Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Alles over het coronavirus als je zwanger bent

Strippen om de bevalling op te wekken

Strippen om de bevalling op te wekken

Strippen om de bevalling op te wekken: de enige bewezen manier

Soms moeten we de natuur een handje helpen door de bevalling op gang te helpen. Strippen is de enige bewezen manier om dit te doen. Maar hoe gaat dat dan precies?

De uitgerekende datum is inmiddels voorbij en je bent nog niet bevallen. Balen hè! Hoewel je in het begin nog genoot van het verlof, kun je nu bijna niet meer wachten op de bevalling. Je komt de dagen bijna niet meer door, alles wat je in je verlof wilde doen, heb je inmiddels wel gedaan. Elke dag zeg je tegen jezelf: misschien is vandaag de dag. Maar het kan net zo goed nog twee weken duren. Die gedachte maakt je redelijk moedeloos. Twee weken – dat klinkt als een eeuwigheid. Gelukkig kan de verloskundige jou (na 40 weken) helpen en tot strippen overgaan. Misschien dat dit het allemaal een beetje versnelt.

Waarom en wanneer strippen

Dat jij ongeduldig bent, is natuurlijk niet de reden waarom de verloskundige overgaat tot strippen. De verloskundige doet dit om de kans op een spontane bevalling voor week 42 te vergroten. Het is namelijk niet de bedoeling dat jouw kindje langer dan 42 weken blijft zitten. Er kunnen gezondheidsrisico’s aan vastzitten en er is een verhoogde kans op babysterfte. Na 42 weken kan namelijk een tekort aan voeding en/of zuurstof ontstaan. De verloskundige kan ook overgaan tot strippen zodra jouw zwangerschap een gevaar vormt voor je gezondheid of voor die van je baby.

Strippen: de enige bewezen manier om de bevalling op te wekken

Wat houdt het strippen in?

Strippen is eigenlijk het inwendig lospeuteren van de vliezen. Die zitten namelijk vast aan de wanden van de baarmoeder. Zodra er enige vorm van ontsluiting is, gaat de verloskundige met haar vingers de baarmoedermond in en maakt daar ronddraaiende bewegingen om de vliezen zo los te krijgen. Lukt dat, dan komen er hormonen vrij die de bevalling op gang helpen: prostaglandine. De baarmoedermond wordt langzaamaan zachter en weker en de weeën worden opgewekt. Is er nog geen ontsluiting, dan kan de verloskundige niet bij de vliezen, maar dan wordt de baarmoedermond gemasseerd.

Doet het pijn?

Is strippen pijnlijk? Echt prettig is het niet. Maar over het algemeen wordt het niet als pijnlijk ervaren, eerder een beetje gevoelig. Toch verschilt het per persoon en kun je er tot 24 uur later menstruatieachtige krampjes of contracties aan overhouden. Ook kun je een aantal dagen last hebben van wat bloedverlies. Dit is onschuldig, want strippen is een opwekmethode zonder risico’s.

Wat kun je verwachten na het strippen?

De bevalling zal waarschijnlijk niet meteen beginnen. Het kan wel zijn dat je direct of snel erna lichte weeën krijgt en dat deze doorzetten. Het kan zomaar zijn dat je bevalling diezelfde nog begint. Het kan echter ook nog even duren. Als het strippen het gewenste effect heeft, komen de echte weeën binnen 48 uur op gang. Het kan zelfs helemaal niet genoeg effect hebben (bij ongeveer 1 op 5 vrouwen), waardoor je alsnog tot de 42 weken moet wachten op het inleiden. Het kan echter ook dat de verloskundige ervoor kiest je nog een keer te strippen. Hopelijk deze keer beter, fingers crossed! Maar hoe dan ook, je baby zal snel bij je zijn. Hoe kun je nog meer je eigen bevalling opwekken?