Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
déclencher accouchement

De bevalling opwekken: wat werkt?

De bevalling opwekken: wat werkt?

Ben je bijna uitgerekend of zelfs al voorbij de voorspelde datum? Een ding is zeker: je kan niet meer wachten tot jouw baby er is! Maar hoe kun je ervoor zorgen dat hij er snel uitkomt? Kun je een bevalling zelf opwekken?

‘Nog geen baby?’

Aan het begin van je zwangerschap krijg je van de verloskundige de uitgerekende datum te horen. Al die maanden kijk je zó uit naar die dag! Je hecht er zoveel waarde aan. Maar dan ineens is het zover en is er misschien nog helemaal geen baby te bekennen. Slechts vier of vijf procent van alle baby’s wordt dan ook precies op deze dag geboren. Vanaf de uitgerekende datum voel je extra druk en spanning. Nu gaat het dus echt gebeuren. Je ontvangt van iedereen appjes: ‘nog geen baby?’ Je zit te wachten en wachten, maar voelt helemaal niks. Alleen hoe zwaar je lichaam is, hoe moe je bent door het slechte slapen en hoe klaar je eigenlijk bent met die zwangerschap. Tijd voor de baby! Kun je de bevalling wat vervroegen en zelf weeën opwekken?

De bevalling opwekken

Er zijn nogal wat theorieën over wat je het beste kan drinken of doen om jouw baby eerder te laten komen. Maar eerlijk gezegd, is de kans vrij minimaal en is het allemaal niet bewezen, op eentje na! Maar goed, als je toch zit je wachten, en niet meer kan wachten, dan kun je net zo goed wat theorieën uitproberen. Je weet het nooit!

Heb jij een zwangere vriendin? Verras haar en doe de Babywatcher cadeau!

Geef je vriendin echo`s cadeau
 • Strippen Nee, nee, niet door je kleren uit te trekken en rond te dansen. ‘Strippen’ is de enige manier op je baby op te wekken, die daadwerkelijk bewezen is. Wat het is? De verloskundige brengt haar vingers naar binnen in de baarmoedermond en scheidt met haar vingers de vliezen van de baarmoederwand. Hierdoor wordt extra prostaglandine aangemaakt. Het stofje dat ontsluiting bevordert en weeën stimuleert. Klein nadeel: er moet al sprake zijn van ontsluiting. Anders kan het niet. Nog even geduld dus.
 • Bewegen Hoewel de bank zeker lekker ligt, kun je het beste in beweging blijven. Maak af en toe dus een wandelingetje en visualiseer hoe je baby zich al klaar is aan het maken voor het grote moment! Je kan af en toe een squat maken om de ruimte in het bekken te vergroten.

Laat je verwennen

 • Time for seks! Zodra je vliezen gebroken zijn, mag je geen seks meer hebben. Maar wacht jij nog vol smacht op dat moment, probeer dan eens heerlijk intiem met je partner te zijn. Een orgasme kan namelijk best eens helpen om de bevalling op te wekken. Je baarmoeder trekt samen tijdens een orgasme, net zoals bij een wee. Ook bevat sperma weer het stofje prostaglandine, wat – zoals we al zagen – dus ook flink gunstig is. Spring dus op je partner en heb lang en uitgebreid seks, met beiden een orgasme!
 • Tepelmassage Misschien ietsjes leuker voor je partner. Je kan het uiteraard ook zelf. Door je tepels te masseren kun je de baarmoeder laten samentrekken. Gebruik een beetje olie om irritatie te voorkomen.
 • Acupressuur Een Chinese therapie die ontspanning en genezing kan geven. Het lijkt op acupunctuur. Volgens deze therapie heeft het lichaam bepaalde punten waarover energie stroomt. Door die punten aan te pakken, kan de bevalling in gang worden gezet.
 • Voetreflexmassage Heerlijk, een voetmassage. Maar deze kan nog nuttig zijn ook. Dit is een alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat alle zenuwbanen uitkomen bij je voeten. Door je voeten te masseren, ontspant je lichaam. Ook zit er aan de binnenkant van je voet een drukpunt dat samenhangt met de baarmoeder. Door dit punt te masseren, kan de bevalling op gang worden geholpen. Kijk jouw partner dus maar eens lief aan vanavond.

Food

 • Pittig eten Het kan helpen, een pittig gerecht eten. Dat stimuleert namelijk de darmwerking en kan de baarmoeder stimuleren samen te trekken. Nadeel is dat als je baby echt komt, je last kan hebben van dit pittige eten. Mocht je overgeven tijdens de bevalling, dan is dat geen pretje.
 • Ananas Kinine schijnt een stimulerende werking te hebben op de bevalling. En guess what: dit zit in ananas, en met name het hart ervan. Wil jij dus absoluut deze week nog bevallen? Eet dan elke dag enorm veel ananas. Want alleen als je heel heel heel veel eet, kan het eventueel effect hebben. Worth a try, toch? P.S. komt het al je keel uit? Probeer gegrilde ananas. Dat is heerlijk!

Wondermiddeltjes

 • Teunisbloemolie Deze olie bevat prostaglandines: een hormoonachtige stof die weeën kan opwekken. Precies wat je nodig hebt dus. Slik drie keer per dag een capsule van 500 mg. Wat ook kan: de capsule inbrengen in je vagina, dan stroomt de olie meteen naar de baarmoederhals.
 • Zilverkaars Al eens van gehoord? Het is een medicinale plant die gebruikt wordt tegen menstruatie- en overgangsproblemen. En om de bevalling op te wekken.
 • Wonderolie Door het slikken van wonderolie kun je darmkrampen en de stoelgang opwekken, waar de bevalling in gang kan worden gezet. Doe 60 ml in een glas vruchtensap. En atten maar.

Voor de theeleuters

 • Vrouwenmantelthee Thee die rijk is aan tannine: een stof die een samentrekkende werking op de baarmoeder heeft. Drink de thee dus niet tijdens de zwangerschap tot 39 of 40 weken. Een paar kopjes per dag zou de bevalling op gang kunnen helpen, wordt wel eens gezegd. Ook helpt het de baarmoeder sneller te laten herstellen na de bevalling. Er zijn vrouwen die een vrouwenmantelthee nemen na de bevalling, omdat het een helende werking heeft.
 • Frambozenbladthee Deze thee staat bekend om de heilzame werking op de baarmoeder en spieren in het bekken. Je spieren ontspannen en versterken, dus deze thee drinken kan de bevalling soepeler laten verlopen. Het is niet om de weeën op te wekken, maar kan je dus wel helpen ontspannen als het zover is.
 • Inleiden Met al die mogelijkheden om de bevalling op te werken, moet het wel goed komen toch. Je kan jezelf in ieder geval weer bezig houden de komende dagen, mocht je je vervelen. Werkt het allemaal niet en wil jouw baby’tje maar niet eruit komen? Dan zul je toch echt moeten wachten tot 42 weken. Dan word je medisch ingeleid in het ziekenhuis. Dus, hoewel de dagen steeds langer lijken te duren, en het wachten een eeuwigheid lijkt te duren. Kun je aftellen tot 42 weken, want dan ga je jouw baby dus écht ontmoeten.

Maak een zwangerschap extra bijzonder. Geef de Babywatcher cadeau!

Geef je vriendin echo`s cadeau
Komt de bevalling eraan? Vergeet dan niet deze tips door te nemen!
Wachten op de bevalling, het is ook niet gemakkelijk voor de omgeving hoor ;)