Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Kindje hand in hand met ouders

De kosten van een kind

De kosten van een kind

De kosten van een kindje!

Weet jij wat de kosten van een kind zijn? Gemiddeld 9.945 euro per jaar geven ouders uit na de geboorte van hun eerste kind. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Maar waar gaat dit geld dan allemaal aan op?

Het is natuurlijk voor elk gezin anders. En wil je echt weten wat de kosten van jouw kind zijn, dan zul je dit zelf moeten berekenen. Maar wat wij wel weten, is dat een baby grote veranderingen met zich meebrengt, ook financieel. Gemiddeld geven kersverse ouders ongeveer 17 procent van hun besteedbare inkomen (alle inkomstenbronnen bij elkaar opgesteld, dus inclusief kinderbijslag, vakantiegeld etc.) uit na de geboorte van het eerste kind. Het gemiddelde besteedbare inkomen van een koppeltje met minderjarige kinderen ligt op 58.500 euro. Bij de komst van een tweede kindje nemen de kosten uiteraard toe, maar verdubbelen ze niet. 28 procent van het besteedbare inkomen wordt dan uitgegeven aan de kids: dat is zo’n 16.380 euro per jaar. Een derde kind is gemiddeld 33 procent van en inkomen en vier kinderen 40 procent. Maar wat zijn die kosten dan allemaal?

Een beetje extra van alles!

Dit had je zelf waarschijnlijk ook al kunnen bedenken. Maar denk eens aan alle extra boodschappen die je moet doen voor je kleine? En uiteraard komt het water- en energieverbruik ook hoger te liggen: een extra kamer om warm te houden, extra was, meer badjes en noem maar op. Wat ook kan meespelen is dat je inkomsten lager worden omdat jij of je partner een dag minder gaan werken. Werken jullie beiden, dan kunnen jullie er bijna niet onderuit: het kindje moet (gedeeltelijk) naar de kinderopvang. Ook hier kunnen flinke kosten bij komen kijken. Hoe duur het precies is, is afhankelijk van welke opvang (bij een kindercentrum, de buitenschoolse opvang, gastouderopvang, au-pair of een oppas aan huis), het aantal dagen en hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt.

Kosten zwangerschap

Het begint eigenlijk al tijdens je zwangerschap. Misschien zelfs al daarvoor, denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen om zwanger te raken. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je vaak niet inhouden. Je koopt alvast schattige kleertjes, schoentjes, mutsjes en onnozele spulletjes voor op de kinderkamer. Logisch, het is ook zo leuk! En hoe schattig zijn al die kleine mini-mens dingetjes! #hebben Je geeft misschien geld uit aan extra pretecho’s, zwangerschapscursussen, zwangerschapssport, ontspannende behandelingen en noem maar op. Sommige vrouwen hebben extra honger, dus eten ineens voor twee en gaan wat gezonder leven, wat extra prijzig kan zijn. Dan zijn er nog de kleren die je móet aanschaffen, omdat niks je nog past. Ga je voor positiekleding of koop je gewoon extra grote kleding die je later ook nog aankan? Of heb je vrienden in je omgeving die zwanger waren? Misschien kun je positiekleding lenen. Ga jij borstvoeding geven? Ga dan uit van nog eens €0,92 extra per dag voor voedingsstoffen die je moet innemen voor extra energie.

Kraampakket

Meestal krijg je het kraampakket van de zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Er zitten allemaal medische spullen in die je tijdens en kort na de bevalling nodig kan hebben. Wordt het niet vergoed door jouw verzekering, dan kost het zo’n €30.

Eenmalige kosten

Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting, maakte een goed overzicht van de kosten van een baby. Om te beginnen hebben ze alle eenmalige kosten onder elkaar gezet. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een babykamer. Je hebt immers maar één bed nodig. De komende tijd in ieder geval (tenzij je een tweeling verwacht). Hierbij zijn ze bewust uitgegaan van vrij lage bedragen en hebben ze adviezen van kraamcentra aan aanstaande ouders als richtlijn gebruikt.
Kleding €107,50 Verzorging €154,70 Babykamer €370 Totaal €632,20

Extra kosten

Dan zijn er de ‘extra kosten’. Veel mensen zullen de meeste dingen van deze lijst aanschaffen, maar lang niet allemaal, vandaar de aparte categorie. Nogmaals, de kosten zijn dus geheel afhankelijk van het gezin. Sommige spullen schaf je wat duurder aan, sommige wat goedkoper. It’s your choice.

Geld besparen

Je kan een hoop geld besparen door spullen over te nemen van vrienden of familie die al een wat ouder kindje hebben. Ook kun je opzoek naar tweedehands spullen. Wat leuk is, is dat het mogelijk is dit te personaliseren voor jouw kind. Denk bijvoorbeeld aan een autostoeltje: kun je een tweedehands krijgen of eentje lenen van vrienden? Ukje heeft super leuke hoezen zodat jij toch jouw baby in jouw stijl kan vervoeren! Een andere manier om geld te besparen is door te wachten. Wacht tot je iets écht nodig hebt! Je hoeft niet nu al kleertjes te kopen voor als je baby vier maanden is! En je hoeft niet nu al dat wipstoeltje voor je baby te halen. Kijk het even aan. Maak jij je zorgen of je wel rondkomt zodra de kleine er is? Vul het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud in om je voor te bereiden op de nieuwe situatie!
Dit jaar op vakantie met de kleine? Laat hem of haar op tijd vaccineren tegen mazelen!