Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!

Zwanger en bloedverlies, moet ik me zorgen maken?

Zwanger en bloedverlies, moet ik me zorgen maken?

Het is natuurlijk altijd even schrikken: bloedverlies tijdens je zwangerschap. Maar het betekent zeker niet altijd dat er iets aan de hand is! Vaak is het gelukkig heel onschuldig. Maar wat is er aan de hand met je dan? Waarom bloed je?

Bloedverlies begin van de zwangerschap

Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor; bij 20 tot 30% van de zwangerschappen treedt in de eerste maanden licht bloedverlies op. Zie je bloed nog voordat je eerste echo gehad hebt, dus nog voordat je het hartje hebt zien kloppen? Neem dan contact op met je verloskundige. Heb je het hartje wel al zien kloppen bij de verloskundige? Dan is de kans dat de zwangerschap goed gaat ongeveer 96%: erg groot dus! Dat maakt de kans dat dit onschuldig bloedverlies is, ook groot. Je kan even overleggen met je verloskundige, zij bepaalt dan of een extra echo nodig is. Maar bij licht bloedverlies hoef je je eigenlijk vrijwel geen zorgen te maken. Als je voor je gevoel veel bloed verliest, neem dan zeker contact op met je verloskundige. Zij kan inschatten wat er aan de hand is, indien nodig een extra echo maken en je hopelijk gerust stellen.

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo`s

Oorzaken van de bloeding

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor jouw bloedverlies, afhankelijk van de zwangerschapsduur.
  • Zo kan het een innestelingsbloeding zijn (het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies) of een wondje of afwijking aan de baarmoedermond.
  • Ook een blaasontsteking kan je even aan het schrikken maken, omdat er wat bloed vrij kan komen en je een branderig gevoel krijgt bij het plassen. Maar maak je geen zorgen, het kan geen kwaad.
  • Dan zijn er nog je hormonen: het kan zijn dat je een beetje bloedverlies hebt op de momenten waarop je eigenlijk ongesteld zou worden. Deze ‘menstruatie’ duurt een paar dagen, maar het bloedverlies is een stuk minder dan wanneer je echt ongesteld bent.
  • Een andere mogelijke oorzaak is seks. Door alle zwangerschapshormonen kan het zijn dat je baarmoeder en de baarmoedermond extra doorbloed zijn. De bloedvaatjes liggen hierdoor meer aan de oppervlakte en kunnen openspringen. Deze bloeding kan 24 tot 36 uur duren, maar ook dit kan geen kwaad.
  • In zeldzame gevallen kun je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben, waarbij het eitje zich niet in de baarmoeder heeft genesteld, maar bijvoorbeeld in eileider. Dit kan zorgen voor lichamelijke en emotionele klachten en bloedverlies. Bel je verloskundige als je je zorgen maakt, zij zal onderzoeken wat er aan de hand is.
  • Krijg je pas in de tweede helft van de zwangerschap bloedverlies, dan kun je een voorliggende of laagliggende placenta hebben. Je mag geen seks hebben omdat je de placenta kan beschadigen en je kan niet vaginaal bevallen omdat de uitgang wordt geblokkeerd. Je hebt geen pijn, maar kan wel last hebben van flink wat bloedverlies.

Heb ik een miskraam?

Helaas is het ook mogelijk dat er sprake is van een miskraam, dit komt bij 10% van alle zwangerschappen voor. Hoe weet je of je een miskraam krijgt? Heb je veel bloedverlies en menstruatie-achtige pijn? Dit kunnen tekenen zijn. De meeste miskramen ontstaan tijdens de eerste weken van de zwangerschap, nog voordat je kindje een hartje heeft ontwikkeld. Maar het kan voorkomen op latere leeftijd, neem daarom altijd meteen contact op na een flinke bloeding of na menstruatiepijn.

Bruin bloedverlies

Vers bloedverlies is altijd roze of rood. Is jouw bloed bruin? Het gaat dan om oud bloed dat al een tijdje in je baarmoeder zit. De bloeding is dan vaak al voorbij en het kan samenhangen met de innestelingsbloeding of het komt door het feit dat je baarmoeder beter doorbloed is. In principe is er dus niks aan de hand. Bruin bloed kan echter ook een waarschuwing zijn voor een nieuwe bloeding die eraan komt binnen een paar dagen. Houd je lichaam dus goed in de gaten, maar maak je niet teveel zorgen, want in de meeste gevallen is het echt gewoon oud bloed dat jouw lichaam verlaat.

Gewoon bellen!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak jij je zorgen om jouw bloedverlies (of buikpijn of andere pijn of ongemakken)? Bel gewoon even de verloskundige om te overleggen. Waarschijnlijk is er helemaal niks aan de hand!