SOS: hoe voorkom en verlicht ik buikkrampjes bij mijn baby?
SOS: hoe voorkom en verlicht ik buikkrampjes bij mijn baby?
Buikkrampjes, een vijand van - helaas - menig baby. Het scenario van een krijsende en rood aangelopen baby die met zijn beentjes schopt komt waarschijnlijk veel moeders wel bekend voor. En dat zorgt voor een mama in paniek en vaak ook wanhoop. Alhoewel het normaal is voor baby’s om ’s avonds lastiggevallen te worden door krampjes, is het natuurlijk allesbehalve aangenaam. Als mama wil je er ongetwijfeld alles aan doen om jouw mini te ontlasten – en zelfs om krampjes te voorkomen. Hoe je dat doet? Je leest het hieronder!
- Borstvoeding: laat jouw mini alle melk opdrinken
Je hebt vast wel eens gehoord van het verschil tussen voormelk en achtermelk. Er bestaat wel discussie over of deze twee soorten melk nou wel of niet bestaan of dat het gewoon één soort melk is, dus daar gaan we het niet over hebben. Waar het wel om draait is dat de melk die als laatste uit je borst komt vaak wat vetter en dikker is. Daarnaast is het zo dat melk met een hoger vetgehalte eerst een tijdje in de maag blijft zitten, waardoor de darmen nog even rustig aan kunnen doen. Met als gevolg minder kans op krampjes. Je voelt het al aankomen: dat betekent dus inderdaad dat het belangrijk is om jouw baby de borst volledig leeg te laten drinken. Ach ja, voor de meeste baby’s zal het geen probleem zijn om mommy’s milkshake helemaal op te drinken!
- Borstvoeding: vermijd bepaalde voeding als mama
We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat jouw baby min of meer mee-eet van de voeding die jij jezelf voorschotelt wanneer je borstvoeding geeft. Dat betekent dus ook dat jouw baby via de moedermelk bepaalde voedingsstoffen kan binnenkrijgen waar het lichaampje nog niet zo blij mee is en daar dus ook slecht op reageert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sterke kruiden en cafeïne. Erachter komen of de krampjes van jouw baby aan jouw voeding liggen? Varieer jouw voeding en kijk hoe jouw baby reageert op deze verschillende voedingsproducten die hij of zij via de moedermelk binnenkrijgt.
- Consistent voedingsschema
Wissel jij nog wel eens met de tijdstippen waarop je jouw baby voedt of het aantal keren dat je jouw baby voedt? Dat kun je het liefst vermijden. Stabiliteit en consistentie in de momenten waarop je je baby voedt, net zoals het aantal keren dat je je baby voedt is enorm belangrijk. Wanneer je hiermee wisselt, vraag je de darmpjes van jouw mini om zich iedere keer opnieuw aan te passen aan een nieuw voedingsschema. En dat kan helaas voor krampjes zorgen.
- Flesvoeding: zo weinig mogelijk lucht in het speentje van de fles
Wanneer jouw baby heerlijke flesvoeding krijgt, kan het wel eens gebeuren dat jouw baby behoorlijk wat lucht inslikt, en dat is niet bepaald fijn. Hoe je kunt voorkomen dat er veel lucht in het speentje van de fles blijft zitten? Door het flesje niet te hard op en neer te schudden voordat je het aan je baby geeft en door ervoor te zorgen dat het speentje van de fles tijdens het drinken volledig gevuld is met flesvoeding. Hiermee zul je jouw baby zeker helpen om minder lucht in te slikken, en dat is een opluchting ;)
- Rustig drinken
Of je baby nou aan de borst of de fles drinkt, je hebt het waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je baby erg gulzig drinkt. Begrijpelijk, want we hebben allemaal wel eens reuzehonger ;) Op het moment zelf lijkt het heerlijk voor jouw baby, maar al snel genoeg zal dat veranderen. Want: krampjes. Om dit te voorkomen kun je je baby voorafgaand aan het voeden zijn of haar fopspeentje geven. Laat hem of haar hier enkele minuten op zuigen. Dan zal het grootste gedeelte van de zuigkracht al opgebruikt zijn. Met inderdaad als resultaat dat jouw mini wat rustiger zal drinken, waardoor de voeding geleidelijk in het maagje en in de darmen zal terecht komen. Even pauzeren tussen het voeden is ook de moeite waard om te proberen!
- Flesspeen met kleine opening
Een andere manier om te voorkomen dat jouw mini het volledige flesje te snel leegdrinkt, is door een flesspeentje met een kleine opening te kopen. Dit zal ervoor zorgen dat jouw baby er wat langer over doet om het flesje helemaal leeg te drinken, waar zijn of haar darmpjes alleen maar blij mee zullen zijn ;)
- Warm badje of kersenpitzakje
Is het al te laat en schreeuwt jouw mini de hele boel bij elkaar? Vul dan het babybadje met warm water (maar niet te warm) en probeer jouw mini hiermee te kalmeren. Een warm kersenpitzakje op het buikje leggen kan ook voor verlichting zorgen. Waar warmte toch allemaal goed voor kan zijn, hè?
- Masseren
Het masseren van de zere plek kan ook helpen om de krampjes wat te verlichten. Zorg ervoor dat je warme handen hebt en beweeg je handen dan over de buik van jouw mini in kleine cirkeltjes, liefst met de klok mee. Dit kun je op de blote huid van jouw mini doen, maar ook prima wanneer hij of zij nog een laagje kleding aan heeft.
- Bewegen
Wanneer je baby erg veel last heeft van krampjes kun je proberen om fietsbewegingen (ronddraaiende bewegingen) met de beentjes van jouw mini te maken. Dit zal de buikspieren helpen om te ontspannen, waardoor de krampjes wat zullen verminderen.
Oh ja, nu we het toch over bewegen hebben: een wandeling maken met jouw mini in een draagzak of een ritje met de auto kunnen jouw baby ook helpen om te kalmeren en ontspannen. Ja, ze zeggen niet voor niets dat wiegende bewegingen een troostende werking hebben ;)
- Tegendruk op buikje
Het uitoefenen van lichte tegendruk op het buikje kan helpen om de krampjes te verminderen. Probeer jouw mini eens met zijn of haar buikje op jouw onderarm te leggen in een zogenaamde ‘vliegtuighouding’. Lekker dicht bij mama, dat zal vast een kalmerende werking hebben!
- Zoutoplossing bij verkouden baby
Is jouw baby verkouden en heeft hij of zij veel last van krampjes? Gebruik dan enkele minuten voor het voeden een zoutoplossing (of een neusspray wanneer een zoutoplossing niet lijkt te helpen) in het neusje van jouw mini. Deze zoutoplossing zal ervoor zorgen dat jouw baby wat vrijer kan ademen, wat alleen maar aangenaam is tijdens het eten.