Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten?

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten?

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten?

Een stukje chocolade ’s avonds op de bank...

tiramisu als dessert en een ijsje op warme zomerdagen. Je hield voor je zwangerschap al van zoetigheden, maar nu je zwanger bent nog meer. Want: food cravings. En het vraagt natuurlijk héél veel zelfbeheersing om niet toe te geven aan deze zoete verlangens. Maar, nu je zwanger bent, verandert er heel wat in the food department. Allemaal om de baby, maar ook jezelf tijdens de zwangerschap te beschermen. Wanneer je in de supermarkt staat te staren naar de schappen stel je jezelf waarschijnlijk vaak genoeg de vraag welke van deze zoete lekkernijen jij tijdens je zwangerschap veilig kan eten, en welke je negen maanden even moet missen. Wij hebben 6 geliefde zoetigheden geselecteerd en uitgezocht of je deze wel of niet mag eten tijdens jouw zwangerschap. Bon appétit!

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten?

#1 Chocolade

Dit klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren: je hoeft chocolade tijdens je zwangerschap niet volledig te skippen. Niet volledig, tenminste. Want té veel chocolade eten kan wel negatieve gevolgen hebben. Chocolade bevat namelijk cafeïne. Wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je last krijgen van klachten zoals hoofdpijn en rusteloosheid. Bovendien kan het de groei van het embryo in de weg zitten, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een te laag geboortegewicht. Een overmaat aan cafeïne kan het risico op een miskraam of vroeggeboorte ook verhogen.

Daarnaast bevat chocolade ook veel suiker en vet (no surprise there), wat niet goed voor je is. Misschien vraag je je ook wel af welke chocolade je het beste kunt eten tijdens je zwangerschap. Pure chocolade is dan de beste optie, aangezien hier de meeste ‘gezonde’ stoffen in zitten. Denk aan dopamine, endorfine, magnesium, ijzer en antioxidanten. Hier zit helaas ook een ‘maar’ aan vast, aangezien pure chocolade wel de chocoladesoort is met de grootste hoeveelheid cafeïne. Let dus bij het eten van pure chocolade erop dat je via andere voedingsproducten niet te veel (of helemaal geen) cafeïne binnenkrijgt. Dus: chocolade volledig laten liggen hoeft niet, maar wel eten met mate. Misschien is het een idee om een klein stukje chocolade te eten wanneer jij eens in de zoveel tijd weg zwijmelt bij een heerlijke romcom?

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten? - Tiramisu

#2 Tiramisu

Dacht je erover na om tiramisu als nagerecht te serveren voor dat ene diner? Dat mag, mits je een tiramisu serveert die alcoholvrij is en niet gemaakt is van rauw ei. Iedereen weet dat je tijdens de zwangerschap even afstand moet doen van alcohol, en dit is natuurlijk niet anders voor alcohol in tiramisu. Alcohol tijdens de zwangerschap kan namelijk leiden tot een miskraam, het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), een baby met een te laag geboortegewicht, hersenschade en aangeboren gezichtsafwijkingen. Zelfs een beetje alcohol kan al fataal zijn, dus laat die wijntjes en cocktails absoluut even staan.

Rauw ei tijdens de zwangerschap kan ook gevaarlijk zijn, omdat het de listeria bacterie kan bevatten. Dit verhoogt het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Naast de listeria bacterie kan rauw ei ook de salmonellabacterie bevatten, die tot koorts en diarree kan leiden. Uitdroging door diarree en hoge koorts vormen gevaren voor jouw baby. Over het algemeen bevat de tiramisu die je in de supermarkt kunt kopen geen rauw ei, maar gepasteuriseerd ei. Dit is verhit, en bevat daarom geen bacteriën. Check de verpakking van tiramisu altijd even om dit zeker te weten. Tiramisu bevat ook mascarpone, hetgeen je veilig kunt eten tijdens je zwangerschap. De melk in mascarpone is namelijk gepasteuriseerd.

Koffie is een ander ingrediënt van tiramisu. Ook hier moet weer een kanttekening bij geplaatst worden, want een teveel aan cafeïne kan gevaarlijk zijn. Artsen raden aan om maximaal 2 kopjes koffie per dag te drinken als je zwanger bent. Meestal bevat tiramisu voor 4 tot 6 personen 1 à 2 kopjes koffie. Omgerekend naar één portie tiramisu betekent het dus dat jij met deze hoeveelheid cafeïne altijd safe zit.

