Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Oh my cheese: welke kazen mag je eten tijdens de zwangerschap?

Oh my cheese: welke kazen mag je eten tijdens de zwangerschap?

Oh my cheese: welke kazen mag je eten tijdens de zwangerschap?

Beeld je het volgende scenario in: je geniet van een avondje uiteten, en alles is heel voorspoedig gelopen. De menukaart word je nogmaals toegereikt om een dessert uit te kiezen. Maar eigenlijk hoef je daar niet over na te denken, want als er iets zeker is in het leven, dan is het wel wat jij als nagerecht wilt hebben. Je staat op het punt om eindelijk toe te geven aan die zeurende zwangerschapscraving en aan de ober te vertellen dat je graag een kaasplankje zou willen bestellen. Maar dan...voel je net op tijd een trap in je buik! Oh ja, je bent zwanger! A.k.a. je mag niet alles eten. Wat dus ook betekent dat je bepaalde geliefde fromages even moet laten staan. Teleurstellend. En vervelend voor je partner, die het resterende gedeelte van de avond tegen een zuur gezicht aan zal moeten kijken. En verwarrend voor de ober, die niets begrijpt van de gefrustreerde blik in jouw ogen. Maar zijn er toch niet bepaalde kazen die je wel nog mag verslinden tijdens de zwangerschap? Wij zochten het voor jullie uit!

Rauwmelkse kazen en gepasteuriseerde kazen
Laten we beginnen met goed nieuws: het uitvogelen van welke kazen je nog mag blijven eten tijdens de zwangerschap en welke niet is absoluut geen hogere wiskunde. Wat hier belangrijk bij is, is het (cruciale) verschil tussen rauwmelkse en gepasteuriseerde kazen.

Rauwmelkse kazen: niet veilig
Wanneer je op de verpakking van kaas termen als ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ ziet staan, moeten er alarmbelletjes gaan rinkelen: deze kazen kun je toch echt liever skippen tijdens de zwangerschap. Volledig. Completely. Totalement. Laten dit red flags zijn. Rauwmelkse kazen zijn namelijk van rauwe melk gemaakt, waarin de listeria bacterie kan voorkomen. Alleen al bij het lezen van het woord bacterie, laat jij deze kazen waarschijnlijk maar al te graag staan. En al helemaal als je weet dat de listeria bacterie via een infectie tot een miskraam of vroeggeboorte kan leiden. Dus zeg voorlopig maar “no thanks” tegen deze kazen. Er komen nog genoeg momenten waarop je deze kazen wel eindeloos mag verorberen!

Ben jij van plan om deze kazen te verwerken in een warm gerecht? Dan kun je deze kaas zorgeloos eten, want verhitting boven de 85 graden doodt de listeria bacterie. Je hoeft dus geen ander gerecht voor jezelf te bereiden wanneer je een gezelschap over de vloer krijgt ;)

Gepasteuriseerde kazen: veilig
Er bestaan gelukkig ook kazen die je zonder voorwaarden (lees: verhitting) kunt blijven eten tijdens de zwangerschap: de gepasteuriseerde kazen. Deze kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, waardoor mogelijke bacteriën in de melk geen schade meer kunnen aanrichten. En dus ook niet aan jouw baby!

Welke kazen mag ik eten en welke niet tijdens de zwangerschap?
Om het jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij een handig overzicht van diverse kazen gemaakt, zodat jullie weten wat jullie wél en niet mogen eten op het gebied van fromages tijdens de zwangerschap. Meenemen naar de supermarkt die handel en kies maar een lekker kaasje uit!

  • Harde kazen (waaronder Parmezaanse kaas, cheddar, manchego, Hollandse belegen kaas, jonge kaas, oude kaas, emmentaler en pecorino). Vreugdesprongetje. Want Parmezaanse kaas staat niet op de zwarte lijst. Gelukkig, want je kunt waarschijnlijk wel zo’n 100 recepten bedenken waarbij dit heerlijk is. En wat zijn nacho’s nou zonder cheddar? Bedank de zuurgraad van deze harde kazen maar, want hierdoor maakt de listeria bacterie geen schijn van kans!
  • Geitenkaas. Je gaat al watertanden bij de gedachte aan geitenkaas met honing. En dat kun je gewoon blijven doen tijdens de zwangerschap, aangezien geitenkaas tot nu toe immuun voor de listeria bacterie lijkt te zijn. Verder kun je onderscheid maken in harde en zachte geitenkaas, waarbij harde geitenkaas de voorkeur krijgt tijdens de zwangerschap. Twijfel je toch nog? Verwarm de geitenkaas dan. Daarmee zullen al je zorgen zeker verdwijnen.
  • Feta. Een Griekse salade op een zomerse dag maken? Voeg daar dan maar gerust een flinke portie feta aan toe. Feta is meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk, wat deze kaassoort veilig maakt voor pregnant ladies. Check de verpakking van feta toch altijd om 100% zeker te zijn dat het om gepasteuriseerde feta gaat.
  • Mozzarella en burrata. Wanneer je tijdens je zwangerschap ineens de intense drang krijgt om een salade caprese te maken (en daar moet je dan ook gewoon aan toegeven, duh), is het aan te raden om de mozzarella bij de supermarkt te kopen. Meestal zijn de mozzarella en burrata die je bij de supermarkt kunt krijgen gemaakt van gepasteuriseerde melk, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor de listeria bacterie. Geniet dan maar zorgeloos van je salade caprese!
  • Roquefort. Is deze schapenkaas jouw zwangerschapscraving? Verzamel dan al je zelfbeheersing en laat deze heerlijke kaas voorlopig maar even in de supermarkt liggen. Deze kaas is namelijk ongepasteuriseerd. Hoewel de listeria bacterie zich nog nooit heeft laten zien in deze kaas, wil je natuurlijk geen enkel risico nemen. Better safe than sorry!
  • Blauwschimmelkazen (waaronder gorgonzola, fourme d’Ambert, cabrales, Blue Stilton en magor). Groot liefhebber van blauwschimmelkazen? Van de gepasteuriseerde varianten kun je zorgeloos genieten. Alcoholvrij drankje erbij en waan je in het buitenland op eigen terras.
  • Zachte kazen (waaronder brie, camembert, munster, kernhem en roombrie). Jep, you know the drill: zijn ze gepasteuriseerd? Dan kun je je gang gaan!