Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Come ridurre lo stress durante la gravidanza

Stress in de zwangerschap

Stress in de zwangerschap

Hoe beperk je stress tijdens de zwangerschap?

Stress tijdens je zwangerschap. Het is algemeen bekend dat het niet goed voor jou én de baby is. Maar de zwangerschap is geen gemakkelijke periode. Hoe kun je de stress toch beperken?

Stress heeft een negatieve invloed op de zwangerschap. Zeker langdurige stress kan invloed hebben op jouw gezondheid en hierdoor ook op die van je baby. Als je onder grote druk staat, maakt je lichaam cortisol aan. Dit stresshormoon komt in je placenta terecht en beïnvloedt daar de ontwikkeling van je baby. Zeker in de eerste drie maanden van je zwangerschap, als alle organen van de baby zich grotendeels ontwikkelen, kan het cortisol veel invloed hebben op de baby. Heb je als moeder veel stress gehad tijdens je zwangerschap, dan is de kans groter dat je een lichtere baby baart, wat voor ontwikkelingsproblemen kan zorgen. Ook kan de stress in (vroegtijdige) zwangerschap zorgen voor gedragsproblemen als ADHD.

De oorzaken van je stress

Jouw stress kan verschillende oorzaken hebben. Is je relatie uitgegaan, heb je een familieruzie, heb je iets traumatisch meegemaakt of gewoon veel ruzie met je partner? Of heb je juist stress door je werk of komt het vooral door je zwangerschap? Waar het ook aan ligt, het is belangrijk dit snel aan te pakken, zodat jouw baby er zo weinig mogelijk last van heeft.

Stress door de zwangerschap

Eén van de meest voorkomende redenen van stress tijdens de zwangerschap, is door ze zwangerschap zelf. Ben jij onzeker of je een goede moeder wordt, ben je bang dat jouw baby zich niet goed ontwikkelt, maak je je constant zorgen of alles wel goed gaat daar binnen en bang dat er iets mis zal gaan? Het is normaal onzeker te zijn tijdens je zwangerschap, maar probeer deze gevoelens zoveel mogelijk te beperken. Ook jouw baby voelt dit namelijk en loopt risico door jouw stress. Begin eens met het lezen van boeken over zwanger zijn en de bevalling. Een goede voorbereiding kan je kalmeren, ook kun je je aanmelden bij een zwangerschapsgroepje en kun je een Babywatcher huren! Maak jij je zorgen om je baby en de ontwikkeling? Je bent niet alleen. Bijna alle aanstaande moeders én vaders maken zich zorgen om hun kindje. Wil jij gewoon even spieken bij je kleintje, het hartje zien kloppen en zorgeloos genieten van je zwangerschap? Dat kan met de Babywatcher!

Aanhoudende stress

Word jij langdurig blootgesteld aan stress? Bijvoorbeeld door je thuissituatie, door een depressie, gezondheidsproblemen of burn-out? Het is enorm gevaarlijk voor de baby! Zorg er dus voor dat je professionele hulp krijgt om de stress zoveel mogelijk te beperken.

Stress op het werk

Wist jij al dat je extra rechten hebt op je werk als je zwanger bent? Zodra je jouw zwangerschap kenbaar hebt gemaakt, heb je onder andere recht op aangepaste werktijden en werkdruk en mag je zelfs nog nauwelijks overwerken. Dat is niet voor niks. Merk je dus dat de druk te hoog ligt, bespreek dit met je verloskundige en op je werk en doe er wat aan! Dan maar even wat minder taken uitvoeren en wat minder verantwoordelijkheden hebben. Alles voor de gezondheid van de kleine! Er is vast iemand die je jouw taken tijdelijk kan overdragen.

Onverwachte gebeurtenis

Je hebt stress zeker niet altijd zelf in de hand. Zo kunnen er dingen gebeuren die je absoluut niet verwachtte en die je enorm raken. Denk aan het overlijden van een dierbare, een echtscheiding, het verliezen van je baan of een andere onverwachte gebeurtenis. Het is super lastig hiermee om te gaan en het doet pijn. Helaas voelt ook jouw baby jouw pijn! Probeer dus zo goed als kan om te gaan met de situatie, hoe moeilijk dit ook is.

Relatiestress

Extra relatiestress sinds je zwanger bent? Dit kan te maken hebben met je hormonen en de grote druk die op jullie is komen te staan sinds jullie weten dat er een baby op komst is. Natuurlijk kan het ook dat jullie relatie voorheen ook al niet lekker liep. Probeer veel met elkaar te praten, begrip voor elkaar te hebben en vooral niet tegen elkaar te schreeuwen. Lukt dit niet? Denk dan eens na over relatietherapie.

Een te druk leven

Ben je een sociaal dier met een volgeplande agenda? En krijg je het allemaal niet meer geregeld: werk, sporten, vrienden, feestjes, het huishouden… Zorg ervoor dat je jouw rust terugkrijgt en leer ‘nee’ zeggen. Het is belangrijk genoeg rust te nemen. Wordt het huishouden je te zwaar? Vraag of je partner je uithelpt of zoek andere hulp! Volg je ook nog een cursus, ga je naar muziekles en doe je vrijwilligerswerk? Is er iets dat je tijdelijk kan laten vallen? Je kan nou eenmaal niet meer alles als je zwanger bent! Zorg voor een goede planning en zorg dus voor de nodige gaten in je agenda. Dit zijn je ontspanningsmomenten.

Ontspanning zoeken

Voor de nodige ontspanning kun je natuurlijk altijd een cursus zwangerschapsyoga volgen. Even je gedachten op nul en helemaal tot rust komen. Ook kun je mediteren om de stress te beperken, lekker veel in de natuur gaan wandelen, middagdutjes, in bad gaan of kun je een cursus hypnobirthing volgen. Hier leer je ontspannen, ook enorm handig tijdens je bevalling! Ervaar jij stress door het stoppen met roken? Lees er alles over!