Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Kraamzorg: what’s there to know?

Kraamzorg: what’s there to know?

Kraamzorg: what’s there to know?

Alles wat je moet weten

Yes, je bent in verwachting van een klein wondertje! Jouw zwangerschap is een hele bijzondere periode, misschien wel de meest bijzondere periode van je leven. Maar ook een periode van ontzettend veel regelen, waar je hoofd misschien wel van gaat tollen (en zo nu en dan paniek bij komt kijken dat je iets belangrijks vergeten bent). Daar hoort ook het regelen van de kraamzorg bij. Heb jij de twaalf weken van je zwangerschap aangetikt? Dan is het hoog tijd om het regelen van de kraamzorg van je to-do list te schrappen. Maar wat houdt kraamzorg exact in, en hoe kun je dit regelen? No worries, hieronder vind je alles wat je moet weten omtrent kraamzorg op een rijtje. Calm down and take a breath!

Wat houdt kraamzorg in?

Kraamzorg betekent dat kersverse moeders tijdens hun kraambed (de eerste 8 à 10 dagen na hun bevalling) ondersteuning krijgen van een kraamverzorgende, die zowel de moeder als de partner leert hoe ze de baby moeten verzorgen. Het kan dus als een soort “help: hoe verzorg ik mijn baby” cursus gezien worden, die thuis plaatsvindt. Ook kan een kraamverzorgende de moeder helpen bij het geven van borstvoeding, wat soms nog wel eens een uitdaging kan zijn. Daarnaast zal de kraamverzorgende de baby dagelijks controleren op een aantal zaken, zoals het gewicht, de temperatuur, de ontlasting en het plassen. Het is immers belangrijk om te checken of de baby goed kan wennen aan zijn nieuwe leefomgeving, aangezien de baarmoeder natuurlijk heel aangenaam en gezellig was ;) Wanneer de kraamverzorgende het idee krijgt dat er iets niet in orde is, zal ze meteen hulp inschakelen.

Naast de gezondheid van de baby, is jouw herstel ook enorm belangrijk, aangezien de bevalling een grote impact op jouw lichaam heeft. Het controleren van jouw herstel vormt daarom ook een andere taak van de kraamverzorgende: ze controleert jouw temperatuur, gaat na hoeveel bloedverlies je hebt en bekijkt jouw hechtingen. Ook neemt ze bepaalde huishoudelijke taken op zich, waaronder het draaien van wasjes en het verschonen van het bed. Ben jij moeder van meerdere kinderen? Dan kan de kraamverzorgende ook ondersteuning bieden in het verzorgen van jouw andere kinderen.

Fun fact: Nederland is het enige land ter wereld dat kraamzorg aanbiedt. Zo slecht doet ons kikkerlandje het dus toch niet, want deze hulp is heel waardevol, zeker wanneer je voor de allereerste keer ouder wordt!

Hoeveel uren krijg je kraamzorg?

Nu je weet wat kraamzorg precies inhoudt, vraag je je waarschijnlijk af op hoeveel uren kraamzorg je recht hebt. Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg, en dit over een periode van 8 dagen. Het maximale aantal uren kraamzorg is 80 uur. De standaard hierbij is echter zo’n 49 uur kraamzorg wanneer jij ervoor kiest om borstvoeding te geven aan jouw kleine, en 45 uur kraamzorg wanneer jij voor kunstvoeding kiest. Het aantal uren kraamzorg wordt tijdens het intakegesprek met de kraamzorg vastgelegd, dat in de zevende of achtste maand van je zwangerschap zal plaatsvinden. Wanneer één van de onderstaande omstandigheden op jou van toepassing is, heb jij mogelijk recht op meer uren kraamzorg:

  • Jouw herstel na de bevalling verloopt niet goed;
  • Er zijn complicaties opgetreden bij de bevalling;
  • Je bent bevallen van een meerling;
  • Je bent een alleenstaande moeder;
  • Het geven van borstvoeding komt niet goed op gang.

Het tegenovergestelde, minder uren kraamzorg, is ook mogelijk. Heb jij een aantal dagen van jouw kraamperiode in het ziekenhuis doorgebracht? Dan wordt het aantal uren kraamzorg dat jij thuis ontvangt ingekort. Voor iedere dag die je na de bevalling in het ziekenhuis spendeert lever je 6 uur kraamzorg in. Natuurlijk kan het ook jouw eigen keuze zijn om het aantal uren kraamzorg in te laten korten.

Hoe regel je kraamzorg?

Veel dingen in het leven zijn al moeilijk genoeg, maar gelukkig geldt dat niet voor het regelen van kraamzorg. In de meeste gevallen kun je je gemakkelijk via de website van de aanbieder of telefonisch aanmelden voor kraamzorg. Het is belangrijk om dit op tijd te doen: tussen de 12e en de 16e week van je zwangerschap. Be an early bird en bespaar jezelf de stress, want sommige aanbieders hebben een zogeheten ‘aanmeldstop’.

Daarnaast is het goed om te weten dat je zelf een keuze mag maken in de aanbieder van kraamzorg. Gouden tip: heb jij een aantal aanbieders op het oog? Ga dan even na of jouw zorgverzekeraar kraamzorg van al deze aanbieders vergoedt (los van jouw eigen bijdrage).

Wat zijn de kosten van kraamzorg?

Ik hoor je nu denken: allemaal leuk en wel, deze kraamzorg, maar wat gaat het mij kosten? Kraamzorg wordt als noodzakelijke zorg beschouwd, wat betekent dat het door jouw basisverzekering vergoed wordt. Wel is het zo dat je een eigen bijdrage van €4,70 per uur moet betalen (wanneer de kraamzorg thuis plaatsvindt). Heb jij een aanvullende zorgverzekering? Dan is de kans groot dat je deze eigen bijdrage ook vergoed krijgt.