Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
pregnant brain

Het zwanger brein: daarom vergeet je dus alles!

Het zwanger brein: daarom vergeet je dus alles!

Je loopt een kamer binnen, maar vergeet wat je ging halen. Je sleutels vind je terug in de koelkast, je zonnebril ligt in de kelder en je vergeet de helft van de boodschappen. Geloof ons, je bent niet de enige! Je hebt een typisch zwanger brein.

Vergeetachtig, onhandig, onlogische warrige acties, moeite met concentreren: zwangerschapsdementie. In tegenstelling tot echte dementie, kan deze vorm gelukkig geen kwaad en is het maar tijdelijk. Maar waar komt het eigenlijk vandaan en waarom heb je hier last van?

Je krimpende zwangere brein

Zwanger? Dan moeten wij je mededelen dat jouw brein op dit moment aan het krimpen is. Maar wees gerust, een krimpend brein wil niet zeggen dan je jouw verstand verliest. In ieder geval niet voor lang. Neurowetenschapper Elseline Hoekzema vergelijkt het proces met de puberteit, daarin neemt ook de grijze massa in volume af. In de zwangerschap krimpt het brein, om de aankomende moeder klaar te stomen voor haar nieuwe leven en voor te bereiden op het moederschap, denken de Europese wetenschappers die dit onderzoek uitvoerden. MRI-scans van de aankomende mama’s en kersverse moeders werden vergeleken met die van kinderloze vrouwen en mannen. De hippocampus (speelt rol bij het geheugen) en het hersengebied dat ervoor zorgt dat je je in anderen kan verplaatsen, waren bij de eerste groep gekrompen. Twee jaar later is de grijze massa in de hersenen nog steeds kleiner dan tevoren; de hippocampus is wel weer op normale grootte. Je geheugen komt dus gewoon weer terug na de bevalling, maar of je nog exact hetzelfde mens bent? Dat durven we je niet te beloven.

Je baby eet je geheugen op

Oké, je brein wordt dus langzaamaan kleiner. Maar verder, wat is er aan de hand? Nou, het zijn een hoop dingen die samen komen. Om te beginnen zijn je hormonen weer bezig. Als je zwanger bent maak je enorm veel progesteron aan, wat een remmende werking heeft op jouw geheugen. Alweer slecht geslapen? Je brein krijgt de kans niet op te laden, waardoor je dingetjes vergeet. Dan is er nog die kleine boef die in je groeit. De voedingsstof choline is belangrijk bij geheugenvorming, maar is ook belangrijk bij de vorming van het brein van je baby. Wat doet de kleine boef? Hij eet jouw voorraad choline op, waardoor jij alles vergeet. Dit kun je gelukkig gedeeltelijk opvangen met de juiste voeding: melk, rundvlees, sojabonen, noten, citrusfruit. De laatste oorzaak die we voor je hebben is een mooie, vinden we. Je hebt een nieuwe prioriteit: je baby! Je nieuwe nummer één! Hierdoor ben je mentaal wat minder aanwezig. In je hoofd ben je bezig met je baby en bevalling, dus blijft er minder ruimte over in je brein voor andere, minder belangrijke, zaken. Allemaal logische verklaringen dus. Heb jij veel last van je zwanger brein? No worries, het trekt weer weg. Binnen no time ben je weer de oude. In ieder geval binnen zo’n 32 weken na je bevalling. Dat is zo voorbij, want time flies when you’re having fun. En zeg nou zelf, leven met een baby, er is niks leuker!

"Ik wilde eieren bakken, maar er gebeurde niet veel. Na 10 minuten staren naar de rauwe eieren, besefte ik me pas dat het gasfornuis niet aan stond"

Smul ook maar even van deze grappige momentjes van deze Amerikaanse vrouwen (via buzzfeed):

  • Ik vroeg mijn zus hoeveel een €50 cadeau zou kosten om te kopen.
  • Ik liet de afstandsbediening in de vriezer achter. Twee keer! Beide dagen was ik de afstandsbediening dagen kwijt.
  • Ik ging naar de wc en probeerde door te spoelen door de lichtknop aan en uit te switchen. Ik heb daar zeker vijf minuten gestaan, en maar klagen.
  • Ik vergat het woord ‘neus’ en zei: hij heeft een plekje op dag ding tussen zijn ogen.
  • Ik liep mijn huis binnen met het idee het antwoordapparaat te gaan checken. Ik stond in de keuken en probeerde me te bedenken waar deze stond. Na een tijdje realiseerde ik me dat ik al zeker 12 jaar geen antwoordapparaat meer heb.
  • Ik kon me het woord ‘hand’ niet meer herinneren. Ik noemde het voor een uur ‘arm voet’.
  • Ik wilde eieren bakken, maar er gebeurde niet veel. Na 10 minuten staren naar de rauwe eieren, besefte ik me pas dat het gasfornuis niet aan stond.
  • Ik wilde de magnetron aan de praat krijgen. Ik bleef op start duwen, maar het lukte niet. Toen ik begon te huilen kwam mijn man naar me toe, duwde het deurtje dicht en drukte op start. Het werkte.
  • Ik maakte lunch voor mijn vriend die ochtend. Rond lunchtijd kreeg ik een foto van hem en zijn lunch: twee boterhammen met niks erop. Twee losse sneeën brood in een broodtrommel.
  • Ik vulde mijn auto met benzine en reed weg. Een politieauto liet me stoppen. Ik had het geld voor de benzine nog in mijn hand. Gelukkig was de agent aardig en heeft hij held geld naar het tankstation gebracht voor me.
Herkenbaar? Welke bizarre dingen deed jij? Ook meer weten over het moeder brein? Alles over misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, bloedverlies, of bandenpijn in de zwangerschap.