Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Quando e come comunicare la gravidanza al proprio datore di lavoro?

Wanneer moet ik de geboorte doorgeven aan mijn werkgever?

Wanneer moet ik de geboorte doorgeven aan mijn werkgever?

Je bent bevallen van een prachtig wondertje! Maar wanneer moet je de geboorte eigenlijk doorgeven aan jouw werkgever? Direct erna of mag je even wachten? En op welke manier kun je jouw werkgever het beste op de hoogte brengen van dit mooie nieuws?

Je zwangerschap doorgeven

Wanneer je verplicht bent jouw zwangerschap door te geven, weet iedereen wel. Nadat je het even gegoogled hebt dan ? Dit staat namelijk wettelijk vast: uiterlijk drie weken voor het geplande verlof. Toch zouden we aanraden om het eerder te vertellen, omdat je wel een erg groot geheim met je meedraagt en je zwangere buik waarschijnlijk wel gaat opvallen. Bovendien heb je pas recht op wettelijke bescherming voor je baby zodra je het verteld hebt. Je krijgt het recht om naar de gynaecoloog en verloskundige te gaan, het kan zijn dat je minder zware werkzaamheden krijgt en mocht het niet lukken je werk volledig uit te voeren, kun je afspraken maken over werk- en rusttijden. Wacht je dus tot drie weken voor het verlos, dan vervallen deze mogelijkheden, wat jouw zwangerschap een stukje zwaarder kan maken.

Wanneer vertel je dat je bevallen bent?

Wanneer je precies de geboortedatum van je kleine moet doorgeven, staat nergens vast. Wel zul je toch een keer de geboorte moeten doorgeven aan jouw werkgever, omdat jullie samen nog moeten bepalen wanneer er een einde komt aan jouw verlof. Maar maak je geen zorgen, je hoeft dit dus niet te doen als je net pas je baby hebt uitgepuft en je nog in bed ligt na te hijgen. Geniet eerst van het moment en denk pas later na over het werk. Dit heeft even geen prioriteit. Maar hoelang wacht je dan? Dat is aan jou! Binnen drie dagen na de bevalling moet de geboorte doorgegeven worden aan de gemeente. Dit kan een mooi moment zijn ook je werkgever in te lichten en mogelijk al afspraken te maken over jouw verlof en eventueel andere werkdagen of tijden. Als het goed is, ben je binnen die drie dagen alweer een beetje bijgekomen van de bevalling. Toch zijn er ook veel mensen die het al eerder vertellen, dit hangt vaak samen met de persoonlijke band met het bedrijf. Gaan jij en je collega’s goed met elkaar om? Grote kans dan dat ze op kraamvisite willen komen!

Er zijn geen regels! Kies zelf hoe en wanneer jullie het mooie nieuws delen dat jullie trotse ouders zijn geworden

Hoe vertel je jouw werkgever dat je bevallen bent?

Heb jij op Facebook en Instagram gedeeld dat je bevallen bent? Grote kans dan dat je collega’s het al hebben gezien en je al de nodige appjes en felicitaties hebt ontvangen. Of heb jij zo’n goede band met je collega’s dat je hun al een privéberichtje hebt gestuurd tegelijkertijd met je vrienden? Uit netheid zouden we wel nog even een mailtje, smsje of appje sturen naar de baas om het grote nieuws te delen. Ben je meer van het bellen? Uiteraard kan dit ook. Hebben jullie op het werk een groepsapp? Je kan daar altijd eventjes een fotootje van jouw kleine wondertje delen. Lekker gemakkelijk en snel! Maar er zijn geen regels, doe vooral wat goed voelt en waar jij zin in hebt. Een geboortekaartje sturen, is ook heel leuk! But it’s up to you! Kies zelf hoe en wanneer je het mooie nieuws dat jullie trotse ouders zijn geworden, deelt.

Baby showen op het werk

Na de bevalling heb je minimaal 10 weken verlof. Grote kans dat jouw collega’s dolgraag jouw kleine willen ontmoeten. Het is dan ook normaal om een paar weekjes na de bevalling, als je weer opgeknapt bent en je je thuis stiekem een beetje begint te vervelen, even langs te gaan met jouw baby. Laat iedereen genieten van het kleine wondertje en breng eventueel beschuit met muisjes mee, jam! Heb je geen zin om langs te gaan of woon je te ver weg? Blijf dan vooral lekker thuis om te genieten met je kleine, dat is overigens waar dit verlof om gaat! Wil jij wel langsgaan maar niet trakteren? Ze zullen ongetwijfeld al blij genoeg zijn om alleen jou en de baby te zien! Wil jij jouw baby graag showen op je werk, maar weet je niet wanneer het uitkomt? Stuur vooraf even een mailtje naar de baas, HR of een collega om te vragen of er geen meetings gepland zijn dan. Of je vooraf iets moet laten weten, kun je zelf het beste inschatten. Jij kent je bedrijf immers het beste en weet waarschijnlijk wel wanneer goede en minder goede momenten zijn en hoe spontaan ze ingesteld zijn. Zijn ze spontaan, dan kan het erg leuk zijn om je collega’s te verrassen met jullie komst.

Maak een einde aan de onduidelijkheid!

Nogmaals: je bepaalt dus alles helemaal zelf! Maar twijfel je nog altijd over wanneer je de geboorte precies moet doorgeven aan jouw werkgever? Maak het jezelf dan gemakkelijk en maak een einde aan deze onduidelijkheid. Overleg dan even met de baas of met HR en vraag naar hun verwachtingen. Dan kun je het tenminste uit je hoofd zetten en gewoon lekker genieten! Meer weten over wanneer je jouw werkgever vertelt dat je zwanger bent of over de rechten die je vervolgens hebt? Lees in ons blog hierover.