Alcohol tijdens de zwangerschap
Alcohol is natuurlijk nooit echt goed, maar al helemaal niet tijdens je zwangerschap. Je baby kan er namelijk afwijkingen aan overhouden. Dat wil je niet riskeren.
Alcohol als je zwanger probeert te raken
Zodra je zwanger begint te raken, is het eigenlijk al verstandiger om te minderen of zelfs stoppen met je alcoholgebruik. Alcohol verkleint namelijk de kans op een succesvolle bevruchting, dus kan het langer duren voordat je zwanger bent. Niet alleen bij de vrouw, maar ook als de man drinkt kan dat zijn sperma aantasten waardoor de kans op een zwangerschap afneemt. Ook vergroot alcoholgebruik de kans op miskraam en doodgeboorte wanneer je zwanger probeert te raken. Probeer dus samen op te letten op jullie alcoholgebruik en laat het niet ten koste gaan van jullie toekomstig kindje.
Gedronken toen je niet wist dat je zwanger was
Erachter gekomen dat je zwanger bent, maar heb je de afgelopen tijd wel gewoon alcohol gedronken? Maak je dan niet al te veel zorgen, want dat heeft geen zin en stress is het laatste wat jouw baby kan gebruiken! Af en toe een glaasje – zo’n twee glazen per week – vormen waarschijnlijk een klein risico. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico’s. Veel verloskundigen zullen tegen je zeggen dat het niet uitmaakt dat je gedronken hebt toen je niet wist dat je zwanger was, als je nu maar niet meer drinkt. De kans dat je baby niks mankeert is dan ook het grootst. Bovendien kun je er toch niks meer aan doen en kan de schade pas worden vastgesteld na de geboorte. Bekijk het positief: hoeveel verhalen ken jij niet van moeders die niet wisten dat ze zwanger waren, toch (veel) dronken en een gezond kind gebaren hebben? Juist. Dat zijn er een hoop, dus laat het los!
De gevolgen van alcohol drinken tijdens je zwangerschap
Zodra je erachter komt dat je zwanger bent, laat de alcohol dan direct achterwege. Het kan namelijk grote invloed hebben op je ongeboren kind. Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen schade aanbrengen en leiden tot onder andere:
- een miskraam
- achterstand in de hersenontwikkeling van de baby
- schade bij vorming van de organen en lichaamsdelen
- een groeiachterstand van de foetus
- lager geboortegewicht
- vroeggeboorte
-
Foetal Acohol Syndroom (FAS)
- een huilbaby
- neurologische beschadigingen
- sociale problemen op latere leeftijd
De gevolgen kunnen dus groot zijn, dus let op met het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap. Lukt het jou niet om te stoppen? Klop aan bij je huisarts voor hulp!
Drinken terwijl je borstvoeding geeft
Grote kans dat je zin hebt om na negen maanden weer eens een fles wijn open te trekken. Via borstvoeding kan alcohol echter terecht komen bij jouw baby’tje. Het is daarom verstandig op je alcoholgebruik (en nicotine) te letten, ook na de bevalling. In de meest ideale situatie drink je niet tot nauwelijks zolang je borstvoeding geeft. Wil je wel een drankje, bijvoorbeeld tijdens het eten? Kolf dan voor het eten de melk en bewaar deze voor als je kindje honger krijgt. Het kost je lichaam bijna drie uur om één drankje af te breken, houd daar rekening mee. Heb je teveel gedronken? Ga dan voor afgekolfde melk of voor baby flesvoeding zodat jouw baby geen risico loopt.
Roken tijdens je zwangerschap? Doe het niet. Wat mag je wel je
wel en niet eten nu je zwanger bent?