Zorgverzekering en zwangerschap: alles wat je moet weten!
Zorgverzekering en zwangerschap: alles wat je moet weten!
Zorgverzekering afsluiten
In verwachting van een klein wondertje? Dan staat het vast dat jouw zorgkosten zullen oplopen. Een groot gedeelte van deze zorgkosten behoort (waarschijnlijk) tot het basispakket van jouw zorgverzekering, hetgeen je wettelijk gezien verplicht moet hebben. Toch kan het geen kwaad om een aanvullende zorgverzekering tijdens je zwangerschap af te sluiten. Je hebt immers geen glazen bol en weet niet wat de toekomst zal brengen voor jouw zwangerschap en kraamtijd (al zou je dat maar al te graag willen). Maar welke kosten worden door jouw basisverzekering vergoed, waar kun jij je aanvullend voor verzekeren en wanneer kun je wijzigen van zorgverzekeraar?
Wat vergoedt jouw basisverzekering bij zwangerschap?
Laten we beginnen met het goede nieuws, en eerst alle zaken op een rijtje zetten die wel vergoed worden door het basispakket van jouw zorgverzekering:
- Afspraken en controles bij de verloskundige;
- Echo’s die voorgeschreven zijn door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog;
- Bloedonderzoek;
- Medische nazorg na de bevalling (door gynaecoloog);
- Ziekenhuisbevalling met medische noodzaak;
- Gynaecologische en verloskundige hulp;
- NIPT test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest bij medische indicatie;
- Medicatie;
- Kraamzorg (minus eigen bijdrage);
- Ziekenhuisopnames tijdens zwangerschap wegens complicaties
Dat is al een behoorlijk lijstje, toch? Een aanvullende zorgverzekering lijkt hierdoor overbodig, want: extra kosten. Toch kan het verstandig zijn om een aanvullende zorgverzekering te overwegen. Je kunt jouw zwangerschap nou eenmaal niet volledig uitstippelen, en onverwachte dingen kunnen gebeuren. In dat geval ben je blij dat deze extra kosten vergoed worden.
Waarvoor kan ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten?
Goed om te weten is dat een groot aantal zorgverzekeraars zelfs aanvullende zorgverzekeringen specifiek voor zwangere vrouwen aanbieden. Meestal worden de volgende zaken door deze verzekeringen gedekt:
- Zwangerschapscursussen;
- Kraampakket;
- Eigen bijdrage bij kraamzorg;
- Bekkenfysiotherapie;
- Prenatale testen zonder medische indicatie;
- Babymassage;
- Hulp bij borstvoedingsproblemen;
- Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
Na het doornemen van dit lijstje klinkt een aanvullende zorgverzekering best interessant, toch? Voor onverwachte complicaties, maar ook voor het volgen van een zwangerschapscursus die jij misschien op het oog hebt. Toevoegen aan het lijstje om te overwegen, dus!
Wat houdt het eigen risico in?
Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt voor de zorgkosten die door jouw basisverzekering vergoed worden. In 2022 staat dit gelijk aan €385. Ga jij over de €385 heen qua zorgkosten? Dan wordt de rest van het bedrag vergoed door jouw zorgverzekeraar.
Het is goed om te weten dat bepaalde zwangerschapskosten die vergoed worden door het basispakket van je zorgverzekering niet onder jouw eigen risico vallen. Zo vallen een ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis en de 20-wekenecho niet onder het eigen risico, terwijl bloedonderzoek en gynaecologische hulp wel onder het eigen risico vallen. Twijfel je welke kosten wel onder het eigen risico vallen en welke niet? Independer helpt jou een handje door deze vraag te beantwoorden voor heel wat zwangerschapskosten. Want zwangere vrouwen helpen we natuurlijk maar al te graag ;)
Wat houdt de eigen bijdrage in?
Naast het eigen risico, is er ook nog zoiets als de eigen bijdrage. Dit betekent dat je bij sommige behandelingen een gedeelte van de zorgkosten zelf moet betalen. Zo moet je een gedeelte van de zorgkosten van kraamzorg zelf betalen. Sluit jij een aanvullende zorgverzekering af? Dan wordt deze eigen bijdrage door de aanvullende zorgverzekering ook vergoed.
Wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?
Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk om na te gaan of je huidige zorgverzekering nog goed aansluit bij jouw situatie. Misschien kom je wel tot de conclusie dat jouw huidige zorgverzekering de beste optie is, maar de kans bestaat ook dat je graag van zorgverzekeraar wilt wijzigen. De beste tijd van het jaar voor deze wijziging is november of december. Simpelweg omdat je bij de meeste zorgverzekeraars op andere momenten in het jaar niet meer kunt overstappen. Natuurlijk kan het lastig zijn om juist in deze maanden over te stappen, bijvoorbeeld wanneer je een positieve zwangerschapstest in januari hebt. Daarom bestaan er enkele zorgverzekeraars bij wie het toch mogelijk is om op een ander moment in het jaar over te stappen.
Gouden tip: hebben jij en je partner een kinderwens? Ga op tijd na of jullie huidige zorgverzekering goed aansluit bij een zwangerschap en wees er op tijd bij met het overstappen indien nodig!
Tips voor zorgverzekering bij zwangerschap
Wil jij op korte termijn graag moeder worden, of ben jij al zwanger? Deze tips kunnen goed van pas komen bij het maken van een keuze voor een geschikte zorgverzekering!
- Ik wou dat het anders was, maar: er bestaat helaas niet zoiets als een perfecte zorgverzekeraar voor mommies to be. Op dat vlak kunnen wij je helaas geen handje helpen. Simpelweg omdat iedere zwangere vrouw anders is, zowel in haar wensen als in haar persoonlijke situatie. Daarom is het goed om naar jezelf te kijken en je af te vragen wat jouw wensen zijn en wat voor zorgverzekering nodig is in jouw persoonlijke situatie.
- Kies jij ervoor om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten? Houd dan in het achterhoofd dat dit ook weer tijdsgebonden is: de meeste zorgverzekeraars bieden namelijk enkel de mogelijkheid om een aanvullende zorgverzekering per 1 januari af te sluiten.
- Kies jij ervoor om geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten? Zorg er dan voor dat je jouw oude vriend het spaarvarken wat vetmest, voor situaties waarin je onverwachts kosten moet maken.
- Zorgverzekeraars sluiten zogeheten zorgcontracten af met zorgverleners. Het is daarom altijd goed om na te gaan of jouw zorgverzekeraar een zorgcontract met jouw zorgverlener afgesloten heeft. Is dit niet het geval? Dan bestaat de mogelijkheid dat jouw zorgkosten niet of maar voor een klein deel vergoed worden.
- Neem de tijd om een goede keuze te maken wat betreft jouw zorgverzekering. Het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars is hierbij een belangrijke stap. Hier kun je heel wat geld door besparen. Want laten we eerlijk zijn, dat geld geef je liever uit aan babyspullen
- Dit is er een om nu alvast in je agenda te zetten in koeienletters: zorgverzekering voor de baby regelen. Je moet jouw baby namelijk binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij jouw zorgverzekeraar. Wanneer je dit niet binnen deze termijn doet, betaal je zelf alle zorgkosten. Better early than late and expensive!