LaLieLoe - Born to be Wild
Trouwen tijdens je zwangerschap: zó maak je er een groot succes van!

Trouwen tijdens je zwangerschap: zó maak je er een groot succes van!

Trouwen tijdens je zwangerschap: zó maak je er een groot succes van!

Gefeliciteerd! Je gaat trouwen met de liefde van je leven en bent ook nog eens in verwachting van jullie liefdesbaby. Een uniek moment! Maar toch voelt het alsof dit tegelijkertijd een uitdaging is: zowel een zwangerschap als het organiseren van een bruiloft vragen veel van je. De doemscenario’s vliegen door je hoofd: wat als ik lastiggevallen word door mijn vijanden genaamd de zwangerschapskwaaltjes? En wat als ik zo vermoeid ben dat ik niet eens kan genieten van mijn grote dag? Wat als mijn ring niet meer past? Wat als mijn droomjurk waar ik als klein meisje al van droomde geen optie meer is vanwege mijn zwangere buik? Ho, stop! Adem in, adem uit. Dankzij jouw talrijke voorgangers bestaan er tegenwoordig heel wat tips voor vrouwen die trouwen met baby bump. Met onderstaande tips zul jij zwanger én zorgeloos kunnen genieten van jouw grote dag. Doe maar even alsof je Cinderella bent en laat de goede fee en haar team het allemaal voor je oplossen ;)

Trouwjurk
Om maar meteen te beginnen met de olifant in de kamer: de trouwjurk. Want eerlijk is eerlijk, dat gaat voor alles. Misschien ben jij wel iemand die er als klein meisje van droomde om een prinsessenjurk op haar bruiloft te dragen. Nu het bijna zover is, ben je op zoek naar die droomjurk uit je fantasie. Zwanger of niet, op het vlak van De Jurk wil je niets inleveren. Punt uit. Gelukkig hoeft dat ook niet, aangezien de meeste bruidswinkels de optie aanbieden om een gewone trouwjurk aan te passen aan je zwangere buik. Hoe dat in z’n werk gaat? Meestal kies je dan voor een jurk in een grotere maat, die op alle plekken wordt ingenomen, behalve bij jouw buik. Knap werk van die naaisters!

Begin je al te zuchten bij de gedachte aan al die aanpassingen? Begrijpelijk, aangezien het regelen van the perfect wedding al genoeg werk voor de perfectionisten onder ons is. Dan is een positietrouwjurk een ideale uitweg. Bepaalde positiekledingmerken hebben namelijk ook prachtige trouwjurken in hun collectie. Spoiler alert: wees niet teleurgesteld, maar ook een positietrouwjurk zal aan jouw lichaam aangepast moeten worden. Niet zoveel als een gewone trouwjurk, maar toch: be prepared. Alles voor jouw Grote Dag ;)

Tip: als geen ander weet je dat jouw buik op korte termijn flink kan groeien. Maak daarom nu al de beslissing om jouw jurk een week voor de bruiloft nog een laatste keer te passen en vervolgens op maat te laten maken. Zo voorkom je golven van paniek (en mogelijke ruzies met de mensen om je heen) wanneer je er vlak voor de bruiloft achter komt dat de jurk niet meer past.

Schoenen en lingerie
Om het perfecte plaatje helemaal af te maken wil je het liefst die ene prinsessenschoen met hak dragen. Ons advies: overweeg toch nog maar eens of dit een echte optie is. Want een lelijke valpartij behoort zeker niet tot de herinneringen die je wilt overhouden aan je bruiloft, net zoals de dag doorbrengen met flinke bekken- of rugpijn. Als je het idee van een droomschoen met hak toch echt niet uit je hoofd kunt krijgen, kun je kiezen voor een schoen met een lage hak en platte schoenen meenemen als back-up (je weet wel, voor het einde van de dag zodra het tijd is om dansjes te doen). Zo houd je het toch nog veilig én comfortabel.

De look is natuurlijk pas volledig af met schitterende bruidslingerie die voldoende steun biedt. Voordat je enthousiast een uitje inplant om op jacht te gaan voor bruidslingerie: herinner je dat een zwanger lijf groeit, en zo ook jouw borsten. En een beha die te klein is...ja, daar gaan we het niet eens over hebben. Het is daarom verstandig om de lingerie 1 à 2 weken voor de bruiloft te scoren.

