Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Ces horribles sautes d'humeur pendant la grossesse

Die vreselijke stemmingswisselingen als je zwanger bent

Die vreselijke stemmingswisselingen als je zwanger bent

Wat kan die vent van je toch intens vervelend zijn ineens. Sinds je zwanger bent, wissel je af tussen extreem verliefde gevoelens, gigantische ergernissen, huilbuien en woede-uitbarstingen. Stemmingswisselingen dus. What to do?

Die arme zwangere vrouwen, én partners

Die vreselijke stemmingswisselingen ook, sinds je zwanger bent. Je emoties zijn overal. Goh, hoe zou dat toch weer komen? Yep, hormonen. En het erge is, dat je op het moment zelf niet eens doorhebt dat het je hormonen zijn. Of je wilt het in ieder geval niet doorhebben. Je denkt écht dat je in je recht staat. Dat je redelijk bent. Er is dan ook niks irritanter dan wederom te horen: ‘Zijn je hormonen weer bezig?’ Néé, het zijn mijn hormonen niet. Een woede-uitbarsting, of misschien wel huilbui volgt. Waarom begrijpt niemand je toch? Je huilt om álles. Je flipt uit om het minste geringste. Het laatste chocolade is heilig, mocht die ineens verdwenen zijn, dan breekt de hel los. Het eerstvolgende uur blijf je strontchagrijnig. Vervolgens barst je weer in lachen uit. Je hebt het gevoel dat je alle controle over je emoties kwijt bent. Maar het vaakst komen toch echt die onvoorspelbare en bovenal ook onredelijke woede-uitbarstingen. Die arme partner van je ook.

De oorzaken van die stemmingswisselingen

We zeiden het al, het zijn je hormonen. De veranderingen in je lichaam, en de stijging van hCG, oestrogeen en progesteron, zorgen ervoor dat je emotionele stabiliteit steeds verandert.
  • Oestrogeen vergroot de hoeveelheid serotonine in je hersenen. Serotonine heeft invloed op je slaap, eetritme, pijnprikkels, zelfvertrouwen en stemming.
  • Oestrogeen beïnvloedt de aanmaak van endorfine in de hersenen. Dit kan pijnstillend werken of een geluksgevoel veroorzaken.
  • Progesteron stimuleert de productie van opaten in jouw hersenen, wat een positief en kalmerend effect kan hebben op jouw stemming.
In het eerste trimester van je zwangerschap, als je hormonen het hardst stijgen, zijn de stemmingswisselingen vaak het heftigst. Maar ook hierna zul je er nu en dan last van hebben. Niet alleen je hormonen spelen een rol in je stemmingswisselingen. Want ook los daarvan, kan zwanger zijn best zwaar zijn! Al die vervelende kwaaltjes, het is niet gek dat jij af en toe snel geïrriteerd bent. Daarnaast kun je, bewust of onbewust, ook spanning, stress en onzekerheid ervaren. Er komt immers een baby aan! Je krijgt een heel nieuw leven en begint die verantwoordelijkheid te voelen.

Wat kun je doen tegen de stemmingswisselingen?

Er is niet echt één gemakkelijke oplossing. Wel kun je ervoor zorgen dat je genoeg rust, ontspanning en slaap krijgt. Slaap je ’s nachts slecht? Probeer dan tijd te vinden voor een middagdutje. Een uitgerust gevoel, zal je humeur minder laten schommelen. Probeer het verder niet te zwaar te nemen, het hoort nou eenmaal bij een zwangerschap. Merk je dat je emoties flink schommelen? Het kan te maken hebben met jouw onzekerheid over de zwangerschap of misschien wel de spanning omdat je moeder wordt. Extra contactmomenten met jouw baby (oftewel echo’s) kunnen hierbij helpen. Er is niks mooiers dan het zien van je baby en het zorgt elke keer weer voor extra verbondenheid én een intens verliefd gevoel. Ook voel je je gerustgesteld als je ziet dat alles goed gaat daar binnen.