Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Alles over het coronavirus als je zwanger bent

Alles over het coronavirus als je zwanger bent

Alles over het coronavirus als je zwanger bent

Het coronavirus is een hot topic. Zeker nu het virus zich ook in ons land verder verspreidt. Alsof je nog niet genoeg had om je druk over te maken nu je zwanger bent, moet je je ook nog eens ontpoppen tot viroloog om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Wij zetten alles wat voor jouw zwangerschap belangrijk is op een rij.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus hoort bij de groep verkoudheidsvirussen. SARS en MERS zijn ook soorten coronavirussen. Dit nieuwe coronavirus heet officieel SARS-CoV-2. De ziekte die je ervan krijgt heet CoVid-19. Omdat CoVid-19 nieuw is, is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Daarom is alles wat we ervan weten onder voorbehoud. Hoe meer onderzoek er komt, hoe meer we zekerheid hebben over wat dit virus doet. The Lancet, een medisch tijdschrift heeft een klein onderzoek gepubliceerd over het coronavirus als je zwanger bent.

Zie toch je baby ondanks de coronacrisis!

Maak zelf thuis echo’s

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De symptomen van het coronavirus lijken vaak op een griep of verkoudheid. Je kunt last hebben van de volgende symptomen:
  • Hoesten
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Koorts en/of rillingen
  • Benauwdheid/moeilijk ademhalen
Als je symptomen hebt, bel dan je huisarts op. Ga niet zelf in de praktijk langs want zo kun je andere mensen besmetten.

Hoe krijg je het coronavirus?

Als iemand die besmet is met het virus hoest of niest, komen er druppeltjes slijm en snot uit de neus, keel of longen naar buiten. Als je in de buurt van de besmette persoon staat, kun je met de druppels en dus het virus in contact komen. Ook als iemand in zijn handen hoest of niest en jou daarna een hand geeft, kun je besmet raken. De druppels blijven niet door de lucht zweven, ze zakken naar beneden. Ze kunnen neerdalen op voorwerpen die je vastpakt. Afhankelijk van het soort oppervlak en de temperatuur hiervan, kan het virus enkele uren tot dagen overleven. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus kan verspreiden.

Heb je meer kans op het coronavirus als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, vinden er allerlei veranderingen in je lijf plaats. Je lichaam werkt hard om je baby alles te geven wat hij nodig heeft. Dit betekent dat je lijf sommige dingen anders doet dan normaal. Je afweersysteem werkt anders tijdens je zwangerschap. Je kunt daarom vatbaarder zijn voor bacteriën en virussen. Dit geldt ook voor de gewone griep en verkoudheidjes.

Hoe gevaarlijk is corona als je zwanger bent?

Corona heeft hetzelfde verloop bij zwangere vrouwen, als bij niet zwangere vrouwen. Heb je echter een chronische aandoening of complicaties in je zwangerschap waardoor je gezondheid minder goed is, dan ben je vatbaarder voor besmetting met het virus. Als je corona hebt kun je koorts krijgen. Koorts kan gevaarlijk zijn als je zwanger bent. Vooral als je lichaamstemperatuur boven de 38.5 graden Celsius stijgt. Je kunt er vroegtijdig weeën door krijgen en het kan de eiwit-toevoer naar je kindje negatief beïnvloeden. Het is dus belangrijk om de koorts zo snel mogelijk te laten zakken. De groep virussen waartoe het coronavirus behoort kunnen vervelende gevolgen hebben zoals nierfalen, ademhalingsproblemen, te vroeg geboren baby's, miskramen, interne bloedingen en een verminderde groei van je baby in je buik. Maar gelukkig lijkt het er momenteel op dat corona minder vervelende gevolgen heeft dan zijn soortgenoten. Wat een opluchting!

Kun je je baby besmetten en hoe gevaarlijk is dit?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar ‘verticale overdracht’. Dat wil zeggen dat een zwangere vrouw het virus kan doorgeven aan haar baby tijdens de zwangerschap, bevalling of onmiddellijk na de geboorte. Tot nu toe lijkt het erop dat baby's niet besmet worden tijdens de zwangerschap. Good work, placenta! Van moeders die besmet waren met het virus zijn de moedermelk, bloed uit de navelstreng en vruchtwater getest op het coronavirus. Deze tests waren gelukkig negatief! Als jij het virus hebt en je baby is geboren, kan hij natuurlijk wel besmet raken omdat hij dicht bij je in de buurt is. Het lijkt erop dat kinderen minder ziek worden van corona dan volwassenen. Dit komt omdat hun afweersysteem alerter is dan dat van volwassenen en dus sneller in de tegenaanval gaat. Ook hier geldt: Als kindjes al een andere ziekte hebben, worden ze zieker dan wanneer ze helemaal gezond zijn. Ga dus altijd met je kind naar de dokter.

Maak jij je zorgen om de baby in je buik? Het zien van het kloppend hartje stelt je altijd weer gerust. Dit kan nu ook zonder het huis uit te moeten >> met Babywatcher.


Besmetting van jezelf en anderen voorkomen

Besmetting voorkom je op dezelfde manier zoals je ook andere verkoudheden en griep voorkomt. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkste.
  • Was je handen regelmatig met warm water en zeep. En dan niet maar vijf tellen onder de kraan houden. Nee, minstens twintig seconden. Zorg dat je daarbij ook tussen je vingers en onder je nagels wast.
  • Hou minimaal één tot twee meter afstand van andere mensen, vooral als ze symptomen hebben. Ook als je weet dat iemand in contact is geweest met iemand anders die corona heeft, blijf je zeker uit de buurt van deze mensen!
  • Was voorwerpen die je aanraakt met water en zeep
  • Geef mensen geen hand
  • Nies en hoest in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi ze na één keer gebruiken weg en was je handen na gebruik
  • Raak je gezicht niet aan. Zo breng je het virus naar je neus, mond en traanbuisjes. Allemaal ingangen voor het virus naar je lichaam.
Heb je meer vragen over corona? Check dan de site van het RIVM.
Toch besmet geraakt? Dit betekent het voor jouw zwangerschap, baby en bevalling!

Zijn jouw ziekenhuis en verloskundige afspraken ook allemaal geannuleerd?

Met de Babywatcher in huis, kun je jouw baby toch zien!