Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Incinta e infetta da coronavirus. E adesso?

Zwanger en besmet met corona. Wat nu?

Zwanger en besmet met corona. Wat nu?

Besmet met corona en zwanger. Het is niet gek als je je hierdoor meer zorgen maakt. Tot nu toe lijkt dit nergens voor nodig. Je bent besmet met corona, wat nu?

Ben je wel echt besmet?

Je hebt een hoestje, voelt je keel branden.. Ojee, is dit het begin? Normaal zou je niet eens nadenken over het hoestje, nu voel je stille paniek opborrelen. Zou jij ook besmet zijn met corona? Ja, het is zeker mogelijk. Er wordt voorspeld dat zo’n 60% - 70% - 80% van alle mensen besmet zal raken in de loop der tijd. Maar dat wil niet zeggen dat jij nu ook besmet bent. Het kan ook een gewone verkoudheid zijn. Of zelfs een gewoon griepje. Dus stay calm. Stress is helemaal niet goed voor jou en je baby, en bovendien ben je door stress vatbaarder voor corona. Waarschijnlijk is er he-le-maal niks aan de hand! Voel je toch paniek opkomen, zoek de ontspanning op door bijvoorbeeld de natuur in te gaan. En verder: blijf uit de buurt van anderen om verdere besmetting te voorkomen. Of je echt besmet bent met corona, de kans dat je daar achter komt is zeer klein. Daar is een test voor nodig. Op dit moment wordt in Nederland in principe pas getest van de 70 jaar. Dat jij zwanger bent, maakt daarin geen verschil.

Zie toch je baby ondanks de coronacrisis!

Maak zelf thuis echo’s

Geen extra controles, geen extra risico!

Al ben je in contact geweest met een corona-patiënt, ben je besmet met het virus of denk je het te zijn, dan is er nog vrij weinig aan de hand. Vergeet niet: ook dit is gewoon een griep(je) of verkoudheid. Bij iedereen is het anders. Soms blijft het beperkt tot keelpijn en/of hoesten. Je kan ook een paar dagen verschrikkelijk ziek zijn. Maar tot nu toe blijkt dat een corona-infectie exact hetzelfde verloopt bij een zwangere als een niet zwangere. Er is geen extra risico voor de zwangere of het ongeboren kind, zeker niet in het eerste en tweede trimester (tot 28 weken) van de zwangerschap. Extra controles zijn dus niet nodig en je hoeft je geen zorgen te maken.

Derde trimester zwangerschap

Zwangere vrouwen behoren dus sowieso niet tot de kwetsbare groep, knoop dat goed in je oren. Als zwangere ben je niet extra kwetsbaar en ook niet extra vatbaar voor corona. Vanaf het derde trimester loop je wel iets meer risico vanwege de mogelijke luchtwegklachten en eventueel benodigde beademing. Iets meer dus. Eigenlijk zijn de risico’s vanaf het derde trimester niet perse anders dan bij een gewone griep. Zo moet je de koorts in de gaten houden, omdat het de weeën en je kindje negatief kunnen beïnvloeden. Zodra je lichaamstemperatuur boven de 38,5 stijgt, bel dan de huisarts of gynaecoloog. Drink genoeg water, bouillon en slik paracetamol om de koorts te laten afnemen. Geef je lichaam alle rust. Het komt wel goed met je!

Bevallen met besmetting

Om jouw kindje hoef je je geen zorgen te maken in ieder geval. Hij of zij zit heerlijk en veilig in jouw buik, ook als je besmet bent met corona. Het virus bereikt het kind namelijk niet via de moederkoek. Tot dusver lijkt er dus geen enkel risico te zijn voor de ongeboren baby. Maar hoe zit het dan met de bevalling die nadert, wat is er anders? Zodra jij je bevalling ingaat en tot de risicogroep behoort: je hebt koorts, luchtwegklachten of benauwdheid, dan word je zeker getest op corona. Tot de uitslag bekend is, word je geïsoleerd. Is de test positief, dan is het aan te raden in het ziekenhuis te bevallen. Je komt terecht in een aparte ruimte en krijgt tijdens de bevalling (en erna) een mondkapje op. Jij en je baby worden goed in de gaten gehouden door de artsen. Verder zal de bevalling niet tot nauwelijks verschillen van een normale bevalling. Wel wordt bevallen in bad afgeraden, omdat de kans op verspreiding van het virus dan groter is.

Bevallen in het ziekenhuis of thuis?

Ben je positief getest op corona, of is er een medische indicatie, dan is het verstandiger en veiliger om in het ziekenhuis te bevallen. Is dit niet het geval, dan is het het overwegen waard om na te denken over een thuisbevalling. Daar lopen ten slotte minder coronapositieve patiënten rond dan in het ziekenhuis. Ziekenhuisbevallingen staan onder druk. Er zijn ziekenhuizen waarin niet-medische bevallingen uit het ziekenhuis worden geweerd door de coronadrukte. Op dit moment is in de meeste steden echter nog de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Hoe lang dat zo blijft, is maar de vraag. Ook mag de partner nog bij de bevalling aanwezig zijn (maximaal 1 persoon). Of dit zo blijft, is maar de vraag.

Maak jij je zorgen om de baby in je buik? Het zien van het kloppend hartje stelt je altijd weer gerust. Dit kan nu ook zonder het huis uit te moeten >> met Babywatcher.


Na de geboorte

Ook (pasgeboren) baby’s behoren niet tot de risicogroep. Ze zijn kwetsbaar en klein, maar worden nog beschermd door de via de moederkoek binnengedrongen antistoffen. Ook beschermt borstvoeding het afweersysteem van de kleine. Het afweersysteem van te vroeg geboren baby’s kan minder sterk zijn, maar zij komen terecht in een couveuse. Een super veilige plek voor een baby! Het lijkt erop dat baby’s minder vatbaar zijn voor het virus. En raken ze besmet, dan hebben ze daar minder klachten van. Wees toch voorzichtig met kraambezoek. Of beter gezegd: doe het niet. Ben je zelf besmet, dan mag niemand in je buurt komen. Maar loop ook niet het risico op besmetting van anderen. Kraamvisite kan via het raam of via skype. Even geduld, binnenkort kun je jouw baby vol trots aan de buitenwereld laten zien.

Borstvoeding geven?

Je hebt corona. Mag jij jouw baby borstvoeding geven? Ja zeker, dit is zelfs goed voor je baby! Mits je een mondkapje gebruikt, voor iedere aanraking je handen wast en de kolfmachine elke keer grondig reinigt na gebruik. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn! Dit geldt uiteraard niet alleen voor het geven van borstvoeding. Ben jij zwanger en besmet met corona? Dit maakt jou of je baby niet direct extra kwetsbaar. Doe rustig aan, blijf bij anderen uit de buurt, houd je temperatuur in de gaten en let goed op jezelf. Vergeet niet te genieten van jouw zwangerschapsgeluk!
Meer weten over corona en zwanger zijn? Hier lees je alles.

Zijn jouw ziekenhuis en verloskundige afspraken ook allemaal geannuleerd?

Met de Babywatcher in huis, kun je jouw baby toch zien!