Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Aankomen tijdens zwangerschap

Aankomen tijdens zwangerschap

Aankomen tijdens zwangerschap

Gezond aankomen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, kom je er niet onderuit. Je zal aankomen! En de extra kilo’s zullen al snel komen aanvliegen. Dit hoort en is gezond. Maar te veel natuurlijk niet. Maar hoeveel mag je dan eigenlijk aankomen tijdens een zwangerschap?

Al vroeg in de zwangerschap blaast je buik een beetje op en begint je gewicht al toe te nemen. Je lichaam moet immers de veilige plek zijn waar je baby lekker kan groeien. Hoeveel je precies mag aankomen, is afhankelijk van je lichaam en dus bij iedereen anders. Ben je zwanger van één baby, dan is een gewichtstoename tussen de 11,5 en 16 kg gezond. Eet je gezond en beweeg je normaal, dan kom je gemiddeld zo’n 10 tot 12 kilo aan. Heb je overgewicht (een BMI vanaf 25), dan is een gewichtstoename van 7 tot 11,5 kg normaal. Meer moet het niet worden. Aangeraden gewichtstoename gebaseerd op de BMI:
  • 12,5 – 18 kilo bij een BMI van lager dan 18,5 (ondergewicht)
  • 11,5 – 16 kilo bij een BMI van 18,5 – 25 (normaal gewicht)
  • 7 – 11,5 kilo bij een BMI van 25 – 30 (overgewicht)
  • 5 – 9 kilo bij een BMI van hoger dan 30 (obesitas)

Zwanger van een tweeling

Krijg je een tweeling? Dan mag je tussen de 16,8 en 24,5 kg aankomen. Ben je zwanger van een tweeling en had je al overgewicht, dan is een gewichtstoename tussen de 14 en 20,7 kg normaal.

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo’s

Waar gaan die extra kilo’s zitten?

Niet al het extra gewicht komt door de groei van het baby’tje in jou. Het hangt ook samen met je hormonen en je keihard werkend lichaam om alles voor te bereiden voor de groei en de komst van je baby. Hier gaat al het gewicht (ongeveer) inzitten als je 10 tot 12 kilo aankomt.
  • Baby 3000 – 3500 gram
  • Baarmoeder 800 - 1000 gram
  • Placenta 500 - 650 gram
  • Extra bloed (o.a. voor doorbloeding placenta) 1500 gram
  • Vruchtwater en vocht 1500 - 2000 gram
  • Borsten en borstklieren 500 gram
  • Vet 1500 - 3000 gram

Aankomen per trimester

Zwangere vrouwen kun zich nog wel eens zorgen maken of ze niet teveel aankomen tijdens het trimester. Hoeveel je mag aankomen per trimester scheelt per vrouw en is afhankelijk van het gewicht en BMI. In het eerste trimester kom je meestal niet veel aan, je broek zit ietsjes strakker tegen het einde en dit zullen zo’n één tot twee kilo zijn. Het tweede trimester (maand vier t/m zes) kom je ongeveer zes kilo aan. Het derde trimester (de laatste drie maanden) kom je nog een kilootje of drie/vier aan. De laatste weken van je zwangerschap ben je al ver uitgegroeid en zul je nog nauwelijks aankomen. Maar nogmaals: hoeveel je precies zal aankomen is afhankelijk van meerdere factoren, dus maak je geen zorgen als je minder snel of sneller aankomt. Maak je je toch zorgen, neem dan contact op met je verloskundige.

Risico’s van te veel aankomen

Als je denkt dat je voor twee kan eten, heb je het mis. Er wordt niet voor niks zo gehamerd op een gezonde zwangerschap. Ongezond eten of te veel aankomen tijdens een zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Ook loop je kans op extra risico’s als je voor je zwangerschap al een BMI van 30 of hoger had. Met overgewicht of teveel aankomen loop je grotere kans op het volgende:
  • Een miskraam – hoe ongezonder je bent hoe groter het risico
  • Zwangerschapsdiabetes
  • Zwangerschapsvergiftiging
  • Hoog geboortegewicht – leidt tot zwaardere bevallingen
  • Afwijkingen van je kind
  • Het overlijden van het kindje na de geboorte

Overgewicht en zwanger

Ben jij te zwaar en ben je zwanger? Maak je niet al te veel zorgen, meestal gaat het gewoon goed hoor! Maar probeer op je eten te letten, eet dus gezond, gestructureerd, regelmatig en sport rustig aan. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsbootcamp of een andere verantwoorde sport om tijdens je zwangerschap te doen. Ga niet streng diëten, want ook dat is heel gevaarlijk voor je baby! Je baby heeft namelijk genoeg voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Lukt het jou niet om gezond zwanger te zijn, eet je bijvoorbeeld te weinig of te veel, of ongezond? Vraag dan hulp aan je verloskundige, huisarts of diëtiste. Denk aan je baby!
Onthoud dat alles wat je eet via je bloed bij je baby terecht kan komen. Lees wat je wel en niet mag eten en let op met roken en alcoholgebruik!