Om deze reden mag je jouw gebitsverzorging tijdens de zwangerschap echt niet verwaarlozen!
Om deze reden mag je jouw gebitsverzorging tijdens de zwangerschap echt niet verwaarlozen!
Tandverzorging tijdens zwangerschap
Het is natuurlijk geen verrassing wanneer ik zeg dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan jouw gebitsverzorging. Maar wist je dat een goede gebitsverzorging nog belangrijker is tijdens de zwangerschap dan dat het ervoor was? Ja, je tanden twee keer per dag poetsen met een tandpasta die ontstekingen voorkomt is een must. Skip daarnaast jouw geliefde bezoekjes aan de tandarts zeker niet. Maar waarom is dit zó belangrijk voor zwangere vrouwen?
Het belang van gebitsverzorging tijdens de zwangerschap
Dit hoor je waarschijnlijk niet graag, maar er is nog een kwaaltje dat je toe kunt voegen aan de lijst met zwangerschapsklachten: ontstoken tandvlees. Tijdens jouw zwangerschap is de kans namelijk groter dat je te maken krijgt met ontstoken tandvlees. Het heeft zelfs een specifieke naam gekregen wanneer het plaatsvindt tijdens je zwangerschap: zwangerschapsgingivitis.
Waarom de kans groter is dat je hier last van hebt? Hormoonschommelingen. Je hebt tijdens de zwangerschap namelijk een hoger niveau aan progesteron in jouw lichaam. Zucht, want waar kunnen we zwangerschapshormonen nou niet de schuld van geven?
Mogelijke gevolgen van een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap
Ontstoken tandvlees op zich kan in sommige gevallen al werkelijk onuitstaanbaar zijn, maar dit is nog niet alles. Het kan immers ernstige gevolgen met zich meebrengen die je absoluut wilt voorkomen. Zwangere vrouwen met een tandvleesontsteking hebben namelijk een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht. Om precies te zijn is deze kans zo’n twee tot zeven keer zo groot vergeleken met zwangere vrouwen zonder een tandvleesontsteking. Best wel een groot verschil dus!
Maar waarom verhoogt ontstoken tandvlees deze kans? Dit komt doordat de bacteriën die zich tijdens een tandvleesontsteking op het tandvlees bevinden via de bloedbaan in de placenta terecht kunnen komen. Dit is helaas echt geen fabeltje, en is wetenschappelijk bewezen. Ik durf te wedden dat je nu linea recta naar de badkamer loopt om jouw tanden nog een keer grondig te poetsen. Ik kan alleen maar zeggen: goed bezig!
Hoe herken je een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap?
Nu je weet wat mogelijke gevolgen van een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap zijn, wil je natuurlijk ook weten hoe je ontstoken tandvlees kunt herkennen. In de meeste gevallen herken je dit aan roder en opgezwollen tandvlees, dat vaak ook nog eens bloedt tijdens het tandenpoetsen. Daarnaast kunnen loszittende tanden, terugtrekkend tandvlees, een vieze smaak of een slechte adem (en nee, dan hebben we het natuurlijk niet over een slechte adem na dat broodje met ui) ook symptomen van een tandvleesontsteking zijn. Pijn behoort daarentegen meestal niet tot de klachten van een tandvleesontsteking. Gelukkig maar, want waarschijnlijk zijn er andere zwangerschapsklachten die jou daar wel mee lastig vallen.
Ben jij tussen de twee en acht maanden zwanger en herken je deze klachten bij jouzelf? Dan is de kans groot dat je last hebt van een tandvleesontsteking. You know the drill: plan nog maar eens één van je favoriete afspraken in. Natuurlijk, die bij de tandarts!
Het behandelen van een tandvleesontsteking
Ook bij een tandvleesontsteking geldt: hoe eerder je je laat behandelen hieraan, hoe beter. Onderzoek heeft immers laten zien dat 2% van de mommies to be die vóór de 28e week van hun zwangerschap aan de bel heeft getrokken vanwege een tandvleesontsteking, een kind kreeg dat te vroeg geboren werd. Dit staat tegenover een 10% bij de zwangere vrouwen die niet behandeld zijn voor hun ontstoken tandvlees voor de 28e week van hun zwangerschap. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het behandelen van ontstoken tandvlees na de 28e week van je zwangerschap geen zin meer heeft, want later behandelen is altijd beter dan niet behandelen!
Tips voor een gezond gebit tijdens de zwangerschap
Naast regelmatig een bezoekje aan de tandarts te brengen, vraag je je misschien af: zijn er dingen die ik zelf kan doen om te werken aan een gezond gebit tijdens mijn zwangerschap? Ja, die zijn er! Tip: ook wanneer je graag zwanger wilt worden, is het een goed idee om rekening te houden met de volgende dingen:
- Probeer het aantal keren dat je eet, en liefst ook drinkt, te beperken tot 7 per dag. Dit kan lastig zijn vanwege zwangerschapsmisselijkheid, waardoor je waarschijnlijk liever meerdere malen kleine beetjes eet. Toch is het voor jouw gebit beter om dit te beperken. En je weet nu hoe belangrijk jouw gebitsverzorging is!
- Dit klinkt waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar probeer zo gezond mogelijk te eten en drink voornamelijk water. Die zwangerschapscravings kunnen dat soms nog wel eens moeilijk maken: zoete lekkernijen zoals chocolade, drop of zure snoepjes. Heerlijk voor jou op momenten van intense cravings, maar jouw gebit wordt daar helaas niet heel blij van.
- Poets je tanden twee keer per dag, en let erop dat je poetsbeurt minimaal twee minuten duurt.
- Gebruik een fluoride tandpasta tijdens het tandenpoetsen.
- Last van zwangerschapsmisselijkheid en overgeven? Onderdruk de neiging om je tanden meteen na het overgeven te poetsen, aangezien het maagzuur jouw tandglazuur kwetsbaar maakt. Wanneer je te snel na het overgeven je tanden poetst, kun je het glazuur wegpoetsen. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je van die vieze smaak in je mond af wilt komen. Een betere oplossing hiervoor is om een fluoride mondspoelmiddel te gebruiken om je mond even te spoelen.
- Naast het poetsen van je tanden met een tandenborstel, is het ook belangrijk om de ruimtes tussen je tanden te reinigen met tandenragers, tandenstokers of flossdraad.
- Een laatste gouden tip is om preventief contact op te nemen met jouw tandarts of mondhygiëniste over advies voor een gezond gebit. Daarvoor zijn zij er nou eenmaal ;)
Fabels over het gebit tijdens de zwangerschap
Je hebt vast wel al eens gehoord van het gerucht dat iedere zwangerschap je een tand kost. Het woord ‘gerucht’ is hier helemaal van toepassing, want dit is een fabeltje. Je loopt inderdaad een groter risico om een tandvleesontsteking te krijgen tijdens je zwangerschap, maar de zwangerschap heeft (gelukkig) geen effect op de gezondheid van jouw tanden. Een tweede gerucht dat vaak de ronde doet is dat het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts tijdens de zwangerschap gevaarlijk is voor de kleine inwoner van jouw buik. Vergeet dit ook maar meteen, want de röntgenstraling bevindt zich dan enkel rondom jouw gebit of kaak, en blijft dus ver uit de buurt van jouw kleine wondertje. Wel is het zo dat de tandarts enkel röntgenfoto’s zal maken bij ernstige situaties, als hij of zij op de hoogte is van jouw zwangerschap. No worries at all, baby momma!