Ouderschapsverlof? Dat is toch voor vrouwen?!
Maar één op de tien vaders gaat op ouderschapsverlof na de geboorte van hun baby, kwam vandaag naar buiten via een rapport van kenniscentrum Rutgers. Aan de werkende papa’s ligt het meestal niet, wel aan hun bazen. Want ouderschapsverlof, dat is toch voor vrouwen?
Dat vrouwen op ouderschapsverlof gaan, staat natuurlijk vast. Daar kan een werknemer lastig omheen. Voor mannen daarentegen blijkt het wat lastiger te zijn. Mannen willen graag de eerste weken betrokken zijn bij de zorg van hun kindje, maar maken nog erg weinig gebruik van verlofregelingen. Dit ondervond kenniscentrum Rutgers en het werd uitgebreid uitgewerkt in het
rapport ‘The State of Dutch Fathers’. Maar hoe kan dat dan? Vaders durven eenvoudigweg niet om ouderschapsverlof te vragen op het werk. Maar elf procent van de vaders maakt gebruik van het verlof, een percentage dat door de jaren heen nauwelijks is veranderd.
Waarom gaan vaders niet op ouderschapsverlof?
Het is niet voor niks dat de mannen hun verlof niet durven aan te kaarten. Het komt namelijk geregeld voor dat een ouderschapsverlof voor mannen wordt afgewezen door een bedrijf. Het staat bekend als iets voor vrouwen, et verlof is te ingewikkeld of het past niet binnen de bedrijfscultuur. Ook ontbreekt het aan positieve voorbeelden, zoals mannelijke leidinggevenden die ook gebruikmaken van ouderschapsverlof. Vaders durven daarom niet op te komen voor hun rechten en vragen niet om verlof; ze zijn bang voor een negatieve reactie. Er moet daarom een cultuuromslag komen in de samenleving, zodat vaders zich vrij voelen om meer betrokken te zijn bij hun pasgeboren baby.
Verschillen per sector
Er zijn al een hoop bedrijven waar het verlof steeds beter wordt geregeld. Denk aan verschillende start-ups, banken, de creatieve sector en gemeentes. Vaders worden hier aangemoedigd om verlof te nemen en ook leidinggevende geven het goede voorbeeld. Bij Microsoft Nederland krijgen nieuwe papa's zelfs zes weken betaald verlof om volop te kunnen geniet van hun wondertje! Andere sectoren maken het de vaders erg lastig om tijd te nemen met de kleine. Neem bijvoorbeeld de stoere mannenwereld in de transportsector. Christiaan Kroon werkt als chauffeur en werkte gemakkelijk zo’n zestig uur per week. Toen zijn kind kwam, wilde hij verlof, met als reactie: “Hoezo ouderschapsverlof? Je hebt toch een vrouw die voor het kind zorgt? De auto moet toch rijden!” Dit liet Kroon weten aan NOS.
“Hoezo ouderschapsverlof? Je hebt toch een vrouw die voor het kind zorgt?"
Het is als vader belangrijk op te komen voor je rechten, ongeacht negatieve reacties. Het ouderschapsverlof is er immers niet voor niks: het is bedoeld om vaders meer tijd te laten doorbrengen met het kind. Dit is super goed voor de band, voor de baby én voor de moeder. Doen dus!
Meer dagen verlof voor mannen
Het aantal dagen ouderschapsverlof voor mannen is per 1 januari uitgebreid van twee naar vijf dagen. Dit is een betaald verlof en mag niet geweigerd worden door de werkgever. Vanaf 1 juli 2020 mogen verse papa’s hun aanvullend vaderschapsverlof inzetten van vijf weken lang tegen zeventig procent van hun salaris. Benieuwd hoe het precies zit?
Lees meer over de nieuwe rechten van de vaders. Bron:
NOS
‘Een geweldige ervaring om mijn ukkie te kunnen zien. Het was erg makkelijk om zelf een echo te maken en de beelden op te slaan. Ik geniet nou nog veel na door de beelden terug te kijken' - Ester Hochs