Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
8x wat niemand je vertelt over de bevalling

8x wat niemand je vertelt over de bevalling

8x wat niemand je vertelt over de bevalling

Wanneer een bevalling in series of films te zien is, krijg je vaak het volgende scenario te zien: de zwangere perst een aantal keer en de bevalling zit er al op! Oh ja, niet te vergeten: de haardos van mama zit ook nog picture perfect, net zoals haar make-up. Dit klinkt natuurlijk als een droom, maar kan in de werkelijkheid enorm verschillen. Er zijn een aantal zaken die je in films en series niet voorbij ziet komen, en die in gesprekken met mede mommies meestal ook niet besproken worden. We durven te wedden dat je deze facts wel graag wilt weten. Daarom verbreken wij het taboe en wijden wij een volledige blog aan deze facts!

1. Ontlasting

Poepen tijdens de bevalling een nachtmerrie? Dat begrijpen we heus wel, maar het kan helaas toch voorkomen. Dit komt doordat er heel wat druk op je darmen kan komen te staan tijdens de persfase. Het kan ook juist een teken zijn dat de bevalling er bijna op zit, omdat het hoofdje van jouw mini de ontlasting naar buiten drukt. Het klinkt niet smakelijk, maar het is zeker geen wereldwonder. Verloskundigen hebben het vaker meegemaakt, en wanneer het gebeurt zullen ze het ook direct weghalen waardoor je het zelf waarschijnlijk niet eens merkt. Weer een reden waarom je verloskundigen zou moeten prijzen voor hun geweldige werk ;)

2. Moedergevoelens

Er wordt vaak gedacht dat het moederinstinct en de moederliefde samen met jouw baby geboren worden, maar dit kan soms nog wat tijd vragen. Maak je zeker geen zorgen wanneer je deze moedergevoelens niet vanaf het eerste moment hebt. Misschien verloopt de bevalling wat zwaarder dan gedacht, wat hieraan kan bijdragen. Daarnaast markeert de geboorte van jouw mini de start van een nieuwe fase in je leven, en dat kan even wennen zijn. Je zult merken dat deze moederliefde vanzelf komt en groeit. Merk je weken na de bevalling nog steeds dat een gevoel van somberheid je overschaduwt? Aarzel dan niet om hulp te zoeken, aangezien dit een teken van een postnatale depressie kan zijn.

3. Knippen en scheuren

Dit hoor je waarschijnlijk niet graag, maar knippen en scheuren komen vaker voor dan je denkt. Zo zijn er al heel wat vrouwen die een knipje krijgen om de vagina wat te vergroten tijdens de bevalling. Dit maakt het voor de baby makkelijker om naar buiten te komen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je waarschijnlijk minder snel zal scheuren. Mocht dit toch gebeuren, dan is de kans groot dat je gehecht wordt. Een kwestie van even borduren. Er zijn leukere en pijnlozere dingen, maar als je naar de geweldige schat in je armen kijkt is het het sowieso allemaal waard!

4. Bloedingen

Schrik niet, maar tot maar liefst zes weken na de bevalling kun je nog bloedingen hebben. Dit is eigenlijk helemaal niet zo gek, aangezien jouw baarmoeder opgeschoond moet worden nu die kleine daar niet meer woont. Je kunt deze bloedingen met een menstruatie vergelijken – die heb je zéker als kiespijn gemist - die steeds minder heftig wordt. Maar goed, kraamverband is dus zeer zeker welkom. Ben je inmiddels een tijdje geleden bevallen en heb je nog steeds last van bloedingen, of zijn de bloedingen enorm heftig? Dan kan het zeker geen kwaad om de huisarts hiervan op de hoogte te stellen.

5. Meer zweten

Iets wat je op tijd al ruim kunt inslaan, is deo. Hamsteren maar. Want zweten zul je waarschijnlijk wel in de periode na de bevalling. In grotere hoeveelheden dan je gewend bent. Dit heeft ermee te maken dat jouw lichaam tijdens de zwangerschap veel vocht vasthoudt. Ongetwijfeld weet je wat we bedoelen met die opgezwollen enkels en handen. En dat vocht moet na de bevalling ook weer wijken. Helaas betekent dat wel dat je van kwaaltje – vochtophoping – naar kwaaltje – zweten – overgaat. Balen. Maar onthoud dat je niet de enige bent, aangezien veel mama’s jou hierin zijn voorgegaan en ook nog zullen volgen!

6. Borstvoeding geven

De momenten waarop je borstvoeding geeft zijn natuurlijk ontzettend waardevol en mooi, maar hiermee starten is niet voor iedereen even eenvoudig. Sommige moeders ervaren de eerste keren borstvoeding geven als pijnlijk. Waarschijnlijk is het een kwestie van wennen, maar als de pijn blijft aanhouden is het een goed idee om jouw kraamhulp hierover in te lichten. Daarnaast is borstvoeding geven niet iets wat je alleen doet, jouw baby maakt hier ook deel van uit! In het begin zullen jullie nog even aan elkaar moeten wennen, en moeten uitvinden wat jullie beiden prettig vinden. Geef niet te snel op, want dit heeft vaak even tijd nodig. Wees daarentegen ook niet te streng voor jezelf. Wanneer het borstvoeding geven na een tijdje nog steeds een uitdaging blijft, is het zeker geen ramp om te stoppen. Borstvoeding geven is zeker geen must. Het allerbelangrijkste is dat jij je hier happy bij voelt!

7. Placenta

Yes, jullie kleine wondertje is geboren! Tijd voor een feestje dus. Nou, nog niet helemaal. De volgende klus voor jou bestaat namelijk uit het ‘bevallen’ van de placenta. Ja, die moet er inderdaad ook nog even uit. Voel je de weeën na een paar minuten weer opkomen? Dan kun je de placenta er zelf uitpersen. Wanneer dit niet gebeurt, kun je een spuitje met het hormoon oxytocine krijgen. Dit hormoon stimuleert het samentrekken van je baarmoeder, waardoor de placenta alsnog je lichaam verlaat. En ja, wat je dan te zien krijgt wanneer die placenta eruit is, is niet al te smakelijk. Ach ja, je hebt gelukkig iets anders om je op te focussen ;)

8. Verveling

Het klinkt misschien gek, maar de verveling kan toeslaan tijdens een bevalling. Een bevalling kan namelijk ook erg lang duren – in tegenstelling tot wat je altijd in films en series ziet. Laat je dus door niemand aanpraten dat je je telefoon er niet bij zou moeten halen tijdens de bevalling. Even Netflixen, Instagrammen of een aantal Candy Crush levels halen is dus zeker een goed idee. Leidt je misschien ook nog wel even af van al die weeën.