Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Wereld Slaapdag: 7x slaaptips voor de kleine

Wereld Slaapdag: 7x slaaptips voor de kleine

Wereld Slaapdag: 7x slaaptips voor de kleine

Vandaag is het Wereld Slaapdag!

Ik hoor je denken, wordt hier ook al een dag aan gewijd? Ja zeker, want slaap is o zo belangrijk (en eerlijk: we zijn er ook dol op)! Laten we de waarde van kwalitatieve slaap vooral niet onderschatten. Goede slaap biedt al zo veel voordelen voor volwassenen, dus het zal je waarschijnlijk helemaal niet verbazen wanneer ik zeg dat dit nog belangrijker is voor baby’s, die nog volop in de groei zijn. Maar welke slaapfasen zijn er, en waarom is slaap zo belangrijk?

Verschillende slaapfasen

Wist je dat de slaapcyclus van volwassenen en baby’s verschilt? Om dit verder uit te leggen, is het eerst belangrijk om te weten dat er een onderscheid gemaakt wordt in een diepe slaap en een lichte slaap. Tijdens de lichte slaap, ook wel de REM-slaap (Rapid Eye Movement) of de droomslaap genoemd, droom je veel, en maken je ogen veel bewegingen. Tijdens de diepe slaap, zoals de naam het zelf al zegt, slaap je heel vast en diep. Wel eens wakker geworden en je afgevraagd waar je bent? Precies, dan ben je ontwaakt uit een diepe slaap.

Terwijl de slaapcyclus van volwassenen start met een diepe slaap en eindigt met een lichte slaap, begint de slaapcyclus van baby’s juist met een lichte slaap en eindigt met een diepe slaap. Dit is ook meteen de reden dat baby’s vaak wakker worden terwijl ze eigenlijk pas begonnen zijn aan hun slaapcyclus. De duur van de slaapcyclus van volwassenen en baby’s verschilt ook. De slaapcyclus van een jonge baby duurt maximaal 45 minuten, terwijl die van een volwassene maximaal 100 minuten duurt. Ook is de kans groot dat jouw baby na iedere slaapcyclus weer ontwaakt, omdat baby’s nog in het leerproces zitten van het aaneenschakelen van slaapcycli. Dat verklaart dus waarom jouw baby, voor jouw gevoel, om de haverklap wakker is. (Slaaptipsvoorbabys.nl, De Maakbare Mens)

Het belang van diepe slaap voor jouw kleine

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, is diepe slaap het belangrijkst voor jouw baby. Op de momenten waarop jouw kleine in een diepe slaap belandt, worden cellen die beschadigd zijn hersteld. Ook worden nieuwe cellen geproduceerd, en bevordert diepe slaap de ontwikkeling van de hersenen van jouw kleine. Een diepe slaap is tevens van belang voor het verwerken van alle impressies van de dag. Trust me: als nieuwe inwoner van deze drukke wereld zijn dat heel wat impressies.

Het is natuurlijk heel vervelend wanneer jouw baby niet in een diepe slaap belandt. Zit de kleine nog veilig in jouw buik, maar wil jij je alvast voorbereiden op dit soort slapeloze situaties (en om op deze manier jouw eigen slaap enigszins te verzekeren)? Wij helpen je hier een handje bij met onderstaande tips! (Slaaptipsvoorbabys.nl)

  1. Een badje voor het slapengaan

Jouw baby een bad geven voor het slapengaan biedt zeker voordelen. Het warme water in het badje zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten van jouw baby verwijden. De verwijde bloedvaten leiden vervolgens tot een daling in de lichaamstemperatuur van jouw baby, zodra jij jouw baby uit het water haalt. Geen zorgen, het gaat hier maar om een kleine daling. Deze ietwat lagere lichaamstemperatuur zorgt voor vermoeidheid bij de kleine. En dat komt dan weer goed van pas voor het slapengaan, omdat jouw kleine dan moe genoeg zal zijn om te kunnen slapen. Na een tijdje zal de baby ook aanvoelen dat het badje betekent dat er daarna geslapen zal worden. Zo zal het badje na een tijdje tot de slaaproutine behoren. Inderdaad, een vorm van conditioneren! (Slaaptipsvoorbabys.nl)

