Zwanger na miskraam
Je weet pas hoe het voelt als je het meemaakt. Zo pijnlijk, een miskraam. Hoe iemand ermee omgaat, verschilt per persoon. De een moet het emotioneel nog verwerken, terwijl de ander het liefst zo snel mogelijk weer zwanger is. Hoelang moet je wachten om weer zwanger te raken en hoe groot is de kans op weer een miskraam?
Miskramen
De meeste miskramen vinden plaats in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Helaas krijgt ongeveer een kwart van de vrouwen ermee te maken. In de meeste gevallen komt het doordat de foetus zich niet normaal ontwikkelt. Dit kan samenhangen met een ongezonde levensstijl van de moeder, maar dat hoeft absoluut niet. Meestal is er iets anders aan de hand, zoals hormonale afwijkingen, anatomische afwijkingen, infecties van de baarmoeder enzovoort. Na een miskraam kan het bloedverlies twee tot vier weken aanhouden, het zwangerschapshormoon daalt geleidelijk en het duurt doorgaans zo’n vier tot zes weken voordat het helemaal weg is en je vervolgens weer ongesteld wordt. De eerste ongesteldheid kan wat heftiger zijn dan normaal.
Direct zwanger worden na een miskraam
Na de miskraam kan het eng voelen weer opnieuw zwanger te raken, maar het kan in principe wel direct. Omdat je niet weet wanneer je cyclus weer op gang komt na de miskraam, is het moeilijk om rekening te houden je
vruchtbare dagen. Zodra je weer een menstruatie hebt gehad is gemakkelijker rekening te houden met je eisprong. Een miskraam heeft geen invloed op een volgende zwangerschap, dus ben je direct weer zwanger, dan is dit zonder gevaar en wil dit niet zeggen dat de kans groter is op weer een miskraam. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat koppels die binnen drie maanden na een miskraam zwanger proberen te worden, sneller zwanger raken en grote kans hebben op een succesvolle zwangerschap. Wel is het aan te raden je baarmoeder twee weekjes rust te geven voordat je het weer probeert.
Oorzaken onderzoeken
Zoals we dus al zagen is de kans op nóg een miskraam niet verhoogd. Ongeveer 90-95% krijgt de volgende keer geen miskraam. Na twee miskramen wordt de kans op een volgende miskraam echter zo’n 25% groter en na drie miskramen zelfs 35%. Heb je een tweede miskraam gehad? Het kan toeval zijn, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Samen met artsen zul je moeten onderzoeken of er een onderliggende oorzaak te vinden is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een aanlegstoornis die bij de bevruchting is ontstaan. Om hierachter te komen moeten de chromosomen van jou en jouw partner worden onderzocht. Helaas wordt er maar bij 15% van koppels met miskramen achterhaald wat de oorzaak is.
Bang voor herhaling
Een miskraam is zwaar om te verwerken en kost tijd, aangezien je kindje natuurlijk heel gewenst is. Iedereen gaat hier anders mee om. Vrouwen (en papa’s) kunnen het vertrouwen verliezen en angstig worden voor een volgende zwangerschap. Elk pijntje kan grote zorgen opwekken. Ben je onzeker? Praat met je partner, vrienden, familie of verloskundige! Samen komen jullie hier doorheen!
Zwanger? Hij voelt zich betrokken en jij voelt je begrepen. Ontdek de Babywatcher.
Maak zelf thuis echo`s