Vertoont jouw peuter jaloers gedrag sinds de baby er is of gedraagt hij of zij zich anders dan voorheen? Daar moeten we iets aan doen!
Het is niet gek als je peuter ineens ander, jaloers, gedrag gaat vertonen, ondanks dat hij of zij nog zo blij was met de komst van de baby. Je kind is namelijk gewend om jouw nummer een te zijn. Hoe goed je jouw kind ook voorbereid, het kan voor kindjes lastig zijn ineens de aandacht te delen. Ook kan het zijn dat, hoewel jij je aandacht helemaal eerlijk verdeelt, het bezoek net iets meer aandacht heeft voor de baby. Ze brengen cadeautjes mee en willen de kleine allemaal op schoot nemen. Dit kan naar voelen voor een kindje. De komst van een nieuwe baby zorgt dus voor een hoop gemengde gevoelens. Liefde, vreugde en trots, gemengd met jaloezie en vooral ook angst om buitengesloten te worden. Het is dus belangrijk dat ouders hier goed mee omgaan.
Welk gedrag vertoont een jaloerse peuter?
Het veranderende gedrag kan enorm verschillend zijn per kind. En de jaloezie kan al gevoeld worden nog voordat de baby er is. Omdat kinderen nog lastig over hun gevoelens kunnen praten, tonen ze het op andere manieren. Je merkt het bijvoorbeeld doordat je kind ineens ruzie maakt, agressief gedrag begint te vertonen, spullen afpakt van het boertje of zusje, veel gilt, schreeuwt, huilt, terugvalt in oude gedragspatronen, enorm veel aandacht vraagt of zich ineens zwijgend terugtrekt. Het is belangrijk dit gedrag op tijd te herkennen er hierop in te spelen.
Betrek jouw peuter bij de hele verzorging van de baby. Zorg dat hij of zij zich echt de grote broer of zus voelt!
Hoe ga je om met het jaloerse gedrag van je peuter?
Voorbereiden op de komst
Nu is het misschien een beetje laat, maar een goede voorbereiding helpt om de jaloezie te beperken. Laat bijvoorbeeld je kind spulletjes uitzoeken voor de nog ongeboren baby, laat plaatjes zien van hoe de baby in je groeit en laat voelen hoe de baby in je beweegt. Neem je kindje mee naar de pretecho of huur een Babywatcher voor thuis, om samen naar de baby te kijken. Dit kan allemaal helpen om alvast te hechten.
Bekijk meer tips voor een goede voorbereiding.
Samen verzorgen
Zodra de baby er is, kunnen voed- en verzorgmomentjes voor jaloerse gevoelens zorgen. Je kan je kindje hier helemaal bij betrekken. Laat je peuter bijvoorbeeld het flesje vasthouden, de luier pakken, het kontje vegen enz. Laat jouw kindje zich belangrijk voelen voor het kleine broertje of zusje. Heb je daar even geen zin in? Spreek dan af dat je eerst met de baby gaat eten en dan iets met hem of haar gaat doen. En zet ook iets lekkers klaar voor je peuter. Verdeel alle aandacht die je hebt eerlijk over allebei je kindjes. Slaapt de baby? Speel dan een spelletje met de grote broer of zus.
Niet straffen
Door je kindje te straffen voor jaloers gedrag, kan hij of zij zich nog meer verloren voelen. Je peuter krijgt het gevoel er inderdaad niet bij te horen of dat je meer van de baby houdt en hij of zij tweede plek op de tweede plek komt. Word niet boos op je kind, want jaloers zijn is iets menselijks en hij heeft jouw hulp nodig om hiermee om te gaan. In plaats van boos te worden, kun je onprettig gedrag negeren en het vooral geen aandacht geven. Zo leert je kindje dat het gedrag niks oplevert! Agressie is een ander verhaal. Dat negeer je niet en je mag duidelijk maken dat je dit niet accepteert.
Toon begrip & praat!
Laat altijd merken dat je heel trots op hem of haar bent en geef enorm veel liefde. Is jouw kindje braaf, geef dan veel positieve aandacht en laat weten hoe lief je hem of haar vindt. Toon begrip voor het jaloerse gedrag, toon interesse in je kind en probeer het erover te hebben en duidelijk te maken dat je ontzettend veel van je peutertje houdt. Evenveel als van het kleine broertje of zusje! Door het erover te hebben, leert je kindje te praten over gevoelens en emoties onder woorden te brengen.
Stimuleer zelfstandigheid
Leg uit waarom de baby bepaalde dingen wel nog mag en hij niet. Zo mag de baby bijvoorbeeld op schoot, omdat hij nog niet kan zitten. De grote broer of zus wel, wat natuurlijk super goed is en waar je trots op bent. Hetzelfde geldt natuurlijk voor eten, spelen en een hoop meer! Probeer je peutertje ook steeds meer dingen zelfstandig te laten doen, zodat hij of zij zelfstandig wordt. Jij laat merken hoe ontzettend trots je daarop bent, wat het gevoel van eigenwaarde versterkt.
Toch nog jaloers?
Blijft je kindje jaloers? Misschien is er meer aan de hand en krijgt je baby ook echt te weinig aandacht, of spelen andere problemen een rol. Het is verstandig hulp te zoeken, om erachter te komen wat er aan de hand is en hoe je het op kan lossen.
Is jouw kind al klaar voor het grote bed?
En hoe ga je om met de slapeloze nachten?