Luier dilemma’s: welke luier voor jouw baby?
Luier dilemma’s: welke luier voor jouw baby?
Hoe vaak jij jouw kindje zult verschonen? Waarschijnlijk wil je het liever niet weten. Precies om deze reden is het belangrijk om goede en kwalitatieve luiers uit te zoeken. Ook hier bestaan er weer heel veel soorten van. Wasbare luiers, diverse maten, luiers met een verschillend absorptievermogen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De kans is groot dat je het bos door de bomen niet meer ziet en het uitzoeken van geschikte luiers voor jouw baby toevoegt aan het lijstje met uitdagingen. Zeker omdat ieder soort luier ook een aantal voor- en nadelen heeft, net zoals bijna alles in het leven. Geen idee welke luier fijn is voor jouw baby? Wij helpen jou met je luier dilemma’s en zetten de verschillende soorten luiers op een rijtje met de bijbehorende voor-en nadelen!
Soorten luiers
- Wegwerpluiers
Om maar meteen te starten met de meest populaire luier: de wegwerpluier. Je hoeft een Albert Heijn of een Kruidvat maar binnen te stappen en je begrijpt waarom deze luiers zo populair zijn: ze zijn vaak in de aanbieding. Grote hoeveelheden luiers tegen scherpe prijzen. Daarnaast draagt het gemak van deze luiers zeker ook bij aan de populariteit ervan. En wij mensen zijn nu eenmaal gemaksdieren. Zodra jouw baby geplast of gepoept heeft, gooi je de wegwerpluier weg en klaar is kees. Done. Je grijpt naar een nieuwe, doet die jouw baby om en de klus is geklaard. Geen moeilijk gedoe met luiers wassen. Tel hierbij op dat jouw baby geniet van optimaal draagcomfort met deze luiers.
Nadelen wegwerpluiers
Je voelde een ‘maar’ waarschijnlijk al aankomen, want wegwerpluiers hebben ook een aantal nadelen. Zo hebben ze een groot absorptievermogen, wat in eerste instantie positief lijkt te zijn, maar dat eigenlijk helemaal niet is. Dit vertragt het proces van zindelijk worden, omdat jouw baby niet zo snel doorheeft dat hij of zij geplast of gepoept heeft. En dat wil je natuurlijk niet. Bovendien zijn deze luiers niet milieu-vriendelijk én bankrekening-vriendelijk. Ga maar eens na hoeveel wegwerpluiers jouw baby nodig zal hebben in een jaar, en voor hoeveel afval (en rollend geld) dat zal zorgen.
Maat wegwerpluiers
Daarnaast is het ook belangrijk om goed over de luiermaat na te denken voor je enthousiast een enorme hoeveelheid wegwerpluiers aanschaft om later tot de conclusie te komen dat de verkeerde maat gescoord hebt. De kleinste maat bij wegwerpluiers is prematuur, en de grootste maat extra large. Over het algemeen kun je het volgende aanhouden:
- Prematuur: 1 - 2,5 kilo
- Newborn: 2 – 5 kilo
- Mini: 3 – 6 kilo
- Midi: 5 – 9 kilo
- Maxi: 8 – 16 kilo
- Maxiplus +: 9 – 18 kilo
- Extra large: 15+ kilo
- Extra large+: 16+ kilo
- Wasbare luiers
Ze zijn niet zo populair als wegwerpluiers, maar ze zijn veel beter voor het milieu en op de lange termijn ook voor uw portemonnee. Zoals de naam al zegt, kunnen wasbare luiers gewassen en dus gedroogd worden. En dat is precies de reden waarom wegwerpluiers populairder zijn: wasbare luiers vragen meer van uw tijd omdat ze gewassen en gedroogd moeten worden. En tegenwoordig moet alles snel gebeuren. Laten we het van de zonnige kant bekijken: met een goede planning kom je er wel.
Voordelen van wasbare luiers
Een groot voordeel van wasbare luiers is dat ze baby's helpen sneller zindelijk te worden, omdat het absorptievermogen minder is dan bij wegwerpluiers. Wanneer ze een wasbare luier dragen, zullen ze merken dat ze sneller geplast of gepoept hebben, wat natuurlijk ongemakkelijk is. Als gevolg hiervan zal uw kind eerder zindelijk worden. Bovendien lijken wasbare luiers op het eerste gezicht duurder, maar op de lange termijn zijn ze goedkoper. Je hebt minder luiers nodig omdat je ze kunt wassen. En daar is het milieu ook blij mee.
Maten wasbare luiers
Er zijn wasbare luiers die je baby zijn of haar hele luierperiode kan dragen. Deze luiers worden daarom ook wel one-size wasbare luiers genoemd. Meestal hebben deze luiers drukknopen, zodat je de luier kunt aanpassen aan de grootte van je baby. Er zijn ook wasbare luiers in verschillende maten, de zogenaamde sized wasbare luiers. Dit betekent dat je voor de duur van de luierperiode van je baby wasbare luiers in verschillende maten moet kopen, wat natuurlijk een stuk duurder is. Een voordeel is echter dat u minder doorlekproblemen zult hebben met uw baby, omdat de luier perfect past.
- Luierbroekjes
Ja, tegenwoordig bestaat er zoiets als luierbroekjes. Waarom? Omdat je kind op een gegeven moment rechtop kan staan en het grootste deel van zijn tijd ook rechtop zal doorbrengen. Hen verschonen terwijl ze liggen zal een stuk ingewikkelder zijn. Luierbroekjes lossen dit probleem op omdat je ze je baby op dezelfde manier aandoet als een onderbroekje: je stopt beide voetjes in de luier en trekt hem dan omhoog. Dit maakt opstaan en verschonen mogelijk.
Potjestraining
De meeste ouders kiezen ervoor om luierbroekjes voor hun kleintjes te gaan gebruiken tijdens de potjestraining. Wanneer de kleintjes naar het potje of de wc gaan, kunnen ze deze luiers gemakkelijk naar beneden en weer omhoog trekken. Weer een stapje op weg naar zelfstandigheid!
Nadelen van luierbroekjes
Luierbroekjes kunnen gevoelig zijn voor lekken. Dit komt omdat de meeste luierbroekjes geen drukknopen hebben waarmee ze versteld kunnen worden, waardoor de luier minder stevig zit. En ja, dat kan lekkageproblemen veroorzaken. Daarnaast zijn deze luierbroekjes ook aan de dure kant, zeker in vergelijking met wegwerpluiers.
- Nachtluiers
Op zoek naar comfortabele luiers die je baby kan dragen als het tijd is om naar dromenland te gaan? Dan zijn nachtluiers een uitstekende optie. Deze luiers bieden je mini-me maximaal comfort tijdens het slapen, zodat je baby geen last heeft van een oncomfortabele luier tijdens het slapen. Het absorptievermogen van nachtluiers is hoog, wat prettig is tijdens het slapen. Dit zal de slaapkwaliteit van je baby verbeteren. En het betekent ook dat u afscheid kunt nemen van het midden in de nacht verschonen van uw baby. Hallo, slaap!
- Zwemluiers
De naam zegt het al: je baby kan een zwemluier dragen tijdens het zwemmen. Sommige zwembaden eisen zelfs dat je baby een zwemluier draagt in het zwembad. Dat is helemaal niet gek, want zwemluiers voorkomen dat baby's plas of poep in het zwembadwater terechtkomen. En dat is natuurlijk wel zo hygiënisch. Omdat deze luiers geschikt zijn om in het water te dragen, zullen ze in het water niet opzwellen.