Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Pijnbestrijding: wat zijn mijn opties?

Pijnbestrijding: wat zijn mijn opties?

Pijnbestrijding: wat zijn mijn opties?

Heb jij het derde trimester van je zwangerschap bereikt? Dan is het een goed idee om al eens na te denken over pijnbestrijding tijdens de bevalling. Sommige vrouwen willen het liefst volledig natuurlijk bevallen en ieder moment van de bevalling heel bewust meemaken, terwijl anderen de pijn graag wat willen verlichten. Natuurlijk bestaat er geen goede of foute keuze. Trek je ook zeker niets aan van de meningen in je omgeving. Dat kan soms misschien lastig zijn, aangezien die ene tante haar mening graag doordrukt, en jouw collega altijd denkt dat ze gelijk heeft ;) Hoe dan ook, wanneer je kiest voor pijnbestrijding zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij sommige alleen een optie zijn bij een ziekenhuis-bevalling. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees dan snel verder, want wij hebben de verschillende soorten pijnbestrijding voor jullie op een rijtje gezet!

Pijnbestrijding bij een thuisbevalling

Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen, zijn heel wat pijnbestrijdingsmiddelen helaas geen optie meer. De reden hiervoor is dat er geen medisch expert aanwezig is die de bevoegdheid heeft om deze middelen toe te dienen en om eventuele bijwerkingen te herkennen. Toch zijn er heel wat andere – natuurlijke en alternatieve - manieren om de pijn bij een thuisbevalling te verlichten.

Ademhaling

Heb jij een of meerdere zwangerschapscursussen gevolgd? Dan heb je vast geleerd dat het tijdens de bevalling enorm belangrijk is om op je ademhaling te letten. Wanneer je rustig in- en uitademt, krijgt de baarmoeder voldoende zuurstof. Hierdoor kan jouw baarmoeder eenvoudiger samentrekken en zal de pijn van de weeën minder zijn. Bovendien voorkom je hyperventilatie door rustig adem te halen. De bevalling is al intens genoeg, en hyperventilatie kun je daar zeker niet bij gebruiken. Probeer je te ontspannen, denk aan het moment dat je je baby in je armen zult houden en het belangrijkste: breathe in, breathe out.

Warmte

Haal de kruik of de kersenpittenzak voor de bevalling maar al uit die stoffige kast, want warmte kan een fijne pijnstiller tijdens de bevalling zijn. Leg een warme kruik of kersenpittenzak tegen je onderrug of buik, aangezien dit de pijn kan verlichten. Een warme douche kan ook fijn zijn, omdat warmte helpt bij het ontspannen van je spieren. Heat to the rescue, dus!

Andere houding aannemen

Wanneer je aan een bevalhouding denkt, komt het beeld van een vrouw die op haar rug ligt waarschijnlijk meteen in je op. Toch zijn er zó veel andere houdingen die je kunt aannemen tijdens de bevalling, en die door het merendeel van de vrouwen zelfs als minder pijnlijk ervaren worden. Zo vinden veel vrouwen het fijn om voorover te buigen tijdens de bevalling, aangezien dit meer ruimte biedt. Een staande bevalhouding, hoe gek het misschien ook klinkt, kan comfortabel zijn. Onthoud in ieder geval dat het jóuw bevalling is, en dat jij je dus prettig moet voelen bij de houding waarin je bevalt!

TENS-therapie

TENS, de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, is ook een effectieve vorm van pijnbestrijding die je bij een thuisbevalling kunt toepassen. Hiervoor gebruik je een klein apparaatje, dat vier elektrodes heeft die je op je rug plaatst. Doordat dit apparaatje kleine stroomstootjes geeft, worden de pijnprikkels van de weeën tegengehouden en zul je de pijn van de weeën ook minder voelen. Maak je geen zorgen over de veiligheid van dit apparaatje voor jouw baby, want het heeft geen schadelijke gevolgen voor jouw mini. En voor jou trouwens ook niet, aangezien het je alleen maar zal helpen tijdens de bevalling!

