knuffels in bed
 4. Houd vast aan oude vertrouwde slaaprituelen, zodat het naar bed gaan hetzelfde voelt – pyjamaatje aan, tandjes poetsen, knuffelen, voorlezen…
 5. Houd vol, want de eerste nachten zal je kind waarschijnlijk vaker uit bed stappen. Heel vermoeiend. Breng je kind terug naar bed en stop hem lekker in!
 6. Blijft je kind het eng vinden in het grote bed? Ga er lekker bijliggen tot hij in slaap valt of leg eventueel een matras of luchtbed naast het bed, zodat hij zich veilig voelt als hij naast je wakker wordt Bouw dit langzaam af
 7. Wil je kind echt niet in het grote bed liggen? Zet zijn oude bedje dan terug op de kamer, naast het grote bed, en probeer het over een tijdje weer!

Heb jij veel slapeloze nachten ertussen? Bekijk 8 tips voor het omgaan met de gebroken nachten!