Voorleespret: profiteer van de talrijke voordelen!
Voorleespret: profiteer van de talrijke voordelen!
Voorlezen. Je hebt er zelf waarschijnlijk heel wat fijne herinneringen aan. Een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan. Een verhaaltje voorlezen in de klas. Een verhaaltje voorlezen op het tapijt voor het haardvuur. Oké, waarschijnlijk is die kop warme chocomel hetgeen wat je het meest is bijgebleven. Maar de gedachte blijft hetzelfde: voorlezen is een belangrijk onderdeel in het leven van kids.
Voorlezen is een vermakelijke bezigheid, zowel voor de kids zelf als voor de ouders. En ook een rustige activiteit, zeker vergeleken met dat ene zelfbedachte spel waarvoor je 100 rondjes door de kamer gerend hebt en waardoor je nog steeds buiten adem bent. Je zult er niet veel voor hoeven te doen om je kinderen mee te nemen in deze activiteit (nee, meeslepen zit er niet bij), aangezien verhalen de interesse van kinderen wekken. Een ander pluspunt is dat je al kunt voorlezen vanaf het moment dat jouw baby 3 à 4 maanden is. Yes, voorlezen a.k.a de redder in nood wanneer je even niet meer weet wat je aan moet met je kleine. En guess what, voorlezen heeft ook nog heel wat voordelen, zowel op intellectueel, sociaal en emotioneel vlak. Nu wordt het interessant. Wat die voordelen zijn? Lees snel verder!
- Uitbreiden van woordenschat.
Door te lezen leer je heel wat nieuwe woorden. En dat geldt ook voor voorlezen: jouw kind zal zo in aanraking komen met heel wat nieuwe en wellicht ook moeilijke woordjes. Wanneer jouw kind deze moeilijke woorden in een context hoort, wordt het meteen gemakkelijker om de betekenis van deze te begrijpen. Misschien was jij vroeger een enorm leergierig kind en behoort een leergierig karakter tot één van de fantastische eigenschappen die jij aan jouw kindje hebt doorgegeven (naast de geweldige looks natuurlijk), maar hoe dan ook: voorlezen vormt een speelse manier voor kids om nieuwe woordjes aan hun vocabulaire toe te voegen.
- Verbeteren van taalgevoel en taalbegrip.
Naast een rijkere woordenschat, zal voorlezen er ook voor zorgen dat het taalgevoel en taalbegrip van jouw kindje groeit. Het voorlezen van verhaaltjes zorgt er namelijk ook voor dat jouw kindje nieuwe zinsstructuren en grammatica leert kennen. Drie keer raden wie er later geweldig zal scoren bij het taalvak op school?
- Inlevingsvermogen vergroten.
Wanneer jouw kindje nog jong is en je veel voorleest, zullen vele situaties in deze verhaaltjes nog nieuw voor jouw kleine zijn. Denk hierbij aan nieuwe persoonlijkheden en nieuwe culturen. Voorlezen vormt zo een ideale manier voor jouw kind om in aanraking te komen met nieuwe situaties op een veilige manier. Hierdoor zullen ze waarschijnlijk open staan voor nieuwigheden en een groter inlevingsvermogen en empathisch vermogen krijgen. En dat al op piepjonge leeftijd! Where do I sign up?
- Creëren van een rijke fantasie.
Lees jij voor uit een boekje zonder prentjes? Dan is het de taak aan jouw kleine om het verhaal zelf te visualiseren in zijn of haar hoofd. Jouw kind zal zich de omgeving en de tijd waar het verhaal zich in afspeelt voorstellen, net zoals de personages. En de kans is dan ook groot dat jouw kind zijn of haar eigen touch aan het verhaal geeft, en wie weet al een vervolg op het verhaal bedenkt. Aha, daar komt dus die grote droom vandaan om later zelf schrijver te worden. It all makes sense now ;)
- Voorlezen stimuleert interactie.
Je kent het zelf ook wel: het boek is met een knaller van een cliffhanger geëindigd, en je hebt het gevoel dat je er meteen met iemand over wilt (lees: moet) praten. Natuurlijk zullen kinderboekjes niet met een enorme cliffhanger eindigen, but you get the point: bepaalde gebeurtenissen in verhalen, of ze nou hartverwarmend, grappig of onverwachts zijn, zorgen ervoor dat je hier met anderen over wilt praten. Zo zullen verhalen ook voor kinderen redenen vormen om de interactie met anderen aan te gaan. Te schattig toch, hoe kleintjes met leeftijdsgenootjes het gesprek aangaan over het verhaaltje dat de juf in de klas heeft voorgelezen!
- Zelf lezen stimuleren.
