Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Sporten tijdens jouw zwangerschap: een do of don’t?

Sporten tijdens jouw zwangerschap: een do of don’t?

Sporten tijdens jouw zwangerschap: een do of don’t?

Let's talk about: sporten!

Dacht jij dat sporten tijdens jouw zwangerschap onverstandig is? Dan heb je het mis! Of zag je jouw zwangerschap misschien als een excuus om eindelijk even onder het sporten uit te komen (voor de ‘ik-sport-alleen-omdat-het-moet’ vrouwen onder ons)? Dan moet ik je teleurstellen, want in beweging blijven tijdens jouw zwangerschap kan geen kwaad, en is zelfs belangrijk! Mommies to be die sporten hebben minder last van zwangerschapskwaaltjes, en sportieve mama’s recoveren ook nog eens sneller van hun bevalling. Dat willen we allemaal, toch? Misschien dwaal je zelfs al af door te denken aan jouw postnatale lijf, en getting back in shape (hallo zon, zee en strand!). Maar laten we nog niet op de zaken vooruitlopen, want: sporten tijdens jouw zwangerschap moet natuurlijk wel op een verantwoorde wijze gebeuren. Maar waar moet je rekening mee houden, en welke sporten kun je wel blijven beoefenen?

Was je voor jouw zwangerschap regelmatig in het zwembad te vinden (met andere woorden: was je een echte zwembad-meermin)? Hield je van het maken van lange wandelingen samen met vriendinnen of jouw harige viervoeter? Dan kun je dit gewoon blijven doen. Kortom, sporten die voor jouw zwangerschap tot jouw sportroutine behoorden, kunnen nu nog steeds beoefend worden. Het is een goed idee om het beoefenen van nieuwe sporten uit te stellen tot na jouw zwangerschap. Je wilt namelijk niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Natuurlijk is de gouden regel ook bij eerder beoefende sporten dat je naar je eigen lichaam moet luisteren. Forceren is nooit goed! Dit zijn een paar waardevolle tips:

  • Heb je een te hoge lichaamstemperatuur, gaat je hart tekeer als een gek en krijg je moeizaam adem tijdens het sporten? Slow it down lady!
  • Tijdens je zwangerschap heb je meer energie nodig. Het eten van een snack die veel traagwerkende suikers bevat voordat je gaat sporten is dus verstandig.
  • Sporten bij warm weer kun je liever vermijden (yes, een day off!)
  • Vermijd oefeningen waarbij je een lange tijd op je rug moet liggen, want dit is gevaarlijk voor de bloedtoevoer.
  • Sporten die je beter kunt vermijden tijdens jouw zwangerschap zijn onder andere: paardrijden, skiën, duiken, voetbal, hockey, basketbal, volleybal en handbal. Een val of een stomp in je buik wil je nu immers niet riskeren.
  • Een zwangerschap met complicaties? Bespreek met jouw verloskundige wat wel en niet mag op het gebied van sporten. In het geval van klachten zoals rug- en hoofdpijn, duizeligheid, braken, vaginaal bloed- of waterverlies of baarmoedercontracties moet je sowieso meteen aan de bel trekken bij een arts.
  • Een goed ondersteunende sportbeha is een must. Punt uit.
  • Hydrateer, hydrateer, hydrateer!

Welke sporten zou je kunnen beoefenen tijdens jouw zwangerschap?

Nu ben je op de hoogte van de belangrijkste do’s en don’ts op het gebied van sporten tijdens jouw zwangerschap. Maar welke sporten worden aanbevolen voor zwangere vrouwen, en dus ook voor jou?

Zwemmen

Zwemmen is een ideale manier voor zwangere vrouwen om in beweging te blijven. De schokbelasting is minimaal en het water ondersteunt jouw lichaam met groeiende babybump. Wist je dat de kleine in jouw buik het ook als fijn ervaart wanneer jij zwemt? Ja, de schommelende bewegingen die je maakt tijdens het zwemmen werken rustgevend voor de baby.

Fietsen

Het klinkt misschien iets minder aantrekkelijk om te fietsen als ‘sport’, maar dit is er een die je nog redelijk lang tijdens je zwangerschap kunt blijven beoefenen. Tijdens het fietsen komt er minder druk op je gewrichten te staan en je kunt prima op een laag tempo fietsen, om niet te veel te vragen van je zwangere lijf. Let er wel altijd op dat er voldoende afstand is tussen je buik en het stuur. Tip: zet het stuur wat hoger.

Yoga

Wist je dat yoga tijdens de zwangerschap veel voordelen voor jou én de baby heeft? Zo vergroot het jouw flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen (goed voor de bevalling!). Yoga is tevens heel goed voor de longcapaciteit. Ook stimuleert het de band met de kleine in jouw buik. Het is overigens wel belangrijk om te vermelden dat niet alle vormen van yoga geschikt zijn voor een zwanger lichaam. Power yoga, pittige yoga of ashtanga yoga kun je liever uitstellen tot na de zwangerschap, vanwege een te hoge intensiteit.

Aerobics

Aerobics-oefeningen met een lage impact kun je ook prima aan jouw sportroutine toevoegen tijdens de zwangerschap. Deze oefeningen hebben grote voordelen voor jouw hart, longen, bloedvaten en spierspanning! Wanneer jouw cardiovasculair systeem sterk is, heb je meer energie. En trust me, dat kun je gebruiken tijdens de zwangerschap. Daarnaast heb je minder kans op evenwichtsproblemen met een goede spierspanning, en het vormt een ondersteuning voor de veranderingen in jouw lichaam.

Wandelen

Wandelen, as simple as that, is heel gezond tijdens je zwangerschap. Het helpt om je spieren te versterken, je toename in gewicht te minimaliseren en de kans op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk te verlagen. Daarnaast staat een rondere buik vaak gelijk aan een krommere houding. En dit is waar wandelen komt kijken, aangezien wandelen jou helpt om een betere houding aan te nemen. Alsof dit nog niet voldoende voordelen waren, verbetert wandelen ook nog eens je mood. Neem je viervoeter mee en geniet van de mooie natuur!