Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Comment survivre à l'été en étant enceinte ?

Hoe overleef ik zwanger de zomer?

Hoe overleef ik zwanger de zomer?

Het is heet! Normaal maakt dit je ontzettend gelukkig, nu maak je je lichtelijk zorgen. Je bent namelijk zwanger en met die dikke buik zijn de warme zomerdagen toch wat minder gewenst. Hoe overleef je zwanger de zomer? Wij geven tips!

Voordat we tips geven om de zomer zwanger te overleven, is het misschien handig eerst uit te leggen wat de warmte met je lichaam doet. Als het buiten warm is, wil je lichaamstemperatuur eigenlijk ook stijgen. Om die extra warmte af te voeren, gaat je lichaam zweten en gaan je bloedvaten in je huid meer openstaan omdat de doorbloeding toeneemt. De verdamping van het zweet zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Door al dat zweten raak je veel vocht kwijt. Je zal dit vocht moeten aanvullen (met genoeg water), wil je niet uitdrogen. Omdat bloed gedeeltelijk uit water bestaat en het water uit je lichaam verdampt bij warmte, neemt het bloed in je lichaam af als je niet genoeg vocht aanvult. Je hart gaat harder pompen zodat alle organen voldoende bloed (en dus zuurstof en voedingstoffen) krijgen. Is er te weinig bloed beschikbaar voor de organen, omdat het bloed al naar de bloedvaten gaat? Dan kun je last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd en hoofdpijn.

Voelt mijn baby de hitte?

Je kent het gevoel wel, je gaat kapot van de hitte. Zo voelt het soms in ieder geval. Dat kan niet goed zijn voor de baby, denk je. Maar gelukkig merkt de kleine in principe niks van de zomerhitte, zolang je jouw lichaam genoeg aanvult met vocht. Doe je dit niet, dan kan jouw kindje met een afwijking geboren worden, maak je meer kans op een miskraam en stroomt er minder bloed naar je kindje waardoor hij of zij minder voedingsstoffen binnenkrijgt en zich minder goed ontwikkelt. Het kan ook zorgen voor vroeggeboorte of het aanmaken van te weinig vruchtwater.

Thuis zitten in die hitte

Toegegeven: een zwangerschap is al niet gemakkelijk. Laat staan dat je de dagen moet doorkomen in +25 °C. Je bent met zwangerschapsverlof, zit de hele dag thuis en moet dan ook nog eens doorbrengen in zo’n warm huis. Misschien is dit het moment om eindelijk eens die airconditioning aan te schaffen waar jullie het al zo vaak over hebben gehad? En anders een ventilator, wat toch iets betaalbaarder is maar waar ze gegarandeerd van zal genieten! Houdt verder alle ramen, deur en gordijnen in huis dicht. Heb je rolluiken? Laat ze omlaag om alle warmte buiten te houden. Het gaat jou lukken: de hete zomerhitte overleven tijdens je zwangerschap. Volg de volgende tips en het komt helemaal goed! Geniet van je zwangerschap en van het prachtige zonnetje! ☀

Op een zomerse avond samen even spieken bij de kleine?

Maak zelf thuis echo’s

Onze tips tegen de hitte

  • Drinken, drinken, drinken
We lazen net al dat het noodzakelijk is om je vocht aan te vullen. Zo’n 1.5 tot 2 liter vocht per dag is wat geadviseerd wordt. Ben je een beetje klaar met al dat water? Gooi er eens komkommer in, of frambozen, limoen, munt, aardbeien of noem maar op! Verwen jezelf op een extra lekker verfrissend glas water.
  • Relax!
De hitte is de perfecte reden voor jou om lekker rustig aan te doen. Een middagdutje in de middag? Dat doen ze niet voor niks in landen met een warmer klimaat! Stress? No way! Laat het niet toe!
  • Zoek het water op
Een koud washandje, ijsklontjes in je drinken, een koud voetenbadje, een boekje lezen aan het zwembad, een heerlijke duik in de zee… En een hoop waterijsjes. Zorg voor verkoeling en probeer te genieten van het warme weer, dat lukt veel beter met water in de buurt. Er is bijna niks lekkerder dan een verkoelende duik op een warme dag. Of wel dan?
  • Een koel huis
Geen airconditioning? Haal dan een ventilator in huis voor deze zwangerschap. Richt deze op jezelf als je het te warm hebt, dit kan ontzettend helpen. Laat verder alle luiken naar beneden, laat alle ramen en deuren dicht en zorg dat er zo weinig mogelijk licht binnenkomt. Koelt het ’s nachts af? Gooi de ramen dan ver open en laat de koelte binnenstromen. Is je slaapkamer nog altijd te heet om in slaap te vallen? Een lauwe douche voor het slapengaan kan helpen en een natte washand of handdoek in je nek of op je voorhoofd.
  • Draag luchtige kleding
Zorg dat je geen zweetkleding draagt, draag kleding waarin je je helemaal prettig voelt. Linnen en katoen ademen dus laten lekker veel wind door. Of trek een heerlijk en leuk los jurkje aan, super mooi met die ronde buik van je! Ook kun je je zwarte kleding misschien beter in de kast laten hangen, lichte kleuren zijn een stuk minder warm en ziet zo lekker zomers uit.
  • Smeren!
Zoek vooral schaduw op in verband met het ontstaan van een zwangerschapsmasker. Maar moet je toch de zon in? Zorg ervoor dat je een hoge factor zonnebrandcrème opsmeert. Sterker nog: zorg ervoor dat je altijd een flesje in je tas hebt zitten, zodat je nooit zonder zonnebrand de deur uit gaat.
  • Minderen met het zout
Zout zorgt ervoor dat je lichaam extra vocht vasthoudt. Dit wil je echt niet, aangezien je al genoeg vocht verliest in de hitte en tijdens je zwangerschap. Probeer dus te koken met minder zout en vermijd zoute producten. Eet je toch veel zout, dan kunnen je handen en voeten opzwellen. Dit kan overigens ook gebeuren door de hitte, dus is het misschien verstandig alvast je ringen af te doen. Door je benen omhoog te leggen, kun je het vocht uit je benen, voeten en enkels laten trekken. Dat voelt goed!
  • Shop een badpak
Je borsten zijn flink gegroeid, je buik is tonnetje rond. Het kan ervoor zorgen dat je je niet helemaal op je gemak voelt in je badkleding. Daarom zouden we je aanraden lekker te gaan shoppen en een zwangerschapsbadpak aan te schaffen. Je buik komt er mooi in uit en je voelt je lekkerder aan het zwembad of het strand. Ook is het een goede reden om net even wat vaker richting het zwembad te gaan. Niet alleen om te chillen, maar ook om baantjes te trekken. Beweging is erg goed voor jou en jouw baby!
Ben jij zenuwachtig voor je bevalling? Dat hoeft helemaal niet! Dankzij de zwangerschapscursus hypnobirthing kun jij pijnloos bevallen! Is jouw kleine al geboren en zou jij eigenlijk wel graag op vakantie willen? Lees dan alles over de eerste vakantie met de kleine!