LaLieLoe - Born to be Wild
Baby in hete auto

Een baby in een hete auto

Een baby in een hete auto

Een baby in een hete auto: zo gevaarlijk!

Nu de hete dagen begonnen zijn, moet je nóg beter op jouw baby letten! Uitdroging en oververhitting: het kan ook jouw baby overkomen! Laat jouw baby absoluut niet achter in de hete auto. Nee, ook geen 2 minuutjes. Want ja, het kan kwaad! En ja, het is super gevaarlijk!

Het gebeurt zeer regelmatig dat er weer een baby’tje oververhit raakt in een hete auto. De gevolgen zijn groot: er zijn genoeg baby’s overleden. Ongetwijfeld heb je dit wel eens voorbij zien komen in het nieuws. In de VS sterven zelfs gemiddeld 37 kinderen per jaar nadat ze worden achtergelaten in een hete auto. Ook in Nederland komt het nog geregeld voor, ondanks alle waarschuwingen. De ouders gaan even naar de supermarkt of even iets afgeven. Maar ‘even’ is al veel te lang, want de temperaturen in een auto lopen snel op en het gevaar is groot!

Hoe snel warmt je auto op?

Je denkt dat het geen kwaad kan. Het is 24 graden buiten, dus gewoon een lekker temperatuurtje. Wat veel mensen zich niet beseffen, is dat een auto extreem snel opwarmt. Binnen een uur is je auto al 31 graden, twee uur later zelfs 36 graden. Kom je na zes uurtjes terug bij je auto, dan kan de temperatuur gestegen zijn tot 50 graden! Niet alleen gevaarlijk voor je baby, maar natuurlijk ook voor jezelf! Hoe snel een auto precies opwarmt is afhankelijk van de temperatuur buiten, of de auto recht in de zon staat en welke kleur de auto heeft. Een raampje open zetten of zonnescherm plaatsen helpt nauwelijks, dus blijft even gevaarlijk!

Je denkt: dit gebeurt mij niet. Maar het kan iedereen gebeuren!

Je baby in een hete auto

Het is super gevaarlijk! Ook al ben je zo terug of ook al blijf je zicht houden op je auto: laat je kind niet achter! Baby’s en kinderen kunnen hun warmte slecht kwijt. Hun lichaamstemperatuur loopt een stuk sneller op dan bij een volwassene en een lichaamstemperatuur van 42 graden kan al dodelijk zijn! De temperatuur van een auto kan in 1 uur tijd 6 graden stijgen, wat doet dit dan in het lichaam van een baby? Het is overigens niet alleen gevaarlijk als je jouw baby alleen achterlaat. Ook als jullie in een hete auto stappen zonder de airco eerst te laten lopen, kan dat al schadelijk zijn. Niet alleen voor je baby, maar ook voor jou! Bij extreme hitte daalt onze energieproductie, voelen we ons minder goed en gaan we minder goed functioneren. Even die airco aangooien dus, en dan pas instappen! Let ook op voor de temperatuur van het dashboard, stuur, metalen en kunststofdelen in je auto. Denk aan gespen, randen van autostoeltjes en de stangen van de hoofdsteunen. Daar kan je kleine zich flink aan verbranden!

Je baby vergeten

Het is soms moeilijk te geloven, maar het gebeurt zeer geregeld dat we ons kind in de auto vergeten. Met onze gedachten zijn we even ergens anders, dus lopen we bijvoorbeeld het huis in en komen er pas een half uur later achter dat we onze baby in de auto vergeten zijn. Je denkt: dit gebeurt me niet. Maar het kan ook jou gebeuren! Zit je met je hoofd ergens anders de laatste tijd en maak je je wel zorgen dat dit je zomaar eens zou kunnen gebeuren? Of is het zelfs al eens voorgekomen? Zet dan bijvoorbeeld je tas naast de Maxi-Cosi. Daar zit immers je sleutel in.

Wat gebeurt er met je kind?

Zoals je in het filmpje hiernaast terugziet, doorgaat het kind verschillende fases in de hete auto. 1. Je kind krijgt het warm, raakt in paniek en begint te huilen. 2. Je kind is zo warm, dat hij suf wordt. Het huilen stopt. De temperatuur van het lichaam is te snel gestegen en de warmte niet afgevoerd, met als gevolg een hitteslag. Dit kan al vanaf 39 graden. Wat gebeurt er?
  • Het zweten stopt (dus minder warmte-afvoer)
  • De hartslag stijgt
  • De ademhaling versnelt
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Kans op stuipen
3. Je kindje raakt bewusteloos En de temperatuur in de auto stijgt verder… 4. Het lichaam en organen stoppen ermee 40/41 graden: orgaanschade 42 graden: hersenschade
Dit kan er gebeuren als je jouw kindje achterlaat in de auto!

Eerste zomer met je baby? Lees meer over hoe je jouw baby koel kan houden!