Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Baby met zonnebril

Met je coole baby de hete zomer door

Met je coole baby de hete zomer door

De zomer is onderweg en je baby is net geboren. Tot 12 maanden mag je kindje eigenlijk niet aan zon worden blootgesteld. En hoe weet je of je baby het niet te warm heeft? Tijd voor tips voor een heerlijke eerste zomer samen!

Hete zomerdagen met baby

Het is warm, de zon schijnt fel, het voelt benauwd. De zomer is aangebroken, heerlijk, maar net wat lastiger nu je baby geboren is. Mag je baby wel naar buiten met die hitte? En kan je kindje die drukkende lucht in huis wel aan? No worries, alles komt goed met die kleine van jou! Je baby kan natuurlijk nog niet praten, dus je weet nooit zeker hoe hij of zij zich voelt. Het is dus ook niet gek dat jij je een beetje zorgen maakt om de hitte. Maar eigenlijk is het heel simpel. Drinkt hij goed, vind je plas terug in de luiers en is hij levendig as always? Dan gaat het helemaal goed! We hebben een paar tips voor je, waar jij op moet letten zodra de temperatuur stijgt.

Drinken!

Het is voorspelbaar ja, maar we zeggen het toch. Voorkom uitdroging door je baby genoeg te drinken te geven. Geef je nog borstvoeding, laat je baby dan extra drinken door wat vaker dan gewoonlijk borstvoeding te geven. Wist jij dat jouw moedermelk zich automatisch aanpast aan de warme temperaturen en wateriger wordt? Geef je een flesje, leng de melk dan aan met water, denk aan zo’n 10 ml extra per 100 ml. Vanaf 6 maanden mag jij jouw baby’tje ook kleine slokjes water geven. Is je baby dit nog niet gewend? Laat hem eerst even rustig oefenen voordat de warmte er is. Droogt je baby toch uit, dan komt dit doordat hij teveel vocht verliest door zweten of eenvoudigweg niet genoeg vocht binnenkrijgt. Baby’s zijn hier heel gevoelig voor, maar zeker onder de 3 maanden is het heel gevaarlijk. Herken uitdroging aan:
  • Een halve dag geen natte luier
  • Levenloosheid/sufheid
  • Geen kwijl
  • Een snellere ademhaling of hartslag
  • Koude armpjes en beetjes
  • De huid blijft staan als deze omhoog trekt
Merk je bovenstaande? Bel dan meteen je huisarts!

Schaduw en zonnebrand!

De huid van jouw baby is kwetsbaar en een stuk dunner dan jouw huid. Zo kwetsbaar dat een baby onder de 12 maanden zich eigenlijk maar 5 tot 10 minuten kan beschermen tegen de zon. Zet je baby dus een petje of hoedje op en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Smeer de kleine ook ongeveer een half uur voordat je naar buiten gaat in met een hoge factor zonnebrand (vanaf 30). Zonder parfum en met zo weinig mogelijke chemische stoffen is het beste voor het fragile babyhuidje. Een speciale zonnebrand voor kleine kinderen is niet perse nodig, maar dan weet je in ieder geval wel dat je goed zit.

Luchtige kleertjes

Hier geldt hetzelfde voor jou als voor je baby. Draag luchtige kleding, liefst van een natuurlijke stof als katoen of linnen. Dit ademt namelijk beter dan andere kleertjes. Ga ook niet voor zwart, maar voor een frisse lichte kleur. Is het echt warm, dan is een luier met rompertje meer dan voldoende. Ga jij een dag op pad? Let dan wel op dat je voldoende laagjes meeneemt voor als het afkoelt. Je baby is de eerste weken na geboorte namelijk nog niet zo goed in staat om zichzelf warm te houden.

Lekker plonzen

Niks lekkerder dan in het water plonzen op een hete zomerdag. Dompel de kleine dan ook af en toe in een koel badje voor verkoeling. Doe je dit voor het slapengaan? Dan kan dit bijdragen aan een betere nachtrust.

Het leukste zwangerschapscadeau: thuis, op een warme zomeravond, spieken bij de kleine!

Maak zelf echo`s

Een knuffelvrij bed

Jawel, je mag wel knuffels geven hoor! Maar de slaapkamer en het babybedje zijn al warm genoeg. Haal daarom alle knuffels uit bed zodat je baby zoveel mogelijk lege ruimte en lucht om zich heen heeft!

Buiten slapen

In de schaduw is het vaak koeler dan binnen. Waarom dus niet een middagdutje in de tuin in plaats van op de warme slaapkamer? Een wit katoenen lakentje houdt de warmte tegen, dus is ideaal. Let wel op dat de zon niet naar het bedje draait waardoor je baby alsnog in de zon ligt. Zorg er ook voor dat je kindje niet op de tocht ligt.

Er is niks zo lekker als lekker plonzen in het water op een hete zomerdag. Dat geldt ook voor jouw baby!

Een koel huis

Houdt alle ramen, deuren, luiken, gordijnen overdag gesloten. Koelt het ’s avonds af? Zet dan gauw de ramen en deuren open zodat frisse lucht naar binnen stroomt. Nog idealer: airconditioning. Houdt de temperatuur van de babykamer goed in de gaten met een thermometer. Rond de 18 graden is perfect voor een babykamer, maar natuurlijk niet helemaal realistisch in de zomer. Is de kamer warmer dan 25 graden, dan kan je baby in alleen een katoenen rompertje slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, ga dan voor een rompertje en zomerslaapzakje.

Geniet!

Dat het warm is, wil niet zeggen dat je niet lekker naar buiten kan. Probeer de zon te vermijden tussen 12:00 tot 15:00 uur, maar trek ervoor en erna er lekker op uit. Wat dacht je van een lekkere wandeling door de mooie natuur? Even wat frisse lucht inademen. Doe de kap van de wagen goed naar beneden en bedek je baby goed. Dit kan bijvoorbeeld door een luchtige doek vast te maken aan de wagen met wasknijpers. Let wel op dat je de wagen niet helemaal afsluit, want dan wordt het alleen maar warmer. Een parasol aan de kinderwagen vastmaken werkt ook. En een dagje strand mét parasol is ook altijd lekker. Of een picknick in de tuin met allerlei lekkers. Gewoon even genieten van het heerlijke weer.

Heel belangrijk!

Denk ook aan jezelf. Het valt niet mee: slapeloze nachten en altijd een baby met je meeslepen. Geef jezelf genoeg aandacht, trek luchtige kleding aan, neem je rust en drink voldoende water. Ben je zwanger met deze hitte? Lees onze tips om zwanger de zomer door te komen! Ga jij binnenkort voor de eerste keer op vakantie met je baby? Lees alles over de voorbereidingen! Bekijk ook het Nationaal Hitteplan van RIVM voor meer tips over verkoeling tijdens de warme zomerdagen.