  1. Slapen in de Maxi Cosi

Voor jonge baby’s is het meestal makkelijker om in slaap te vallen in de Maxi Cosi. In de auto, in de kinderwagen, of simpelweg wanneer jij de Maxi Cosi aan jouw arm draagt. Dit komt door de bewegingen die de baby dan voelt. Deze bewegingen lijken voor een baby op de bewegingen die hij of zij in de baarmoeder voelde, en dit werkt daarom kalmerend en rustgevend. Heeft jouw baby moeite om in slaap te vallen? Leg hem of haar dan in de Maxi Cosi en maak bijvoorbeeld een wandeling in het park. Maar let op: laat jouw baby niet langer dan 2 uur in de Maxi Cosi liggen. De Maxi Cosi is immers niet vlak, en vlakke oppervlakken zijn nog steeds het meest veilige voor een baby om op te slapen. (Slaaptipsvoorbabys.nl)

  1. Favoriete knuffel

Heb je een jonge baby die onafscheidelijk is van een bepaalde knuffel? Maak hier gebruik van om zijn of haar slaapjes te bevorderen. Als jouw baby nog niet zelf kan omrollen in het bedje, is het een goed idee om zijn of haar favoriete knuffel in het zicht te plaatsen. Dan heeft jouw baby toch het gevoel dat de knuffel in de buurt is. Is dit nog niet voldoende? Leg de knuffel dan toch in bed, zodat de knuffel dichtbij jouw kleine is tijdens het in slaap vallen. Houd jouw kleine in dit geval extra goed in de gaten om het stikgevaar te voorkomen. Is jouw baby in slaap gevallen? Haal de knuffel weg uit het bedje, maar zet de knuffel wel in het zicht. Dit zal paniek bij de kleine kunnen verminderen, want: niemand mag aan zijn of haar pluchen vriend komen! (Slaaptipsvoorbabys.nl)

  1. Leg jouw kleine op een andere manier in bed

Is het hoofdje van jouw baby het eerste wat op het bedje belandt wanneer jij hem of haar in bed legt? Probeer het eens andersom te doen: zorg ervoor dat de voetjes en de billetjes de eerste delen van het lichaam zijn dat het bedje raken wanneer jij hem of haar in bed legt, en daarna pas het bolletje. (Slaaptipsvoorbabys.nl)

  1. White Noise

White Noise kan ook een goede oplossing zijn wanneer jouw kleine slaapproblemen heeft. Dit is een apparaat dat geluiden kan afspelen die rustgevend en kalmerend werken. Aanspoelende zee of vogelgeluiden? You pick! Zonder timer kan het White Noise apparaat zelfs 12 uur achter elkaar geluiden afspelen. Wil je dat de geluiden maar een beperkte tijd afgespeeld worden? Dan kun je een timer instellen. Tip!

  1. Goede temperatuur

Een goede temperatuur in de babykamer is belangrijk, zo ook voor de slaapjes van jouw baby. Een kamertemperatuur van maximaal 18 graden Celsius wordt aangeraden. Heeft jouw baby wat vroeger dan gepland besloten om de wijde wereld te betreden? Zorg dan voor een wat hogere kamertemperatuur, tussen de 18 en de 20 graden Celsius. Vergeet overigens niet om goed te ventileren in de babykamer. Ben je bang dat jouw baby het toch te warm heeft? Dit kun je checken door aan het nekje te voelen. Een nekje dat heel warm is? Ja, dan heeft jouw baby het echt te warm. (Opvoeden.nl)

  1. Donkere kamer

Het spreekt misschien voor zich, maar zorg ervoor dat de babykamer voldoende donker is wanneer het voor de kleine tijd is om te gaan dromen. Investeren in goede gordijnen is een must hierbij. Wanneer jouw kleine in dit geval wakker wordt, is de kans groot dat de donkerte hem of haar zal stimuleren om weer te gaan slapen. Wil je dat het niet pikkedonker is in de babykamer? Een klein nachtlampje is hier de ideale oplossing voor. (Opvoeden.nl)