Wanneer jij jouw kindje voorleest, zal hij of zij vanzelf merken hoe leuk het is om te lezen. Met andere woorden: jij kunt leesplezier aan jouw kindje doorgeven. En ja, dat zal bovenstaande voordelen nog allemaal eens versterken ;) Wie had gedacht dat iets simpels zoals lezen zó veel voordelen zou hebben?
- Beter luisteren.
Voorlezen staat voor jou in het teken van lezen (duh), en voor jouw kindje in het teken van luisteren. Aangezien aandachtig luisteren in deze situaties een plezierige bezigheid is (omdat ze worden getransporteerd naar de geweldige wereld van fictie), is de kans groot dat jouw kindje dit ook zal toepassen op andere situaties. Voorlezen kan er dus voor zorgen dat jouw kindje een goede luisteraar wordt en regelmatig zal zeggen: I’m all ears.
- Concentratievermogen versterken.
Horen is niet hetzelfde als luisteren. Je kunt een verhaal wel aanhoren, maar er nog niets van meekrijgen omdat je niet echt geluisterd hebt. Aandachtig naar een verhaal luisteren zal niet slagen zonder een goede concentratie. Aangezien jouw kindje natuurlijk wil weten hoe het afloopt tussen het rijk van de katten en het rijk van de konijnen, namelijk of ze het met elkaar bijleggen of niet, zal jouw kleine zijn of haar uitermate best doen om zich goed te concentreren op het verhaal. Op deze manier wordt het concentratievermogen geoefend, waar jouw kindje op vele andere momenten nog van zal profiteren. Wanneer jij jouw kindje ooit eens de les moet lezen bijvoorbeeld ;)
- Geheugentraining.
Om het verhaal goed te kunnen volgen en te kunnen begrijpen waarom Koning Konijn zijn konijnenleger op het kattenrijk afstuurt, is het belangrijk dat de voorgaande gebeurtenissen goed worden opgeslagen in het geheugen van jouw kindje. Zo zal jouw kindje zijn of haar geheugen trainen, waarvan hij of zij ontelbare andere keren in het leven nog profijt zal hebben.
- Open zijn over gevoelens.
Verhalen kunnen bij jouw kindje tot een gevoel van herkenning leiden: een kindje dat voor het eerst naar school gaat en dit spannend vindt, een kindje dat afscheid moet nemen van een huisdier of een kindje dat nieuwe vriendjes maakt. Wanneer deze situaties een prominente rol hebben in verhaaltjes die voorgelezen worden, zal jouw kindje begrijpen dat anderen hetzelfde als hem of haar meemaken. Dit zal voor jouw kindje misschien een gelegenheid zijn om over zijn of haar gevoelens te praten, en voor jou een ideale gelegenheid om hem of haar gerust te stellen.
- Versterken van de band.
No surprise here, maar voorlezen doet jouw kind natuurlijk niet alleen. En aangezien het een activiteit is die jullie samen doen, zal dit de band tussen ouder en kind versterken. Het gaat om een activiteit waar jullie je beiden volledig op storten op dat moment, en dat draagt zijn steentje bij aan de emotionele ontwikkeling van jouw kleine. Ook wanneer iemand anders jouw kleine voorleest, bijvoorbeeld oma of de babysitter, zal dit de band tussen die persoon en jouw kindje versterken. En dat is alleen maar goed, aangezien jouw kindje zich dan veilig bij die persoon zal voelen en hem of haar vertrouwt. Quality bonding time!
- Bevordert het slapen.
Vindt jouw kindje het heerlijk om voor het slapengaan nog een aflevering van zijn of haar favo kinderprogramma op de iPad te kijken, en heeft hij of zij vaak moeite om in slaap te vallen? Dan bestaat de kans dat het gebruik van de iPad en de moeite met slapen met elkaar te maken hebben. Probeer dit ritueel eens te veranderen door een verhaaltje voor te lezen uit een kinderboekje. De essentie, het verwerken van een verhaaltje, blijft hetzelfde. De manier waarop hij of zij dit verhaaltje meemaakt, bekijken of aanhoren, is het enige wat verandert. En na het lezen van bovenstaande voordelen ben je sowieso helemaal verkocht als het gaat om voorlezen, toch?
- Creëren van structuur.
Lees jij jouw kindje op een vast moment een verhaaltje voor? Dat is geweldig, aangezien dit structuur voor jouw kindje zal creëren, hetgeen kids nodig hebben op jonge leeftijd. Een goed voorbeeld is een verhaaltje voor het slapengaan. Na een tijdje zal jouw kindje weten dat er ’s avonds een verhaaltje voorgelezen zal worden en dat het daarna tijd is om naar dromenland te vertrekken. Of misschien valt jouw kindje wel al in slaap tijdens het voorlezen. Tja, dat kan wel eens gebeuren als je hetzelfde verhaaltje voor de 20e keer wilt horen!