Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
A chi assomiglierà il tuo figlio. Al papà o alla mamma?

Papa of mama: op wie gaat jouw baby lijken?

Papa of mama: op wie gaat jouw baby lijken?

De looks van papa of mama: op wie gaat jouw baby lijken?

Je kan er niks aan doen. Sinds je weet dat een kleintje op komst is, kun je alleen nog maar fantaseren en dagdromen. Krijgt de kleine de looks van jou of jouw partner? Je hoopt op de blonde krulletjes van papa en op jouw grote bruine Bambi ogen. Je brandt van nieuwsgierigheid! Wij helpen je al een beetje op weg.

Baby’s lijken meer op de vader

Een pasgeboren baby lijkt meestal op de vader, zeggen ze. Hoewel het zeker geen vaststaand feit is en wij onze handen er niet voor in het vuur zouden steken dat jouw kleintje binnenkort meer op papa lijkt, zijn er meerdere onderzoeken bekend waaruit dit wel bleek te kloppen. In 1995 werd dit bijvoorbeeld al geconcludeerd na een onderzoek van psychologen van de Universiteit van California. Tot de leeftijd van 1 jaar zouden de baby´s voornamelijk op de vaders lijken. Hoe ouder het kind, hoe minder dit werd. De reden? Een slimme evolutionaire truc, denken de psychologen. Als de baby meer op de vader lijkt, zal papa meer verbinding met zijn baby voelen en weet hij zeker dat het kind van hem is. Op de moeder lijken is minder noodzakelijk. Zij heeft het kind gebaard, dus zal sowieso overspoeld worden door warme moedergevoelens. Goed nieuws dat baby’s vaker op papa lijken! Papa look-a-likes zijn namelijk een stuk gezonder, ondervonden wetenschappers van Universiteit Binghamton (2018). Hoe dit kan? De extra liefde en aandacht die ze hierdoor van papa krijgen!

De oogkleur van je baby

Eén van de belangrijkste uiterlijke kenmerken: de ogen. Hebben jij en je partner beiden bruine ogen en ga jij ervan uit dat jullie kind dit ook krijgt? Dan moeten wij jullie teleurstellen. Het blijft namelijk een grote verrassing welke kleur ogen jullie kleine krijgt. Jullie genen - en daarmee dus ook de ogen van jullie ouders en voorouders - spelen namelijk een grote rol. Had jouw oma felblauwe ogen? Dan zou het dus zomaar kunnen dat jullie kleine dat ook krijgt.

In de biologieles leerde je het al: bruine ogen zijn dominant. Groen is weer dominant over blauw. Maar dit wil niet zeggen dat een stelletje met blauw en bruine ogen, een baby krijgt met bruine ogen. Van beide ouders wordt namelijk één gen doorgegeven. Een ouder met bruine ogen kan dus een gen hebben voor bruine en blauwe ogen. Dit blauwe gen kan worden doorgegeven aan de baby.

Hebben jij en je partner beiden blauwe ogen? Dan is de kans erg groot dat het kindje dit ook krijgt. Voor de rest zul je moeten afwachten. En best lang ook: want pas na ongeveer een jaar ontstaat de definitieve oogkleur van de baby. Ze komen namelijk ter wereld met grijze of blauwe ogen, omdat hun melanocytellen daglicht nodig hebben om een oogkleur te ontwikkelen. So, Patience, my dear.

Baby's die pas na geboorte op hun vader lijken, zijn een stuk gezonder! Hoe dit kan? Door de extra liefde een aandacht die ze hierdoor van papa krijgen.

Het haar van je baby

Had jij vroeger steil lichtblond haar, maar veranderde dit na enkele jaren in donker bruine krullen? Het haar van een baby na de geboorte zegt weinig over hoe het er een paar jaar later uit zal zien. Het haar is erg onvoorspelbaar en genetica speelt een grote rol. Kaal of een volle bos haar? De kans is groter dat je een baby met veel haar krijgt, als je dit zelf ook had. Een blonde kop haar? Ook deze kans is groter als beide ouders blond zijn. De genen die de baby van de ouders erft zijn bepalend. Een soort pigment, de melanine, is verantwoordelijk voor de uiteindelijk haarkleur. Je hebt 2 soorten melanine. 1. Eumelanine: dit gen loopt van blond via donkerblond en bruin naar zwart. Hoe meer eumelanine, hoe donkerder het haar van je baby. Een ouder met zwartharige genen, geeft normaal gesproken zijn zwarte genen door. Het kan echter ook dat per toeval juist de blonde genen worden doorgeven. Zo kan het dus voorkomen dat ouders met donker haar een blond kind verwekken. 2. Phomelanin: dit is het gen voor rood haar en is ondergeschikt aan eumelanine. Dit wil zeggen dat als eumelanine en phomelanin beiden aanwezig zijn, de haarkleur niet rood zal worden. Daar zijn twee rode genen voor nodig. Het is dan ook niet gek dat er minder roodharigen zijn dan de overige haarkleuren (minder dan 2 procent van de bevolking). Hebben beiden ouders rood haar, dan zal de baby dit ook altijd hebben.

De rest van jouw baby

Wat betreft de neus, het lichaam, de oren en de rest van jouw kleine mensje. Ieder mens, dus ook jij en je partner, hebben ongeveer 30.000 genen in jullie lichaam. Bedenk dus maar eens hoeveel combinaties mogelijk zijn voor het kindje. Het karakter of het uiterlijk van de kleine voorspellen is dus erg lastig. Het kan een mix zijn, of twee druppels papa of zelfs sprekend lijken op oma. Maar no worries, je zal sowieso gelijkenissen terug gaan zien in je kindje! Alles over seks tijdens je zwangerschap! Het geslacht van je baby voorspellen, dat doe je zo!