Maagzuur als je zwanger bent – dit kun je ertegen doen
Maagzuur als je zwanger bent – dit kun je ertegen doen
Het gevoel dat je eten weer omhoogkomt na iedere hap die je neemt, zure oprispingen en een branderig gevoel in je keel. Komt dit jou ook zo bekend voor? Wij vertellen je meer over de oorzaak. En, wat kun je doen tegen maagzuur als je zwanger bent?
Wat is brandend maagzuur?
Maagzuur is een vloeistof met een hoge zuurgraad die wordt aangemaakt door het lichaam. Onder andere om voedsel te verteren. Als je last hebt van brandend maagzuur komt dat doordat er maagzuur vanuit de maag omhoog wordt geduwd. Dit betekent dat er een beetje maaginhoud in de slokdarm terechtkomt. En soms zelfs in je keel of mond. Dat nare, brandende gevoel, komt dus daar vandaan! Dat is al vervelend genoeg, zou je denken. Maar je kunt ook nog eens de hele dag last hebben van brandend maagzuur. Bijvoorbeeld na het eten maar ook als je in bed of op de bank ligt. Door te liggen is het namelijk makkelijker voor het maagzuur om naar je slokdarm te stromen.Hoe herken je het?
Ondanks dat het vaak moeilijk is om te omschrijven wat je voelt, is brandend maagzuur eigenlijk vrij makkelijk te herkennen. Iedereen heeft er weleens last van. Waarschijnlijk heb je last van zure oprispingen, een opgeblazen gevoel en een branderig gevoel in je keel of slokdarm. Je kunt het ook ervaren als het gevoel van een brok in de keel te hebben in combinatie met een branderig gevoel in de maag en (zure) boeren. Verder kun je nog last hebben van een pijnlijk gevoel op je borstbeen. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je moet overgeven.
Oorzaak tijdens de zwangerschap
Om het kleintje in je buik te laten groeien moet er een hoop gebeuren. Niet alleen verandert je lichaam, maar ook de hormoonhuishouding in je lijf. De bekende zwangerschapshormonen gieren door je lijf. Dit merk je vooral vroeg in de zwangerschap. Het hormoon progesteron dat wordt aangemaakt, zorgt er niet alleen voor dat je baby lekker goed groeit, maar heeft ook invloed op jouw spieren. Progesteron zorgt ervoor dat de sluitspier tussen de maag en slokdarm verslapt. Zo is het makkelijker voor maagzuur om naar boven te komen. Later in de zwangerschap krijgt je maag het steeds zwaarder te verduren, net zoals de rest van je organen. Ze maken namelijk plek voor de baby en jouw groeiende baarmoeder. Door de toenemende druk op de maag wordt de zure inhoud er als het ware uit geperst en naar de slokdarm gedrukt.Tips tegen brandend maagzuur als je zwanger bent
Brandend maagzuur is vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal tips om je klachten te verminderen. Houd er rekening mee dat niet voor iedereen dezelfde tips werken. Het kan namelijk zo zijn dat je beste vriendin een wondermiddel heeft ontdekt, maar dat het voor jou helemaal niets doet. Neem de tijd om uit te zoeken wat voor jou en jouw lichaam werkt.- Eet kleine porties verdeeld over meerdere maaltijden per dag. Zo voorkom je dat je maag te vol wordt.
- Ga rechtop zitten tijdens het eten en neem ook de tijd. Probeer kleine hapjes te nemen, goed te kauwen en blijf na het eten nog even zitten. Sit back and relax! Zo geef je je lichaam genoeg tijd om het eten te verteren.
- Natuurlijk wil je je zwangere buik aan de hele wereld laten zien, maar let op met te strakke kleding. Draag comfortabele kleding die niet knelt bij je buik, zodat er geen extra druk op de maag komt. Een fijn excuus om te shoppen!
- Leg een extra kussen onder je hoofdkussen: je hoofd ligt dan tijdens het slapen hoger en je maag kantelt wat naar beneden, waardoor het maagzuur minder snel omhoogkomt.
- Het is natuurlijk fantastisch als je als mommy-to-be zonder stress door het leven gaat. Ook al is stress niet altijd te voorkomen, probeer toch zoveel mogelijk te ontspannen! Stress kan namelijk brand maagzuur veroorzaken. Ook voor de baby is stress niet goed.
- Beweeg! Heel begrijpelijk dat je daar niet altijd zin in hebt (het is ook heerlijk om op de bank te liggen). Een blokje om kan al wonderen doen of ga lekker zwemmen. Maar doe vooral waar jij je prettig bij voelt. Bewegen helpt namelijk met de spijsvertering, de stoelgang én beweging werkt stressverlagend. Neem deze oefeningen door om thuis te sporten.
- Probeer pittig eten te vermijden (sterk gekruide maaltijden zorgen bij sommige vrouwen ook al voor klachten). En let ook op met eten waar veel vet in zit. Hoe lekker een vette hap ook is (hallo cravings), helaas valt vet eten zwaar op de maag en blijft het langer in de maag. Waardoor er weer meer kans op brandend maagzuur ontstaat. Wat je al niet allemaal moet laten staan als zwangere…
- Qua drankjes kun je het beste opletten met koolzuurhoudende dranken zoals cola of bruisend water. Ook zure drankjes kunnen zorgen voor extra maagzuur, maar helpen sommige vrouwen wel van hun misselijkheid af.
- Dan moeten we het nog over cafeïne hebben. O, jee en je hebt waarschijnlijk al zo een behoefte aan energie. Om klachten tegen te gaan wordt er aangeraden zo min mogelijk koffie te drinken. Dit geldt ook voor thee en andere drankjes waar cafeïne in zit. Lees alles over koffie tijdens de zwangerschap.
Eten en drinken om klachten te verzachten
Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord: gezonde voeding is belangrijk tijdens je zwangerschap. De volgende producten kunnen misschien wel helpen om het ongemak van brandend maagzuur te verzachten. Zoek vooral uit wat voor jou wel en niet werkt om zoveel mogelijk te genieten van je zwangerschap. Alle beetjes helpen en zijn mooi meegenomen, toch?- Gember: snij wat stukjes gember en maak er een theetje van. Zo simpel is het. Ook fijn als je misselijk bent.
- Laurierdrop: gelukkig toch nog iets om te snoepen.
- Banaan: licht verteerbaar en helpt ook tegen maagzuur. Hoor ik daar bananenpannekoekjes?
- Vezels: denk aan volkorenbrood, havermout en zilvervliesrijst maar ook aan groenten en fruit. Maak lekkere fruitsalades voor jezelf. Of kijk je partner lief aan…
- Zuivel: een glas melk kan wonderen doen. Of vanillevla. Maar ook hierover verschillen de meningen.