LaLieLoe - Born to be Wild
Pijnlijke borsten: wat helpt?

Pijnlijke borsten: wat helpt?

Pijnlijke borsten: wat helpt?

Je borsten veranderen

Zwangerschap: een periode van veel veranderingen, zowel in je levensstijl als in je lichaam. Dan hebben we het natuurlijk over een groeiende baarmoeder, en het feit dat je er een nieuw orgaan bij krijgt (en wijntjes even moet laten staan). Maar daarnaast gaan je borsten ook een heuse transformatie door tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen in je lichaam brengen vaak ook zwangerschapskwaaltjes met zich mee - zucht. Zo hebben veel vrouwen al vroeg in de zwangerschap last van gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. Het willen uitschreeuwen van de pijn bij aanraking van je borsten? Het worstelen bij het aantrekken van (aansluitende) kleding? Jep, voor vele mommies to be met pijnlijke borsten zullen dit herkenbare scenario’s zijn.

Laat Google voor een keer links liggen, en scroll naar beneden om antwoord te krijgen op de volgende vragen: wat is de oorzaak van dit zwangerschapskwaaltje, en bestaan er manieren om de pijn te verzachten?

Gevoelige en pijnlijke borsten

Je dacht negen maanden lang volledig van die ellendige menstruatie en bijbehorende kwaaltjes af te zijn tijdens je zwangerschap, maar dit is helaas niet helemaal waar. Herinner je je de pijn en het vervelende gevoel in je borsten nog die je de dagen voor je menstruatie voelt? Jep, die kun je tijdens je zwangerschap ook ervaren, doordat de klieren in je borsten opzwellen en je borsten zwaarder kunnen aanvoelen. Alleen zal deze pijn tijdens je zwangerschap erger zijn. Al vanaf de derde of vierde week van je zwangerschap kun je gevoelige en pijnlijke borsten aan het lijstje (lees: waslijst) met zwangerschapskwaaltjes toevoegen.

Aangezien het één van de allereerste kwaaltjes kan zijn waar je last van hebt tijdens je zwangerschap, vormt het voor veel vrouwen de reden om een zwangerschapstest te doen. Maar wees getroost, want in de meeste gevallen zal dit kwaaltje na het eerste trimester van het toneel verdwijnen.

De oorzaak van gevoelige en pijnlijke borsten

Een gelijkenis tussen gevoelige en pijnlijke borsten en andere zwangerschapskwaaltjes is dat het een manier voor het lichaam vormt om zichzelf voor te bereiden op de bevalling of het moederschap. In dit geval worden jouw borsten voorbereid om borstvoeding te kunnen geven. Best speciaal hoe het lichaam dit zelf regelt, toch?

Maar wat vormt de oorzaak van gevoelige en pijnlijke borsten? Once again, geef zwangerschapshormonen de schuld van dit kwaaltje (want je wilt natuurlijk iets of iemand de schuld geven van de pijntjes tijdens je zwangerschap). De hormonen oestrogeen en progesteron nemen toe tijdens jouw zwangerschap, waardoor de melkklieren in jouw borsten groeien. Ook neemt het aantal melkkanalen en melkproducerende cellen toe.

Daarnaast vormt een verhoogde bloedtoevoer naar de borsten een oorzaak van dit kwaaltje. Dit houdt in dat het weefsel rondom de melkklieren opgevuld wordt met bloed en vocht, om de omringende cellen te kunnen voeden. Het steeds groter wordende weefsel prikkelt de zenuwen, waardoor de pijn ontstaat. Verder krijg je te maken met een gespannen huid op de borsten vanwege de zwelling, wat ook pijn kan veroorzaken. Ai!

Manieren om de pijn in de borsten te verlichten

Ben jij die gevoelige en pijnlijke borsten helemaal zat? Neem onderstaand lijstje helemaal door om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken!

