Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Gezin op zomervakantie spelend

Binnenkort op vakantie? Vaccineer je baby tegen mazelen!

Binnenkort op vakantie? Vaccineer je baby tegen mazelen!

De zomer komt aardig dichtbij, dus ook de vakantie, yeah! Maar let wel even op, want er zijn aardig wat landen met verhoogd risico op mazelen. Daarom adviseert het volksgezondheidsinstituut RIVM baby’s vervroegd te laten vaccineren.

Normaal gesproken laat je je baby vaccineren rond de veertien maanden. Op deze leeftijd is de lange termijnbescherming het best. Maar ga jij naar een risicogebied voor mazelen, dan kan het nodig zijn jouw baby al vanaf zes maanden in te enten. De grootste uitbraken binnen Europa zijn op dit moment in Oekraïne en Roemenië. Ook zijn er uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Kleinere uitbraken zijn ook gemeld vanuit Londen en andere Europese gebieden. Ook buiten Europa moet je oppassen met je baby. New York, Venezuela, Brazilië, Colombia en Guyana zijn allemaal risicogebieden. Benieuwd of er op jouw aankomende vakantiebestemming ook melding is van mazelen? Bekijk de BMR-landenlijst.

Vaccinatieadvies mazelen

Op basis van de meldingen heeft het RIVM het vaccinatieadvies aangepast. Zo zijn er gebieden toegevoegd aan de risicolijst. Reis je naar een risicogebied binnen Europa en verblijf je bij lokale bevolking? Dan is het goed om met de arts te overleggen of een vervroegde vaccinatie nodig is. Bij verblijf op camping, in hotel of resort is het niet nodig. Reis je naar New York, bekijk dan of het heerst in het gebied waar jij verblijft. Twijfel je over een gebied, neem dan contact op met je arts.

Mazelen, kan het kwaad?

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Het virus zit in de neus of keel en verspreidt zich via de lucht, door hoesten en niezen. Op een school kan het snel gaan dus, of in een supermarkt, op straat of waar dan ook. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen in Nederland 2 inentingen, met 14 maanden en op 9-jarige leeftijd. Vanaf de veertien maanden is de leeftijd op lange termijnbescherming het best. Laat je jouw kind eerder vaccineren, dan moet de BMR-vaccinatie na de eerste verjaardag herhaald worden. Mazelen kun je alleen oplopen als het virus nog niet hebt gehad of als je niet bent ingeënt. Je krijgt vlekjes, koorts en kunt flink ziek worden. Meestal geneest het gelukkig weer vanzelf, maar in uitzonderlijke gevallen ontstaat er een long- of hersenenontsteking waar je zelfs aan dood kan gaan. Wereldwijd komt mazelen steeds minder voor vanwege de inentingen. Toch stierven er in 2016 ongeveer 90.000 kinderen door het virus.
Ga jij deze zomer voor het eerst op vakantie met de kleine? Zorg dat je goed voorbereid bent! Of ben je nog hoogzwanger en benieuwd hoe jij de hete zomermaanden moet doorkomen?

Op zoek naar inspiratie voor jouw zomerzwangerschap? Bezoek onze Pinterest!