Doula

De aanwezigheid van een doula, ook wel een geboortecoach genoemd, kan ook fijn zijn bij een thuisbevalling. Een doula is geen medisch expert, maar het is een vrouw die jou op emotioneel en fysiek vlak zal ondersteunen tijdens en na de zwangerschap, en ook tijdens de bevalling. Net dat beetje extra moed nodig tijdens de bevalling? Daar is een doula voor. Een massage nodig tijdens je bevalling om je spieren wat extra te ontspannen en zo de pijn wat te verlichten? Ook daar is je doula voor! Een doula zal geen moment van je wijken tijdens de bevalling, en die onafgebroken steun zul jij ongetwijfeld als enorm fijn ervaren. Dit is trouwens geen fabeltje, aangezien het ‘doula effect’ heus bestaat: vrouwen die onafgebroken begeleid worden tijdens hun bevalling ervaren de bevalling als prettiger en minder pijnlijk dan vrouwen die niet continu begeleid worden. Misschien toch maar op zoek gaan naar een doula? ;)

Pijnbestrijding bij een ziekenhuisbevalling

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, kunnen er verschillende soorten medicatie toegepast worden als vorm van pijnbestrijding. Natuurlijk zijn de bovenstaande vormen van natuurlijke en alternatieve pijnbestrijding nog steeds opties als je hier enthousiast over bent ;)

Ruggenprik

De meest bekende vorm van pijnbestrijding bij een bevalling is de ruggenprik. Wanneer jouw bevalling een vaginale bevalling is, zal er een epidurale ruggenprik gegeven worden. De anesthesioloog zal via een prik in de onderrug een dun slangetje aanbrengen, dat gebruikt wordt om het medicijn toe te dienen. Wanneer je kiest voor een epidurale ruggenprik zul je de pijn van de weeën niet meer voelen – hallelujah. Een mogelijk nadeel is dat de persfase wat langer kan duren omdat de weeën niet krachtig genoeg zijn door de ruggenprik. Daarom kan de ruggenprik gecombineerd worden met medicijnen die de weeën juist op gang brengen.

Wanneer jouw baby via een keizersnede geboren wordt, kun je kiezen voor spinale anesthesie. Dit betekent dat je je onderlichaam helemaal niet meer kunt bewegen, in tegenstelling tot bij een epidurale ruggenprik.

Pethidine

Een andere vorm van pijnbestrijding bij een ziekenhuisbevalling is pethidine. Deze stof werkt min of meer hetzelfde als morfine, en wordt via een injectie toegediend. Dit spuitje kan zowel in je bovenbeen als bil gezet worden. Wanneer je voor pethidine kiest, zal de ontsluitingsfase wat sneller verlopen. Ook deze vorm van pijnbestrijding heeft zijn nadelen, waaronder een slaperig gevoel. Wil jij de bevalling bewust meemaken? Dan kun je liever voor een andere vorm van pijnbestrijding kiezen. Daarnaast moet jouw ongeboren baby ook gezond genoeg zijn als je voor pethidine tijdens de bevalling wilt kiezen, aangezien dit stofje jouw baby zal bereiken via de placenta.

Remifentanil

Weer een vorm van pijnbestrijding met zo’n ingewikkelde naam. Het toedienen van dit medicijn is daarentegen wél eenvoudig. Remifentanil is nog krachtiger dan pethidine, en wordt via een infuus in je arm toegediend. Op dit infuus zit een pompje aangesloten, waardoor jij zelf met een druk op de knop deze pijnstiller bij jezelf kunt toedienen. Komt er weer een heftige wee aan? Dan druk je op de knop en probeer je de wee met remifentanil beter op te vangen. Ook bij deze vorm van pijnbestrijding kun je helaas een slaperig gevoel krijgen. Daarnaast zijn misselijkheid en moeite met ademhalen andere mogelijke bijwerkingen van dit medicijn.

Lachgas

Het klinkt misschien hilarisch , maar lachgas kan tegenwoordig in de meeste ziekenhuizen ook ingezet worden als vorm van pijnbestrijding. Dit adem je in aan de hand van een mond- en neusmaskertje. Voel je dat een heftige wee eraan komt? Dan zet je het maskertje op. Zodra de wee voorbij is, zet je het maskertje weer af en stopt de toediening van het lachgas. Het pijnstillende effect van lachgas is niet heel sterk, maar wanneer de overige opties van pijnbestrijding je afschrikken is het misschien het proberen waard!

Nog niet zeker van jouw keuze? Geen zorgen, je hoeft dit nooit van tevoren te bepalen. Het kan zeker helpen om je al goed in te lezen en de voor- en nadelen te weten, maar uiteindelijk kun je een bevalling nooit voorspellen en mag je altijd op het moment mogen kiezen.