  • Ondersteunende en zachte zwangerschapsbeha’s: Deze tip zag je waarschijnlijk al aankomen, en is dan ook volledig terecht. Goede zwangerschapsbeha’s zijn simpelweg onmisbaar. Tijdens de zwangerschap kunnen je borsten alle ondersteuning gebruiken die ze kunnen krijgen. Het is belangrijk om erop te letten dat je een beha zonder beugels draagt, aangezien beugels tegen de melkkanalen kunnen drukken. Daarnaast is een zachte stof ook een must. Hierdoor zitten zwangerschapsbeha’s fijner en zullen ze minder tegen je huid schuren. Een ruwe stof kan de pijn daarentegen verergeren – je vijand dus! Ook zijn veel zwangerschapsbeha’s voorzien van de mogelijkheid om met jouw borsten mee te groeien tijdens de zwangerschap. Daar wordt jouw portemonnee blij van!
  • Juiste behamaat: Laat je borstmaat tijdens je zwangerschap om de paar maanden opnieuw opmeten, aangezien je borsten tijdens je zwangerschap kunnen groeien. En niets is zo vervelend als een beha dragen die eigenlijk niet meer past, en daardoor misschien wel knelt.
  • Koud kompres: De kou zou kunnen helpen wanneer je last hebt van pijnlijke en gevoelige borsten. Wikkel een koud kompres in een handdoek en leg dit op de pijnlijke plek.
  • Warme douche, warm kompres of warme kruik: Het omgekeerde zou ook verlichting kunnen bieden bij gevoelige of pijnlijke borsten. Neem een warme douche, wikkel een warm kompres in een handdoek of leg een warme kruik tegen de gevoelige plek.
  • Insmeren met bodylotion: Smeer de gevoelige plekken in met een parfumvrije bodylotion. Dit is een goede manier om de huid soepel te houden, en het vervelende gevoel te verminderen.
  • Draag ’s nachts een sportbeha: Heb jij ’s nachts tijdens het slapengaan ook last van pijnlijke of gevoelige borsten? Probeer dan eens een zachte sportbeha tijdens het slapen te dragen. Dit zou ook ondersteuning kunnen bieden en de pijn kunnen verlichten.
  • Masseren: Dit is er geen om te proberen op de piek van je pijn, maar bij milde pijn kan het masseren van de pijnlijke plekken wellicht verlichting bieden.

Andere veranderingen van je borsten tijdens de zwangerschap

Naast het vervelende en soms zelfs pijnlijke gevoel in je borsten tijdens de zwangerschap, kunnen je borsten nog wat andere veranderingen doormaken. Ja, zó veel verandert er in je lichaam tijdens de zwangerschap!

Groeiende borsten

Vanaf de zesde week van de zwangerschap kunnen je borsten groeien. Aan het einde van de zwangerschap zou je kunnen merken dat jouw borsten twee cupmaten gegroeid zijn. Dit laat maar weer eens zien dat het belangrijk is om je borstmaat tijdens de zwangerschap regelmatig te laten opmeten!

Tepels

Tijdens de zwangerschap zul je ook merken dat jouw tepels donkerder en groter worden, en dat ze wat meer uitsteken. En dit heeft allemaal natuurlijk een functie! Het zorgt er namelijk voor dat het geven van borstvoeding wat eenvoudiger zal verlopen (hallelujah), aangezien jouw baby beter zal zien waar hij of zij naartoe moet happen.

Lekkende borsten

Daarnaast kun je last hebben van lekkende borsten. Dit is niets meer dan de eerste moedermelk, ook wel colostrum genoemd, die uit je borsten komt. Het heeft een gelige kleur, en zit vol antistoffen. Ook dit is voor jouw lichaam weer een manier om jouw borsten voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Zelfs al vanaf de derde maand van de zwangerschap gaan de melkklieren van start met het maken van de moedermelk. Wil jij die twee natte vlekken op jouw t-shirt (en dus ook de schaamte en awkwardness die hierbij komt kijken) voorkomen? Draag dan zoogcompressen in jouw beha!

Zichtbare aderen

Ook kunnen de aderen in jouw borsten beter zichtbaar zijn tijdens de zwangerschap. De reden hiervoor is dat jouw lichaam meer bloed dan normaal aanmaakt, en dat je aderen zich dichter bij het huidoppervlak dan voor de zwangerschap bevinden. Verder zullen jouw aderen zich uitzetten, wat hun zichtbaarheid ook nog eens vergroot.