Wanneer vertel ik mijn werkgever dat ik zwanger ben?
Wanneer vertel je jouw werkgever dat je zwanger bent? Dat is een vraag waar zwangere vrouwen nog wel eens mee worstelen. Je omgeving weet het al een tijdje. Maar wanneer is de tijd rijp om het werk op de hoogte te brengen van je zwangerschap?
Wanneer vertel je dat je zwanger bent?
Iedereen is anders. De een schreeuwt het al vanaf de eerste week van de daken. De ander wacht tot ze haar buik niet meer kan verbergen voor de buitenwereld. Omdat er in de eerste maanden een grotere kans is op een miskraam, kiezen veel mama’s-to-be ervoor even te wachten met het vertellen. Soms nemen ze wel al een paar mensen in hun omgeving in vertrouwen zoals de zus, broer, vader en moeder. Toch fijn om al met iemand samen te kunnen dromen over de kleine. Na de
termijnecho, zodra de mama’s en papa’s voor het eerst het hartje hebben zien kloppen, dringt nóg meer door dat ze zwanger zijn. Alles gaat helemaal goed daar binnen! Een mooi moment om het te delen met de rest van de wereld! Maar wanneer deel je het grote nieuws op je werk?
Volgens de wet hoef je pas drie weken voor je verlof jouw werkgever op de hoogte te brengen van de zwangerschap
Dé zwangerschapsaankondiging voor je familie, een live echo van je kindje!
Maak zelf thuis echo`s
Wanneer vertel je je werkgever dat je zwanger bent?
Het inlichten van je werkgever, is iets waar je nog wel eens tegenop kan zien. Gelukkig mag je niet ontslagen worden, dus maak je daar vooral geen zorgen om. Tot twaalf weken na de bevalling mag jij niet ontslagen worden, tenzij het bedrijf waar je werkt failliet gaat. Toch kan het alsnog niet prettig zijn om het te vertellen. Jouw werkgever moet jou immers een tijdje gaan missen, wat natuurlijk niet voordelig voor het bedrijf is. Maar hey, je bent een vrouw! En je krijgt een baby! Jouw werkgever is echt wel blij voor jou hoor! Vertel het lekker trots. Na je verlof pak jij je werkzaamheden weer even goed op, alsof je nooit weg bent geweest! Maar wanneer is het juiste moment om het tegen je baas te vertellen? Volgens de wet hoeft dat pas drie weken voor de aanvang van je verlof. Dit zouden we echter niet aanraden. Want als je zo ver zwanger bent, is de kans groot dat ze dit allang doorhebben. Je drinkt niet meer tijdens de werkevents, je eet heel andere dingen, ziet bleek, bent sneller geprikkeld en dan is er nog die buik die je lastig kan blijven wegwerken. Het is veel netter als jouw baas het van jou hoort!
Bescherming op de werkvloer
Rond drie maanden zwangerschap, is een mooie tijd om het te vertellen. Je buik begint op te zetten. Zodra je het verteld hebt, hoef je jouw beginnend zwangerschapsbuikje niet meer te verbergen. Ze zullen niet meer denken dat je ietsjes teveel gegeten hebt de afgelopen tijd, maar weten dat jij een baby krijgt! Bovendien heb jij pas recht op wettelijke bescherming op de werkvloer tijdens je zwangerschap en in de borstvoedingsperiode, zodra jij jouw werkgever hebt ingelicht. Denk hierbij aan aangepaste werktijden, een aangepaste werkdruk en bepaalde risicofactoren (werken met chemische stoffen, straling, het tillen van zware voorwerpen) die effect kunnen hebben op de baby. Mocht dat nodig zijn, dan is dat vanaf nu bespreekbaar.
© Jay en Jenn