Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Nieuwe rechten voor verse Europese vaders

Van vijf naar tien dagen betaald ouderschapsverlof!

Van vijf naar tien dagen betaald ouderschapsverlof!

Tien dagen betaald ouderschapsverlof na de bevalling van de vrouw, in plaats van vijf. Het Nederlandse kabinet stemde vorig jaar tegen, maar legt zich toch neer bij de beslissing van Brussel, laat minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) vandaag weten.

Deze week stemde het Europese Parlement in met de EU-wetgeving waarin de partner recht heeft op minimaal tien dagen kraamverlof na de bevalling van de partner. In deze periode moeten werkgevers het volledige loon uitbetalen, of het loon dat ze uitkeren bij ziekte. Vorig jaar stemde Nederland nog tegen dit Europese voorstel, het werd echter wel gesteund door het merendeel van de EU-landen. Koolmees laat weten dat hij het voorstel steunt, aangezien het een betere combinatie van arbeid en zorg mogelijk maakt voor mensen. “Het was meer een principiële discussie of Brussel hierover gaat of de lidstaten zelf.”

Wie betaalt?

Hoe het voorstel voor deze nieuwe regelgeving precies ingevuld gaat worden, is nog niet bekend. Dit is iets waar vanaf nu over gebrainstormd zal worden door ons kabinet. Er zijn namelijk een hoop zaken die uitgedacht moeten worden. Wie gaat hier bijvoorbeeld voor betalen, de werkgever of de overheid? Koolmees laat weten dat er eind van het jaar meer duidelijkheid zal zijn over het plan en de voorwaarden.

Het duurt nog even

Juich niet te vroeg. Het duurt namelijk nog wel even voordat de nieuwe regelgeving ook daadwerkelijk toegepast wordt, dit zal namelijk 2022 worden. Nederland neemt dus de tijd om het plan uit te werken en te realiseren, wat volgens minister Koolmees ook nodig is: “We voldoen deels al ruimschoots aan de nieuwe regels, deels nog niet. Een van de onderdelen die we aan het uitwerken zijn, is bij wie de rekening voor betaald ouderschapsverlof moet landen. Het kost geld en dat moeten we op de begroting zien te vinden.” In de nieuwe richtlijn krijgen werknemers ook recht op vijf dagen mantelzorgverlof per jaar. Ook krijgen ouders het recht hun werkgever te vragen om flexibele werktijden.

Veranderingen omtrent ouderschapsverlof

Eerder dit jaar werd het volledig betaald partnerverlof in Nederland al opgehoogd van twee naar vijf dagen. Vanaf 1 juli 2020 kunnen de partners tot vijf weken aanvullend verlof opnemen tegen zeventig procent van het loon. Bron: AD