Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Luna piena, rimanere incinta e partorire: cosa è vero realmente?

Volle maan, zwanger worden en bevallen

Volle maan, zwanger worden en bevallen

Hoe zit dat nou echt?

Het gerucht gaat dat je extra vruchtbaar bent tijdens volle maan en dat er dan meer baby’s worden geboren. Maar in hoeverre heeft de volle maan echt invloed op het zwanger worden en bevallen?

Volle maan heeft invloed op emoties, op je slaappatroon, straalt energie uit, heeft invloed op je vruchtbaarheid én helpt de bevalling op gang. Althans, als we de verhalen mogen geloven. Maar wat is hier precies van waar?

Waar komt het vandaan?

De stand van de maan brengt veel bijgeloof met zich mee. Maar wat vaststaat, is dat onze kalender erop afgestemd is en dat de maanstand invloed heeft op eb en vloed. Het idee dat de maan de bevalling beïnvloed, staat ook in verband met eb en vloed. De maanstand heeft een aantrekkingskracht op het water, en wij bestaan voor 70% uit water. Niet gek dus dat gedacht wordt dat de maan ook invloed heeft op ons en onze geestelijke en hormonale toestand. Tevens duurt de gemiddelde maancyclus 29,5 dagen en is de gemiddelde menstruatiecyclus 28 á 29 dagen. Vroeger werd de maanstand dan ook gebruikt om het natuurlijke ritme van de vrouw te bepalen. Ze ovuleerde bij volle maan en menstrueerde onder een nieuwe maan.

Heeft de maan écht invloed op de mens?

Doordat we tegenwoordig zoveel kunstmatig licht hebben (lampen, straatverlichting, computers, telefoons), is het niet meer mogelijk in natuurlijk licht te leven. Wat dus wil zeggen dat het maanlicht minder invloed kan uitoefenen op het vrouwelijke lichaam. Wetenschappelijk zijn de meeste beweringen omtrent de maan niet bewezen, maar er zijn wel degelijk aspecten die wél lijken te kloppen. Zo toonden Zwitserse biologen van de Universiteit van Balen aan dat de maancyclus onze nachtrust beïnvloedt. De hersenactiviteit, oogbewegingen en hormonen van slapende vrijwilligers werden gemeten. De vier dagen voor en na een volle maan, is je je nachtrust in totaal twintig minuten korter en heb je langer nodig om in slaap te vallen. Ook duurt de fase van diepe slaap 30% minder lang. Ook artsen en zorgverleners op hulpdiensten kaartten vaker aan dat nachten met volle maan anders zijn dan andere. Mensen gedragen zich anders en het is hectischer. Daarnaast zijn er genoeg mensen die zeggen ‘last’ te hebben van de volle maan. Dit kan bijvoorbeeld samenhangen met onverklaarbare emoties, levensechte dromen, onrustig slapen, prikkelbaar zijn of juist enorm veel energie hebben. Een hoop therapeuten denken dan ook dat de stand van de maan inderdaad invloed op de mens kan hebben.

Zien hoe jouw baby reageert op de volle maan?

Maak zelf thuis echo`s

Bevallen tijdens volle maan

Worden er echt meer baby’s geboren tijdens volle maan? Er is tot op heden geen bewijs gevonden dat dit daadwerkelijk het geval is. Wel is er sprake van verwarring. De maan lijkt namelijk altijd een paar dagen rond (en dus vol) te zijn, maar de échte volle maan duurt maar één dag. En op deze dag zijn het aantal geboortes gewoon gelijk met andere dagen. Wel is er een piek gevonden rondom de volle maan en tijdens de nieuwe maan. Ook zijn er 21 februari 2019 tijdens de volle maan (supermaan), en de dagen eromheen, opvallend veel baby’s geboren in verschillende ziekenhuizen. Zou het dus toch echt zo zijn dat de maanstand invloed heeft op de bevallingen?

Zwanger worden tijdens volle maan

Of ook daadwerkelijk meer vrouwen zwanger raken rondom de volle maan, is natuurlijk lastig te meten. Maar ovuleer jij als het volle maan is? Dan is de energie van je cyclus misschien wel hetzelfde als die van de maan en ben je super vruchtbaar. Maar zoals we al zagen, helpt al dat kunstlicht niet en loopt je cyclus dus waarschijnlijk niet gelijk aan de maancyclus. Je kan wel proberen de maaninvloed meer toe te laten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke avondwandelingen rondom volle maan dagen, slaap in een donkere kamer waar geen (kunstmatig) licht doorkomt en gooi je raam open als het (bijna) volle maan is. Wie weet, helpt het om weer meer één te worden met de maan & natuur.

De positieve uitwerking van de maan

De maan blijft een magische gewaarwording. En denken dat er een verband is tussen de maan, vruchtbaarheid en bevallingen, kan een prettig idee zijn voor vrouwen. Hoe het precies zit, weten we niet, omdat er maar weinig wetenschappelijk bewijs is. Maar of het nou waarheid is of niet, als je gelooft dat de maan jouw bevalling op gang zal helpen of jouw vruchtbaarheid zal versterken, kun je onbewust beter loslaten en ga je beter naar je lichaam luisteren. Misschien wel met als gevolg dat de maan alsnog een positieve uitwerking op jou, de bevalling en vruchtbaarheid heeft.
Benieuwd naar jouw meest vruchtbare dagen of je uitgerekende datum?