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten? - Cheesecake

#3 Cheesecake

Zin in een stuk cheesecake? Goed nieuws, want dat kun je veilig eten tijdens jouw zwangerschap, mits de cheesecake gebakken is. Daarnaast mag de cheesecake ook geen rauwe eieren bevatten, en geen kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwe eieren kunnen de listeria bacterie en de salmonellabacterie met zich meedragen. Dit wil je natuurlijk vermijden vanwege de negatieve gevolgen voor jouw baby, zoals hierboven uitgelegd.

Daarnaast worden sommige kaassoorten gemaakt van rauwe melk, hetgeen ook weer bacteriën met zich mee kan dragen, waaronder de listeria bacterie. Geruststellend om te weten is dat cheesecake meestal gemaakt wordt van roomkaas, hetgeen een kaassoort is die je veilig kunt eten tijdens je zwangerschap. De roomkaas die gebruikt wordt voor de cheesecake wordt ook nog eens gepasteuriseerd. Na het verhitten van de roomkaas zijn alle mogelijke bacteriën dus gedood. Geniet dus gerust van een heerlijk stukje cheesecake!

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten? - Drop

#4 Drop

De kans is groot dat je als inwoner van Nederland dol bent op drop en het regelmatig eet. In dit geval is er goed en slecht nieuws: je mag drop blijven eten tijdens je zwangerschap, maar met een maximum van 2 tot 3 dropjes per dag. Sla dus niet meteen meerdere zakken drop in bij de supermarkt. Die drop proeverij stel je maar even uit tot na de zwangerschap.

Heb jij in de eerste helft van je zwangerschap last van een lage bloeddruk, en daardoor ook duizeligheid en vermoeidheid? Dan ben je misschien wel geneigd om naar de zak met dropjes te grijpen. Dat mag zeker, maar wel met een maximum van 3 dropjes per dag. Heb jij last van een hoge bloeddruk? Laat drop dan even staan, want drop maakt het helaas alleen maar erger. Een hoge bloeddruk kan leiden tot een zwangerschapsvergiftiging, hetgeen je ook weer wilt vermijden.

Bovendien is het zo dat de placenta enzymen bevat die de ongeboren baby tegen een overmaat aan stresshormonen beschermen. Wanneer jij te veel drop eet, vermindert deze bescherming. Hierdoor komt jouw baby in aanraking met grote hoeveelheden stresshormonen, hetgeen gevaarlijk is. Even oppassen dus!

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten? - Kruidnoten

#5 Kruidnoten en pepernoten

Ze liggen tegenwoordig al ruim voor Sinterklaas in de schappen: kruidnoten en pepernoten. Zijn kruid- en pepernoten jouw guilty pleasure? Dan kan ik je geruststellen, want je mag ze gewoon blijven eten tijdens jouw zwangerschap. Eet ze wel met mate, want kruid- en pepernoten bevatten kaneel, waar je mee moet oppassen tijdens jouw zwangerschap. Kaneel bevat namelijk de smaakstof coumarine, hetgeen gevaarlijk kan zijn voor jouw ongeboren baby. Een teveel aan coumarine kan tot leverschade leiden, en bloedstolling remmen. Maar hoeveel peper- en kruidnoten kun jij dan veilig eten? Dat hangt af van jouw lichaamsgewicht. Simpel gezegd, om jou een uitgebreid wiskundig sommetje te besparen, mag je (indien producenten zich aan de opgestelde coumarine-regels houden) per kg aan lichaamsgewicht 2 gram pepernoten. Weeg jij 60 kg? Dan mag jij genieten van 120 gram pepernoten. Naast peper-en kruidnoten bevatten ontbijtgranen, ontbijtkoek, bakkerijproducten en speculaas ook coumarine. Denk hier dus aan wanneer jij beslist om een zak pepernoten open te trekken!

Snoepen tijdens de zwangerschap: wat mag je eten? - IJsje

#6 IJs

Toe aan wat verfrissing op een warme dag? Als zwangere mag jij ook genieten van een heerlijk ijsje. Schepijs, softijs, waterijs en sorbet, je kunt het allemaal veilig eten tijdens je zwangerschap. Oh ja, het spreekt natuurlijk voor zich dat je ijs met alcohol, zoals limoncello-ijs, tijdelijk moet overslaan.

Vooral bij het eten van softijs tijdens de zwangerschap worden er vaker vraagtekens gesteld. Je zou er namelijk sneller een voedselinfectie van kunnen oplopen, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Natuurlijk is hygiëne bij het maken en serveren van ijs erg belangrijk. In Nederland hoef je je daar over het algemeen niet zo’n zorgen over te maken. Twijfel je toch? Sla dat softijsje dan toch maar over.