Zwanger? Of toch niet? Je kan nog voordat je een zwangerschapstest gedaan hebt, merken dat je zwanger bent. Al vanaf de eerste week kun je dit mogelijk aan je lichaam merken. De volgende symptomen wijzen op een vroege zwangerschap:
1. Oververmoeidheid
Je bent zo
moe, zo uitgeput. Het liefst lig je de hele dag in bed. Dit is niet gek, want er gebeurt een hoop in je lichaam en de hormonen gieren door je lijf. Hierdoor heb je meer slaap nodig en word je soms overvallen door je slaap. Het is één van de eerste symptomen en komt al vanaf de eerste week van je zwangerschap voor!
2. Misselijkheid
Je bent
misselijk. Ook dit weer hangt samen met dat jouw hormonale veranderingen. Het kan al voorkomen rond de verwachte menstruatie, en zelfs al een paar dagen eerder. Zeker in de vroege uren ben je misselijk, maar door de dag heen komen af en toe misselijkheidsgolven op je af. Het kan zijn dat je minder zin hebt in eten, terwijl eten soms juist de oplossing is.
3. Gevoelige borsten
Je hebt vreselijk gevoelige borsten. Jouw partner mag jou niet meer aanraken, zoveel pijn heb je. Dit kan al vanaf de tweede week na bevruchting voorkomen. Hoe het kan? Hormonen! Ze zorgen ervoor dat je borstklieren opzwellen. Je borsten worden groter en ze zijn flink gevoelig.
Dé zwangerschapsaankondiging voor je familie, een live echo van je kindje!
Maak zelf thuis echo`s
4. Hoofdpijn
Auw,
hoofdpijn. Het heeft te maken met de aanmaak van progesteron. Vaak is het een stekende of drukkende pijn aan de zijkant van je hoofd.
5. Pijn in je onderbuik
Ook dit is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal die al snel na de bevruchting voorkomt. Je baarmoeder hangt met banden aan je bekken. Zodra je baarmoeder groter wordt, worden de banden opgerekt. Dit kan steken in je onderbuik veroorzaken.
6. Emotioneel
Je loopt over van emoties. Huilt tijdens films, kan je partner soms gewoon niet luchten en irriteert je vreselijk aan je collega. Deze moodswings zijn weer te wijten aan je hormonen. Ze kunnen namelijk je neurotransmitters beïnvloeden, waardoor je soms (vaak) de controle over je emoties verliest. De moodswings komen voor vanaf de derde week van je zwangerschap en blijven helaas aanwezig tot het einde.
7. Vaak plassen
Je moet vaker plassen dan normaal. Later in de zwangerschap komt dit doordat de baby op je blaas duwt. Nu niet, want kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder je blaas al in de weg zitten. Ook krijgen de nieren extra bloed toegevoerd, waardoor ze meer urine produceren.
8. Afkeer geur en voedsel
Je smaak kan volledig veranderen tijdens je zwangerschap, al vanaf de eerste week. Houd je normaal van koffie? Het zou zomaar kunnen dat je nu al misselijk wordt van het idee. De lievelingsparfum van je partner? Op de een of andere manier kun je deze niet meer verdragen. Zou je zwanger zijn?
Het kan zelfs zijn dat je de geur van je partner niet meer kan verdragen.
9. Vreetbuien
Lijkt wel alsof je ongesteld bent, maar dat ben je niet. Je voelt ineens de drang om bepaald voedsel naar binnen te werken. Al vanaf de tweede week van je zwangerschap kun je dit merken, maar probeer het in de hand te houden. Wat je wil wel op gewicht en gezond blijven, toch?
Meer over vreetbuien en honger in je zwangerschap
10. Het uitblijven van je menstruatie
Normaal gesproken is jouw menstruatie regelmatig, maar nu ben je al een dag overtijd. Yep, reden genoeg om een zwangerschapstest te halen. Als je een minder regelmatige cyclus hebt, is het lastig om te bepalen of je zwanger bent. Let in dat geval op de bovenstaande symptomen. Het zou zomaar eens kunnen dat er een kleine in je groeit! Let op: heb je wel een lichte bloeding gehad? Dan zou dit zomaar een
innestelingsbloeding kunnen zijn.
Zeker weet je het natuurlijk nooit. Om zeker te zijn van je zwangerschap, moet je een
zwangerschapstest doen. Dus herken jij de bovenstaande symptomen? Ren dan snel naar de drogisterij!
Maak jouw zwangerschap nog specialer.
Maak zelf thuis echo`s
Een licht streepje op je zwangerschapstest?
Lees wat het betekent!
Toch niet zwanger, maar wil je dit wel graag? Bekijk dan deze tips om jouw vruchtbaarheid een boost te geven.