Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
NOD niet ongesteldheidsdag

NOD: de Niet Ongesteldheidsdag

NOD: de Niet Ongesteldheidsdag

NOD: de Niet Ongesteldheidsdag. Je ziet het overal voorbij komen zodra je je in zwangerschappen verdiept. Maar wat is dat dan: de NOD?

NOD staat voor de Niet Ongesteldheidsdag. Eigenlijk is het heel simpel: het is de dag waarop je volgens je menstruatiecyclus ongesteld zou moeten worden. Je hoopt echter dat dit niet gebeurt, omdat je graag zwanger wil worden. Het is dus de eerste dag dat je overtijd bent, spannend! Zou je zwanger zijn? Het is geen officiële term in de medische wereld, maar wordt wel veel gebruikt onder vrouwen die zwanger proberen te worden. Je zal er dus niks over tegenkomen of horen bij de verloskundige of in medische documenten omtrent zwangerschap, maar ziet het bijvoorbeeld veel terug op forums waar vrouwen onderling praten over hun wens om kinderen te krijgen en de periode waarin ze zwanger proberen te raken. Dat is niet altijd even gemakkelijk, dus geeft het een goed gevoel om er met anderen over te praten die hetzelfde doormaken.

Zwangerschapstest

De NOD is de eerste dag waarop je een zwangerschapstest kan doen. Er is nu als het goed is genoeg hCG aanwezig in je bloed om aan te kunnen tonen dat je zwanger bent. Het is daarom ook een dag waar veel vrouwen die zwanger willen raken naar uitkijken. Eindelijk kunnen ze checken of het deze keer wel raak is. Er zijn echter ook testen die al eerder betrouwbaar zijn – dit zijn speciale zwangerschapstesten die extra gevoelig zijn. Deze kun je al vier of vijf dagen eerder doen.

Geen tweede streepje

Verschijnt er geen tweede streepje op de zwangerschapstest, dan is de kans groot dat je niet zwanger bent. Dat hoeft echter niet, want het kan zijn dat er toch nog niet genoeg hCG in je bloed aanwezig is. Het kan ook te maken hebben met je onregelmatige menstruatiecyclus. Soms word je eenmaal wat later ongesteld, dus wacht nog een paar dagen en test dan opnieuw als je menstruatie wegblijft.

NOD berekenen

Om je NOD te berekenen, is het belangrijk je menstruatiecyclus onder de loep te nemen en te ontdekken wanneer jouw meest vruchtbare dagen zijn. Ontdek hoe jouw cyclus loopt en op welke dagen je ongesteld moet worden. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar het kan enorm variëren dus is het handig de data zelf bij te houden.
  • Schrijf elke maand op welke dag je ongesteld wordt en hoelang de bloeding aanhoudt.
  • Tel het aantal dagen vanaf de eerste dag van je ongesteldheid tot en met de laatste dag voor je volgende. Dit aantal is jouw cyclus en is meestal ergens tussen de 21 en 36 dagen.

Dé zwangerschapsaankondiging voor je familie, een live echo van je kindje!

Maak zelf thuis echo`s
Door dit bij te houden krijg je een idee van je cyclus en dus je NOD. Bij een menstruatiecyclus van 28 dagen is de eerste dag van de cyclus de eerste dag van je menstruatie. Rond dag 14 vindt je eisprong plaats en dag 28 is de laatste dag van je cyclus. Daarna begint het weer opnieuw. De eerste dag van de nieuwe cyclus is dus of weer de eerste dag van je menstruatie of je NOD als je zwanger bent. Word je gewoon weer ongesteld? Geef de moed niet op! Het heeft tijd nodig!

Onregelmatige cyclus

Heb je een onregelmatige cyclus, dan is het lastiger te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer je NOD is, omdat je niet weet wanneer je ongesteld moet worden. Door je cyclus langere tijd bij te houden, kun je mogelijk een patroon ontdekken. Lukt het je niet om zwanger te worden, neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Bloedverlies voor de NOD

Baal je enorm omdat je al wat bloed verliest nog voordat je ongesteld hoort te worden? Het kan je onregelmatige cyclus zijn, het kan echter ook de innestelingsbloeding zijn. Hierbij kunnen namelijk wat bloedvaatjes knappen, waardoor er licht bloedverlies kan komen. Veel vrouwen verwarren dit onterecht met de ongesteldheid. Zet het bloedverlies dus niet door, dan zou het zomaar eens kunnen dat je zwanger bent.

Andere zwangerschapssymptomen

De NOD is vaak het eerste teken van een zwangerschap. Het kan echter ook zijn dat je al last hebt van andere vroege zwangerschapssymptomen. Zoals: