Oh my cheese: welke kazen mag je eten tijdens de zwangerschap?
Oh my cheese: welke kazen mag je eten tijdens de zwangerschap?
Beeld je het volgende scenario in: je geniet van een avondje uiteten, en alles is heel voorspoedig gelopen. De menukaart word je nogmaals toegereikt om een dessert uit te kiezen. Maar eigenlijk hoef je daar niet over na te denken, want als er iets zeker is in het leven, dan is het wel wat jij als nagerecht wilt hebben. Je staat op het punt om eindelijk toe te geven aan die zeurende zwangerschapscraving en aan de ober te vertellen dat je graag een kaasplankje zou willen bestellen. Maar dan...voel je net op tijd een trap in je buik! Oh ja, je bent zwanger! A.k.a. je mag niet alles eten. Wat dus ook betekent dat je bepaalde geliefde fromages even moet laten staan. Teleurstellend. En vervelend voor je partner, die het resterende gedeelte van de avond tegen een zuur gezicht aan zal moeten kijken. En verwarrend voor de ober, die niets begrijpt van de gefrustreerde blik in jouw ogen. Maar zijn er toch niet bepaalde kazen die je wel nog mag verslinden tijdens de zwangerschap? Wij zochten het voor jullie uit!
Rauwmelkse kazen en gepasteuriseerde kazen
Laten we beginnen met goed nieuws: het uitvogelen van welke kazen je nog mag blijven eten tijdens de zwangerschap en welke niet is absoluut geen hogere wiskunde. Wat hier belangrijk bij is, is het (cruciale) verschil tussen rauwmelkse en gepasteuriseerde kazen.
Rauwmelkse kazen: niet veilig
Wanneer je op de verpakking van kaas termen als ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ ziet staan, moeten er alarmbelletjes gaan rinkelen: deze kazen kun je toch echt liever skippen tijdens de zwangerschap. Volledig. Completely. Totalement. Laten dit red flags zijn. Rauwmelkse kazen zijn namelijk van rauwe melk gemaakt, waarin de listeria bacterie kan voorkomen. Alleen al bij het lezen van het woord bacterie, laat jij deze kazen waarschijnlijk maar al te graag staan. En al helemaal als je weet dat de listeria bacterie via een infectie tot een miskraam of vroeggeboorte kan leiden. Dus zeg voorlopig maar “no thanks” tegen deze kazen. Er komen nog genoeg momenten waarop je deze kazen wel eindeloos mag verorberen!
Ben jij van plan om deze kazen te verwerken in een warm gerecht? Dan kun je deze kaas zorgeloos eten, want verhitting boven de 85 graden doodt de listeria bacterie. Je hoeft dus geen ander gerecht voor jezelf te bereiden wanneer je een gezelschap over de vloer krijgt ;)
Gepasteuriseerde kazen: veilig
Er bestaan gelukkig ook kazen die je zonder voorwaarden (lees: verhitting) kunt blijven eten tijdens de zwangerschap: de gepasteuriseerde kazen. Deze kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, waardoor mogelijke bacteriën in de melk geen schade meer kunnen aanrichten. En dus ook niet aan jouw baby!
Welke kazen mag ik eten en welke niet tijdens de zwangerschap?
Om het jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij een handig overzicht van diverse kazen gemaakt, zodat jullie weten wat jullie wél en niet mogen eten op het gebied van fromages tijdens de zwangerschap. Meenemen naar de supermarkt die handel en kies maar een lekker kaasje uit!