Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Consolare o lasciar piangere il tuo bimbo?

Je baby laten huilen of troosten?

Je baby laten huilen of troosten?

Het kan hartverscheurend zijn, de traantjes van jouw kleintje! Soms blijft je baby maar huilen, maar wat doe je en wat is beter? Je baby laten huilen of troosten met een dikke knuffel?

Huilen is voor een baby één van de enige manieren om contact te maken. Via de traantjes probeert jouw baby jou iets duidelijk te maken. Misschien heeft hij honger, pijn, krampjes, hoge temperatuur, een vastzittend boertje of een vieze luier. Maar het kan ook zo zijn dat hij gewoon even wat aandacht wil van zijn mama of papa. Hij zat immers 9 maanden lang lekker in jouw buik, helemaal veilig en warm. Nu krijgt hij ineens enorm veel indrukken en prikkels. Hij heeft hierdoor veel behoefte om in veilige armen te liggen.

Laten huilen heeft geen zin!

Heb jij ook wel eens het commentaar gekregen dat je jouw baby teveel verwend door meteen te troosten? Uit onderzoek blijkt dat dit, zeker de eerste zes maanden, niet het geval is. Deze jonge baby’s kunnen zichzelf nog niet troosten en kunnen nog niet hun behoeften uitstellen. Het laten huilen met als doel om de baby’s het troostvermogen aan te leren, heeft dus geen zin. Ook is het niet goed voor je baby om hem te lang te laten huilen. Je baby kan extra overstuur raken van te lang huilen, hij voelt zich bijvoorbeeld onveilig of eenzaam, waardoor slapen al helemaal niet meer lukt en nog meer gehuil komt. Arme baby. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat baby’s die sneller getroost worden door de ouders, minder vaak huilen dan baby’s die niet getroost worden.

Luister naar het soort gehuil!

Pak jouw kleine dus lekker op als hij huilt. Druk hem lekker tegen je aan, geef kusjes en praat of zing eventueel zachtjes tegen/voor hem. Je stem en hartslag zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat hij weer rustig wordt. Als je hem vaak genoeg troost, voelt hij zich snel thuis in deze nog vreemde wereld. Natuurlijk hoef je niet voor elk geluidje boven de wieg te hangen. Na een tijd leer je de verschillende huiltjes kennen. Probeer te ontdekken waarom hij huilt en welke soort huil het deze keer is. De ‘mama-ik-heb-pijn’ huil klinkt heel anders dan de ‘ik-wil-nog-niet-slapen’ huil. Luister dus goed naar de soort huil en bepaal dan of je jouw baby gaat troosten. Een paar minuutjes huilen, kan heus geen kwaad! Soms is deze huil eenmaal nodig om in slaap te vallen.

Na 6 maanden gecontroleerd laten huilen

Vanaf 6 maanden is een ander verhaal. Baby’s hebben nu het vermogen om zichzelf te troosten en ze beginnen steeds meer te begrijpen. Door steeds meteen op te springen als het gehuil begint, kunnen slimme kindjes trucjes ontwikkelen die ze gaan gebruiken om aandacht te krijgen. Orthopedagogen Rodenburg en Möller deden onderzoek naar het huilen en troosten van baby’s, met name naar het ‘gecontroleerd laten huilen’. Dit houdt in dat ouders hun baby elke dag een paar minuten langer laten huilen voordat ze beginnen te troosten. Zo hebben de baby’s niet het gevoel dat ze er alleen voor staan, blijft er een veilige hechting en kun je langzaamaan afbouwen. Ook onderzoeken Rodenburg en Möller een andere oplossing voor ‘gecontroleerd laten huilen’. Hierbij wachten de ouders wat langer voordat ze hun kind hun zin geven. Laat je kind bijvoorbeeld iets zien wat hij graag wil hebben, maar wacht even voordat je het geeft. Huilt hij niet, beloon hem dan door extra lief te doen. Wacht steeds wat langer. Het idee is dat als kinderen dit overdag leren, ze ’s avonds ook gemakkelijker kunnen wennen als papa en mama er even niet zijn. Ook kun je als je je baby instopt een liedje zingen. Onderbreek het liedje en loop even weg. Kom vervolgens terug en ga door met zingen. Doe dit vervolgens weer, maar blijf ietsjes langer weg. En vervolgens weer wat langer. En weer langer…

Tot 6 maanden heeft het geen zin om jouw baby te laten huilen!

Kies één aanpak

Er zijn verschillende methodes om om te gaan met een huilende baby. Overleg met je partner en eventueel met je omgeving wat voor jou werkt. Kies een methode en probeer hier niet teveel in te wisselen. Een huilende baby is namelijk gevoelig voor wisselingen van aanpak en zal hier nog onrustiger van worden. Rust en regelmaat helpt ook vaak in het babyleven. Baby’s krijgen veel mee en krijgen veel nieuwe indrukken op een dag. Door vaste rituele op vaste tijdstippen krijgt jouw baby houvast en weet hij na een tijdje wat komen gaat. Dit geeft rust en zal zorgen voor minder traantjes.
Heb jij veel slapeloze nachten ertussen? Bekijk 8 tips voor het omgaan met de gebroken nachten!