Hoe kiezen we die perfecte babynaam?
Hoe kiezen we die perfecte babynaam?
Een babynaam kiezen: zo leuk, maar het kan ook zo frustrerend zijn als jullie maar niet op die perfecte naam komen. Hoe pak je het aan: hoe vinden jullie samen de perfecte babynaam? Wij hebben tips!
Vroeger toen alles beter was....
Een babynaam kiezen was vroeger een stuk gemakkelijker. Er was niet zo veel keuze en meestal werden de baby’s vernoemd naar de grootouders. Tot 1815 mocht je zelfs alleen voornamen kiezen van bekende personen uit de oude geschiedenis of je baby vernoemen naar heiligen. De jaren hierna was de wet ietsjes soepeler. Een naam uit de bijbel, een niet-heilige Germaanse naam of een streekgebonden naam, dat mocht ook. Wat een luxe!Verboden en ongepaste namen
Tegenwoordig mag het allemaal. Bijna dan. En dat maakt het kiezen extra lastig. Bedenk maar een samenstelling van letters, grote kans dat het wordt goedgekeurd. Een jongen die een meisjesnaam krijgt. Een meisje die een stoere jongensnaam krijgt. Meerdere voornamen. Allemaal prima, op ongepaste namen en achternamen niet die gebruikelijk zijn als voornaam na. Dus: Janssen als voornaam zal worden afgekeurd. En wat valt onder ongepaste namen? Wat dacht je van Anus of duivel? Lijkt ons niet helemaal gepast voor je lieve, schattige en onschuldige baby. Bekijk meer verboden namen!BRFXXCCXXMNPCCCCLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116. Yep, dit naamverzoek werd echt ingediend. De uitspraak? Gewoon Albin! Dat zie jij toch zeker ook?
Jij geeft de naam! Trek je niks aan van anderen, maar houd wel rekening met de toekomst van je kindje.
Tips voor het kiezen van een babynaam
- Schrijf op! Haal een leuk schrijfblokje of schriftje en schrijf alle namen die je tegenkomt op. Laat jouw partner dat ook doen, zodat je nooit een naam kan vergeten en je regelmatig samen met je partner de name kan bekijken en eventueel doorstrepen waar jullie het niet over eens zijn.
- Google! Google, google, google. Er zijn zo veel lijsten te vinden met babynamen. Veelvoorkomende namen, korte namen, stoere namen, bijzondere namen, gekke namen. Zoek naar allerlei verschillende babynaam lijsten en noteer alle uitblinkers.
- Het toekomst van je kind Fantaseer samen met je partner over hoe het kind wordt. Wordt hij slim, wordt ze heel lief, wordt het een wereldverbeteraar? Hoe ziet zijn of haar toekomst eruit – door hierover na te denken krijg je bepaalde associaties met namen, kun je op nieuwe inspiratie komen en kun je gemakkelijker namen laten gaan als deze niet binnen dit beeld passen.
- Namen uitsluiten Sluit namen uit: wil jij bijvoorbeeld geen populaire naam? Zoek dan naar populaire namen en streep de namen op deze lijst door. Maak ook een lijst met namen die je absoluut niet wil, omdat je (niet-leuke) mensen kent die zo heten. Zijn dat er bij jou ook zoveel? Uitsluiten die handel!
- Kies een stijl Welke stijl vinden jullie leuk, denk daarover na. Een klassieke naam? Haal dan eens een naamboek uit de bieb, met daarin een bundeling van oudere Bijbelse namen. Houden jullie van langere namen? Kijk eens naar namenlijsten van bijvoorbeeld Spanje. Meer van de korte namen? Dan is Scandinavië je inspiratiebron! Een unieke naam? Welke regio heb je iets mee? Zoek in die hoek.
- Spreek de namen hardop uit! Spreek voornaam en achternaam luid en duidelijk uit. Klinkt het samen? Een lange achternaam is vaak bijvoorbeeld mooier met een korte voornaam en andersom. En Lieve is een super leuke voornaam, maar als je Van Persie van achteren heet, is het misschien niet de ideale combinatie, wel? Ook kan de voornaam beter niet eindigen met dezelfde klant als waarmee de achternaam begint.
- Spreek de namen hardop uit! Spreek voornaam en achternaam luid en duidelijk uit. Klinkt het samen? Een lange achternaam is vaak bijvoorbeeld mooier met een korte voornaam en andersom. En Lieve is een super leuke voornaam, maar als je Van Persie van achteren heet, is het misschien niet de ideale combinatie, wel? Ook kan de voornaam beter niet eindigen met dezelfde klant als waarmee de achternaam begint.
- Levenslang Een naam gaat levenslang mee! Houd dat in je achterhoofd. De naam moet ook leuk zijn voor een volwassen vrouw of man. Beer, Vlinder, Storm – past dit ook bij een 80-jarige? En Tommy, Ricky, Juulke, Saartje.. Heel cute allemaal, maar als ze een paar jaar ouder zijn, hebben ze dan niet liever Tom, Rick, Juul of Saar in hun paspoort staan? Dit is iets om over na te denken.
- De betekenis Hebben jullie de perfecte naam gevonden? Google even de betekenis! Er zijn namen die erg leuk klinken, maar uiteindelijk duivel, zaad of iets anders betekenen. Daar wil je jouw kind niet naar vernoemen lijkt ons.
- Veelvoorkomende achternaam? Krijgt jouw kind een veelvoorkomende achternaam? Misschien dan een niet al te standaard voornaam kiezen, aangezien er anders verwarring kan ontstaan als er meerdere mensen met die exacte naam rondlopen.
- Afwijkende spelling Het kan leuk zijn een naam een beetje aan te passen door de spelling aan te passen. Besef wel dat de naam van je kind dan bijna nooit goed geschreven zal worden of dat mensen moeite hebben met de uitspraak. Kan frustrerend zijn voor je kind, al vind jij het nog zo leuk.
- De initialen Last but not least, geef jij middelnamen? Check altijd even de initialen. S.O.S, S.O.A, N.S.B, L.U.L, zo zouden wij liever niet heten! Ook alleen voor en achternaam kunnen al voor gekke combi’s zorgen. Wat dacht je van S.M.? Let hier dus even op. Je wil ten slotte niet dat jouw kind gepest gaat worden…