Timing
Timing is key. En dat al helemaal wanneer je trouwt met baby bump. Artsen adviseren zwangere vrouwen om tussen de 3e en 7e maand van hun zwangerschap het jawoord te geven. Omdat de kans groot is dat je dan afscheid genomen hebt van Meneer Vermoeidheid en je zelf natuurlijk volop wilt genieten van jouw dag. Daarnaast is jouw baby bump dan waarschijnlijk nog niet heel groot, waardoor je je nog redelijk vrij kunt bewegen en je niet waggelend naar het altaar loopt.

Niet alleen de fase van jouw zwangerschap, maar ook de tijd in het jaar is belangrijk als het om timing gaat. Trouwen in extreme hitte in hartje zomer met een zwangere buik? Nee precies, daar zeg je waarschijnlijk nee tegen. Het voorjaar en najaar zijn daarom geschiktere momenten voor een bruiloft. Ja, die kleine in jouw buik heeft nu al zo veel voor het zeggen!

Locatie
Een gouden tip is om ervoor te zorgen dat de trouwlocatie zwangerschaps-proof is: weinig trappen en ruimtes waar je je even terug kunt trekken als je het gevoel hebt dat je even tot rust moet komen. Maak het dagprogramma op het vlak van reizen ook niet te ingewikkeld: zorg ervoor dat je niet ver hoeft te reizen tussen de locatie van de ceremonie en die van het feest. Of natuurlijk helemaal niet reizen, nog beter! Trust us, daar zal je velen een plezier mee doen. Want de auto in en weer uit met zo’n lange jurk is nou eenmaal niet ideaal.

Zie je er al tegen op om na zo’n prachtige maar ook lange dag nog een stuk naar huis te moeten reizen voordat je onder de wol kunt kruipen? Kies dan voor een trouwlocatie waar je kunt blijven overnachten. Dan hoef je alleen maar de benenwagen te pakken naar jouw kamer!

Trouwmenu
Nog zo’n wedding planning activiteit waar je je enorm op verheugt is het samenstellen van het trouwmenu. Nu je zwanger bent hoeft die pret ook zeker niet minder te zijn. Laat de cateraars daarom vanaf het eerste contact dat je met ze hebt weten dat je zwanger bent. Dan kunnen zij een menu samenstellen bestaande uit voedingsproducten die jij als zwangere veilig mag eten. En ja, ook dan kunnen zij nog steeds een menu samenstellen dat jou omverblaast!

Daarnaast prijs je degene die op het idee van alcoholvrije drankjes gekomen is wellicht de lucht in. Met alcoholvrije champagne, wijn of cocktails (beter gezegd mocktails) geniet jij toch mee van een chique drankje op jouw grote dag.

Hulp
Voor de een is het makkelijker om werk uit handen te geven dan voor de ander, maar als het gaat om een bruiloft regelen tijdens je zwangerschap is het een must. No worries, dit betekent zeker niet dat je je zelf niet bezig kunt houden met de leuke dingen van het organiseren van jouw dream wedding. Het betekent simpelweg dat je je trots misschien aan de kant moet schuiven en jouw partner, ouders of vriendinnen om hulp moet vragen. Hebben zij hun handen ook al vol? Dan kun je misschien professionele hulp inschakelen. A wedding planner it is!

Honeymoon
Een huwelijksreis wordt vaak gezien als kers op de taart van een schitterende bruiloft. En je hebt natuurlijk volkomen gelijk dat jullie als kersverse partners quality time met elkaar willen doorbrengen. Wanneer jullie moeten vliegen voor jullie honeymoon, is het goed om in het achterhoofd te houden dat je vanaf een bepaald moment in je zwangerschap niet meer mag vliegen. De meeste vliegmaatschappijen zullen je vanaf week 36 van je zwangerschap weigeren. Een bestemming die je met de auto kunt bereiken is altijd nog een optie, net zoals het uitstellen van jullie huwelijksreis. Helemaal niets mis mee!